Coalitia, multumita de ministri. Cine pe cine remaniaza? Basescu pe Tariceanu sau Tariceanu «coechipierii»? [1]

Tacere adanca printre partenerii de coalitie in privinta asteptatei remanieri guvernamentale. Nici un reprezentant al partidelor aflate la putere nu a dorit sa vorbeasca de eventualele schimbari la nivelul ministerelor pe care le detin, pe motiv ca nu au primit nici o informatie in acest sens din partea premierului.

Remanierea pare sa ramana singura solutie pe care premierul Tariceanu ar putea sa o adopte pentru a-si spala imaginea de lider nehotarat si pentru a salva ceea ce a mai ramas vertical in PNL. Similar deciziei pe care fostul premier Adrian Nastase a adoptat-o anul trecut, Tariceanu sustine acum ca are nevoie de ministri performanti pentru incheierea negocierilor cu UE. Dar solutii imorale care nu s-au remarcat prin nimic in cele sapte luni de mandat sunt ascunse sub mantaua de ministru din partea tuturor celor patru partide aflate la guvernare. Intrebati daca vreun ministru de-al lor va fi remaniat, toti reprezentantii partidelor de coalitie sustin sus si tare ca, de fapt, sunt cei mai performanti si nu au de ce sa fie schimbati. Nici chiar ministrii in cauza nu cred ca exista motive sa fie remaniati, mai ales ca au primit asigurari din partea primului-ministru ca vor ramane in functii. Primul pe lista ar fi ministrul sanatatii, Mircea Cinteza (PNL), care a sustinut ca proasta gestionare a crizei medicamentelor nu ar trebui sa fie motiv de schimbare a sa din functie. Nici conservatorii nu cred ca trebuie sa fie schimbati, chiar daca stau de mai mult timp sub presiunea amenintarilor. "Inca de la inceputul mandatului, activitatea actualului Guvern s-a desfasurat cu securea deasupra capului", declara ministrul economiei, Codrut Seres. El spunea ca aceasta atmosfera exista si la nivelul ministerelor, unde "functionarii asteapta sa vada de cine sunt condusi". Singurul care a oferit detalii in plus in privinta remanierii a fost deputatul liberal George Scutaru, membru in Comitetul Executiv al PNL. El a declarat, marti, ca remanierea va fi una de substanta si se va produce in august. Scutaru a sustinut ca printre ministri schimbati din functie se vor gasi atat liberali, cat si reprezentanti ai altor partide.


UDMR: Ministrii nostri nu vor fi schimbati!

UDMR are o pozitie ferma, macar in ce-i priveste pe propriii reprezentanti. Astfel, liderul Uniunii, Gyorgy Frunda, a declarat: "Nu am mai discutat in ultima perioada despre remanierea guvernamentala in interiorul partidului. Oricum, noi am facut o evaluare a activitatii ministrilor nostri la 6 luni de la inceperea mandatului, care s-a dovedit foarte satisfacatoare. Noi suntem multumiti de ministrii care ne reprezinta si nu vrem sa-i schimbam. De exemplu, ministrul Laszlo Borbely este un om care lucreaza enorm, este harnic si competitiv. Dupa parerea mea, este printre primii cinci ministri din actualul Cabinet. Sunt sigur ca ministrii nostri nu vor fi schimbati!".


PNL: Asteptam decizia premierului!

Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a raspuns evaziv in privinta remanierii. "Asteptam ca premierul sa se hotarasca care vor fi schimbarile. Pana atunci nu putem sa comentam nimic. Dar chiar daca as avea mai multe detalii, nu v-as spune nimic, pentru ca asa este corect fata de partid", a comentat Nicolaescu. Liberalul Teodor Melescanu a declarat ieri ca o eventuala implicare a fostului lider PNL Theodor Stolojan in executiv, urmare a remanierii guvernamentale, ar fi un castig pentru guvern si pentru Romania.


PD: Ministrii trebuie sa se simta mereu in lumina reflectoarelor

Senatorul PD Radu Berceanu ne-a declarat: "Noi nu am avut o intentie de genul acesta. Remanierea a fost anuntata de premierul Tariceanu pentru ca el incearca, cred eu, sa dea anumite semnale, sa distraga atentia de la alte probleme care exista acolo. Si oricum, o data cu demisia Monei Musca, se complica mult lucrurile. Dar aceasta remaniere tine mai mult de PNL, si nu de PD. Asa ca noi incercam sa ne pliem pe ceea ce vor ei sa faca. Eu cred ca orice ministru trebuie sa se simta intotdeauna in lumina reflectoarelor. Dar trebuie facuta o analiza si discutat in interiorul partidului. Deocamdata nu stim nimic concret. Ce pot spune despre ministrii nostri este ca sunt oameni bine pregatiti profesional, dar asta nu este intotdeauna de ajuns pentru un ministru. De exemplu, poti fi un foarte bun economist, dar asta nu inseamna ca poti sa fii si ministru de finante. Trebuie sa ai o anumita determinare, o anumita viziune. Nu stiu daca si care vor fi schimbati. Cat despre Monica Macovei este intr-adevar sustinuta de PD si nu cred ca se va pune problema sa fie schimbata. Iar acest aspect nu are neaparat legatura cu presedintele Traian Basescu".
Publicat de : L.R. / C.C.
Data publicării: 29 Iul 2005 - 08:43
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6251&titlu=Coalitia__multumita_de_ministri__Cine_pe_cine_remaniaza?_Basescu_pe_Tariceanu_sau_Tariceanu_&_laquo_coechipierii&_raquo_?