Proiect privind autonomia Tinutului Secuiesc, publicat in Monitorul Oficial: Secuii vor avea un presedinte, limba maghiara devine oficiala [1]

Zece cetateni romani de etnie maghiara au initiat un proiect de lege pentru autonomia Tinutului Secuiesc

. Initiativa legislativa a fost publicata in Monitorul Oficial nr.66 (Partea I), fiind insotita de avizul negativ al Consiliului Legislativ. Initiativa are nevoie de 100.000 de semnaturi din minimum zece judete pentru a fi depusa la Parlament si votata, scrie Hotnews.ro [2].

Initiativa prevede infiintarea Tinutului Secuiesc ca si "comunitate autonoma cu personalitate juridica". Teritoriul Tinutului Secuiesc ar urma sa cuprinda judetele Hargita si Covasna, precum si o parte din judetul Mures.

Tinutul Secuiesc ar urma sa aiba autonomie administrativa si politica in raport cu statul roman, iar limba maghiara ar urma sa fie limba oficiala, la fel ca si romana. Tinutul Secuiesc ar urma sa fie condus de un presedinte ales prin vot.

Daca grupul de initiativa va strange semnaturile cerute de Constitutie, proiectul va fi depus la Parlament, unde va fi votat.

Liderul deputatilor UDMR, Attila Korodi, a declarat joi, pentru News.ro [3], referitor la initiativa cetateneasca privind declararea autonomiei Tinutului Secuiesc, ca este momentul sa se discute „foarte deschis” despre instrumentele pe care le foloseste Romania pentru protectia minoritatilor.

„O sa fie o procedura parlamentara. Eu cred ca este momentul in care probabil vom discuta foarte deschis despre instrumentele care le foloseste Romania pentru protectia minoritatilor”, a raspuns liderul deputatilor UDMR.

Korodi a afirmat ca UDMR nu a luat inca o decizie in legatura cu sustinera in Parlament a acestei initiative.

„Noi nu am avut dezbateri, noi avem un proiect care a fost finalizat, care a fost mult dezbatut cu parteneri sociali si parteneri politici si acela inca nu este pe ordinea de zi. Cu privire la forma exacta, la textul acestei propuneri, o sa ne pozitionam cand se va discuta in grupurile UDMR”, a conchis Attila Korodi.

 


Publicat de : ---
Data publicării: 27 Ian 2017 - 05:19
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58906&titlu=Proiect_privind_autonomia_Tinutului_Secuiesc__publicat_in_Monitorul_Oficial__Secuii_vor_avea_un_presedinte__limba_maghiara_devine_oficiala
  [2] http://www.hotnews.ro
  [3] http://www.news.ro