UDMR, gata de negociere [1]

UDMR a decis oficial sa sustina ideea de anticipate, desi nu le gaseste oportune. Sprijinul Uniunii nu este insa neconditionat: aceasta doreste adoptarea legii minoritatilor, inainte de alegeri.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat simbata la Tirgu-Mures ca Uniunea va merge alaturi de actualii parteneri de coalitie la alegerile anticipate, desi insista ca nu le considera oportune. „Am decis impreuna cu liderii de filiale sa ne asumam in continuare aceasta coalitie“, a afirmat simbata liderul UDMR, dupa sedinta Consiliului Consultativ al presedintilor de organizatii. „Deocamdata nu caut motive sa ma razgindesc, ci caut motive sa merg mai departe. Eu concep anticipatele ca pe un element al continuitatii, oricit de paradoxal ar parea. Nu cred ca se va schimba polul de putere“, a dat liderul UDMR asigurari de fidelitate Aliantei. „A merge alaturi“ este, de altfel, formula retorica aleasa de Marko Bela in legatura cu votul UDMR din Parlament, de care depinde soarta anticipatelor. Liderul Uniunii a introdus insa si o nuanta - „ar fi bine“ ca legea minoritatilor sa fie adoptata pina la alegerile anticipate. Prevederile proiectului au facut, inainte de adoptarea in guvern, obiectul controverselor intre UDMR si ministrul Culturii Mona Musca, in acest moment el fiind trecut de comisii in Senat.

Apelul lui Tökes

Pentru ca pragul electoral se situeaza la limita capitalului electoral al Uniunii, Marko Bela i-a indemnat pe sefii filialelor sa stringa relatiile cu reprezentantii celorlalte formatiuni maghiare. Presedintele UDMR a anuntat insa ca listele electorale nu vor suferi modificari.

De altfel, in paralel cu reuniunea liderilor UDMR s-a desfasurat la Tirgu-Mures si reuniunea „radicalilor“ convocati de Laszlo Tokes. CNMT, CNS si UCM, adica restul formatiunilor maghiare mai importante, au facut UDMR un apel pentru o strategie electorala care sa reprezinte toti maghiarii din Transilvania. Acestia au argumentat ca altfel nu va depasi nici UDMR pragul de 5%.
Publicat de : M.G., G.M.
Data publicării: 18 Iul 2005 - 08:16
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5883&titlu=UDMR__gata_de_negociere