O lege a justiției, așa cum a dorit Curtea Constituțională [1]

Parlamentul a dat o formă nouă legilor justiției, de data aceasta una care a fost considerată de Curtea Constituțională ca fiind conformă cu legea fundamentală.

Curtea a acceptat formula prezentată de forul legislativ, pachetul de legi fiind înaintat președintelui României spre promulgare.

La începutul lunii iulie, Curtea Constituțională a admis, doar o parte dintre obiecțiile de neconstituționalitate formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție, PSD și PRM împotriva pachetului legislativ privind reforma proprietății și a justiției, trecut prin Parlament prin angajarea răspunderii.

Membrii Curții au decis că numirea în funcții la toate instanțele și încetarea mandatelor de conducere actuale de cinci ani încalcă principiul neretroactivității legii. Alte articole au fost considerate neconstituționale.

A urmat jocul de-a demisia Executivului idee cea a 'bătut' drumul între Palatul Victoria și Palatul Cotroceni. După ce se răzgândise de câteva ori, premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a decis: își va prezenta demisia după discuțiile cu comisarii europeni de la Bruxelles cărora le-a prezentat reformele pe care România le-a făcut potrivit calendarului de aderare la UE. Vizita la Bruxelles s-a încheiat, iar premierul a ajuns în țără. Deocamdată, este liniște la Palatul Victoria...
Publicat de : Florin MARIN
Data publicării: 19 Iul 2005 - 08:00
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5921&titlu=O_lege_a_justitiei__asa_cum_a_dorit_Curtea_Constitutionala