Aproape 2000 de sârbi din județul Arad au sărbătorit Crăciunul [1]

Aproape două mii de sârbi, ortodocși de rit vechi, din județul Arad au sărbătorit, vineri, Nașterea Domnului, după calendarul Iulian.

Potrivit tradiției, Crăciunul sârbesc este prăznuit în data de 7 ianuarie, în fiecare an. Credincioșii din comuna arădeană Felnac, unde trăiește o importantă comunitate de sârbi, au început sărbătorirea Căciunului, joi seara, când la biserică s-a oficiat slujba din Ajun (Badnje Vece).

Conform tradiției, aici s-au sfințit darurile aduse de credincioși și stejarul. Ajunul Crăciunului a primit numele de la pomul de Crăciun (badnjak), care se pregăteste înainte de această dată, când tradiția cere ca, tatăl și cel mai mare dintre fii să se ducă în pădure și să caute badnjakul (crengi de stejar cu frunze). După ce a fost sfințit la biserică, badnjakul se pune la foc pentru a avea noroc în noul an.

În ziua de Crăciun, sârbii de Felnac consumă o pâine rotundă și plată, numită „cesnica“. Pâinea se prepară din grâu din ultima recoltă, amestecat cu alte cereale. În aluatul se pune o monedă de aur sau de argint. Meniul tradițional de Crăciun include, pe lângă ciorbă de potroace și sarmale, un purcel de lapte fript la foc din bușteni de stejar.

În Arad, sârbii au particpat, vineri, la sfânta liturghie oficiată de Crăciun la biserica ce poartă hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Peste o săptămână, ortodocșii de rit vechi vor serba Revelionul.

Publicat de : Florin TOMUȚA
Data publicării: 07 Ian 2005 - 13:20
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=6&titlu=Aproape_2000_de_sarbi_din_judetul_Arad_au_sarbatorit_Craciunul