Premierul Tariceanu si-a asumat raspunderea, urmeaza remanierea [1]

Declaratia politica sustinuta ieri de primul ministru Calin Popescu Tariceanu a adus o singura surpriza: un paragraf intreg referitor la revizuirea Constitutiei a fost omis din textul initial.

Textul initial, care declara ca Guvernul are in vedere in reforma justitiei "aplicarea legilor reformei, modificarea legii Curtii Constitutionale, revizuirea Constitutiei si alocarea de fonduri suplimentare pentru reforma in justitie", a circulat cu cateva ore bune inainte de declaratia sustinuta la ora 17.00.

In declaratia ulterioara, "revizuirea Constitutiei" a disparut, ca si un paragraf intreg care se referea la acest subiect: "Posibilitatea ca o decizie a Curtii Constitutionale sa poata fi schimbata de Parlament cu majoritatea de doua treimi prevazuta pentru revizuirea Constitutiei trebuie sa fie reinstituita. Vom porni procesul de revizuire a Constitutiei, astfel incat reprezentantul legitm al poporului, Parlamentul, sa poata avea ultimul cuvant".

Pe acelasi subiect sensibil, recunosterea faptului ca "decizia CCR a afectat obiectivele de reforma a justitiei" s-a transformat mai apoi in formularea "a afectat intr-o oarecare masura" reforma. Celelalte doua subiete din declaratie sunt reconstructia tarii dupa inundatii si integrarea europeana.

Recunoasterea disensiunilor din Alianta a venit de pe holurile Camerei Deputatilor, unde secretarul general al PD, Vasile Blaga, a declarat ca in ziua in care premierul a renuntat la demisie, PD a incercat timp de 5 ore sa-l convinga pe Tariceanu sa respecte punctul de vedere pe care l-au avut ambele partide, pentru ca atat PNL, cat si PD au votat pentru anticipate. "Nu suntem multumiti, a declarat Blaga, dar nu dorim o criza, iar PD respecta in continuare protocolul Aliantei".

Primul ministru a infirmat aceste declaratii si a spus ca nu isi simte amenintata pozitia in partid: "am vazut declaratia unui coleg care reprezinta un grup numeros format numai din el insusi", a precizat el, referindu-se evident la Valeriu Stoica. Tariceanu a dorit sa vina si in dezamorsarea comunicatului de distantare emis de presedinte: "cred si eu ca era un moment bun pentru anticipate daca nu erau inundatiile". El a acceptat posibilitatea remanierii guvernamentale aratand ca aceasta se afla oricand la indemana premierului.

Doi liberali importanti care-l sustin pe Tariceanu vorbesc si ei de remanierea guvernamentala care va avea loc dupa ce, saptamana viitoare, ministrii liberali vor veni sa prezinte un raport de activitate in fata forurilor de conducere a partidului. Aceasta miscare are menirea de a-i multumi pe cei care au asteptat schimbarea Guvernului oferind in loc de un prim ministru demisionar, sacrificiul catorva ministri.

Teodor Melescanu s-a declarat astfel ferm pentru o remaniere imediata, urmata de restructurare: "foarte multi ministri pot fi schimbati din lipsa de performanta". Norica Nicolai considera ca se impune o remaniere pentru ca "daca Tariceanu a gresit undeva este pentru ca a dat gir unor ministri care nu au respectat programul de guvernare". Ea a precizat ca se refera la unii ministri liberali, dar ca exista aspecte negative si la ministrii altor partide. Printre numele vehiculate pana acum ca putand fi inlocuiti se afla Ionut Popescu si Mircea Cinteza, de la liberali, precum si Ene Dinga si Sulfina Barbu, de la democrati.

Nimeni nu va depune o motiune de cenzura in cele trei zile prevazute in acest sens pentru a provoca demisia Guvernului. Constitutia prevede ca e nevoie de cel putin o patrime din numarul parlamentarilor pentru initierea motiunii, adica de 117 alesi. PRM, care ar fi vrut la nivel declarativ acest lucru, nu are decat 51 de parlamentari.

Asa ca a precizat ieri prin vocea lui Lucian Bolcas ca nu e un "moment potrivit" sa se angreneze "in asemenea jocuri politice": "Anticipatele nu se provoaca atunci cand vrea Basescu sau Tariceanu... Populatia le va provoca pentru ca nu tara nu poate sta neguvernata", a declarat el. Iliescu, care nu a vorbit in numele partidului, ci al sau, personal, a spus ca "nu e cazul unei motiuni de cenzura". Adrian Nastase a sustinut aceeasi parere: "nu cred ca va fi cazul unei motiuni".
Publicat de : Clement Sava
Data publicării: 21 Iul 2005 - 08:29
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6008&titlu=Premierul_Tariceanu_si_a_asumat_raspunderea__urmeaza_remanierea