Traian Basescu: Trupele romanesti vor ramane in Irak pana cand Guvernul irakian ne va cere sa plecam [1]

Romania isi va mentine cei aproximativ 860 de militari trimisi in Irak pana cand autoritatile din Bagdad vor reusi sa asigure singure securitatea tarii lor, a declarat, ieri, presedintele Traian Basescu, la o intalnire cu reprezentantii presei straine la Bucuresti, transmite AFP, preluat de Mediafax.

"Guvernul irakian nu poate in acest moment sa mentina situatia sub control fara ajutorul trupelor coalitiei", a explicat seful statului. "Vom ramane in Irak pana cand Guvernul irakian ne va cere sa plecam. Retragerea noastra se va face prin acord cu ceilalti membri ai coalitiei", a adaugat presedintele. Traian Basescu considera ca nu ar fi "realista" ipoteza potrivit careia coalitia isi va putea retrage contingentul din Irak la sfarsitul anului 2006, asa cum era prevazut. "O astfel de retragere ar risca sa arunce tara intr-un razboi civil, ceea ce ar fi un dezastru", a subliniat Basescu.

Pe de alta parte, presedintele a opinat ca este posibil ca Romania, la fel ca "indiferent ce alta tara democratica", sa fie tinta unui atac terorist si a dat asigurari ca autoritatile sunt pregatite sa faca tot ce este posibil pentru a impiedica o astfel de eventualitate. Totusi, a precizat Basescu, Bucurestiul nu are de gand sa-si inaspreasca legislatia antiterorista adoptand masuri "ce ar putea limita drepturile civile", asa cum au procedat mai multe tari vizate de terorism. "Nu vom deschide calea catre abuzuri comise de politie, asa cum se intampla in timpul regimului comunist", a conchis Basescu.
Publicat de : A.M.
Data publicării: 29 Iul 2005 - 08:41
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6249&titlu=Traian_Basescu__Trupele_romanesti_vor_ramane_in_Irak_pana_cand_Guvernul_irakian_ne_va_cere_sa_plecam