Premierul Calin Popescu-Tariceanu risca sa fie sifonat, in Parlament, chiar de PNL si PD! [1]

Lideri liberali si democrati au incercat, vreme de cateva ore, sa-i puna premierului stiloul in mana. Degeaba!

Timp de aproape cinci ore, marti, la Palatul Victoria, lideri ai PNL si PD au incercat sa-l convinga pe premierul Calin Popescu Tariceanu sa nu revina asupra deciziei de a demisiona din functie. Degeaba! Desi a primit o multime de sfaturi, mai mult sau mai putin prietenoase, Tariceanu nu a vrut si pace sa dea guvernul pe anticipate, afirma surse din Alianta PNL-PD. Unii i-au invocat pierderea credibilitatii, pe inconsecventa propriilor declaratii privind demisia.

Altii i-au spus ca nu se poate gandi numai la el pentru ca, in fond, in joc este imaginea intregii Aliante.

Unii i-au reprosat ca a mers prea departe, ca a tinut-o langa – cum se spune in popor – cu demisia, si ca ar fi trebuit sa puna punct mai din timp.

Altii i-au reprosat ca si-a anuntat-o.

Unii i-au spus ca tara era sub ape si cand si-a anuntat "demisia irevocabila".

Altii i-au argumentat ca renuntarea la demisie de "oful" inundatiilor e o gogoasa pe care n-o va mai inghiti nimeni.

In fine, nu au lipsit nici explicatiile si implicatiile politice imediate:

Dihonia din PNL, datorata, dincolo de orgoliile deja cunoscute, prestatiei sale si conului de umbra in care a bagat partidul cu buna stiinta.

Sporirea supararii presedintelui Traian Basescu pentru ca una a vorbit cu premierul si alta s-au inteles. Plus atentionari de a se uita, pe viitor, cu si mai multa atentie, peste umar: Zambeste sau se incrunta presedintele?

PRM-ul, care pare neclintit in ideea de a rasturna Guvernul pentru anticipate si, in context, posibilitatea initierii unei motiuni de cenzura in termenul legal prevazut de Constitutie, fata de "jocul populist" prin care incearca sa recapete sustinerea Parlamentului, printr-o declaratie politica.

Riscul la care se expune, venind in Parlament. Anume, sustinerea posibilei motiuni de cenzura si de catre parlamentari ai PSD, ai PD, ba chiar ai PNL!

Rusinea care, pe cale de consecinta, s-ar putea abate asupra intregii Aliante, in situatia in care, dupa ce demisia a fost data si luata in mod naucitor, Guvernul cade la vot pe motiune, in Parlament.

Concluzia? Criza este rezolvata doar de suprafata. Furtuna nu a trecut nici pe departe. Zilele guvernului sunt inca numarate. Mandatul premierului pare la fel de limitat ca si in urma cu doar cateva zile. Nervii sunt incinsi la maximum. Cu sau fara anticipate, cu sau fara inundatii, cu sau fara Stolojan, sustinerea politica a actualului cabinet se joaca, inca, la ruleta!
Publicat de : Adriana Tiganila
Data publicării: 21 Iul 2005 - 08:18
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5998&titlu=Premierul_Calin_Popescu_Tariceanu_risca_sa_fie_sifonat__in_Parlament__chiar_de_PNL_si_PD_