Biroul Permanent al Senatului, dominat de majoritatea PSD-ALDE-UDMR [1]

Senatul i-a ales, miercuri, pe cei 12 membri ai Biroului Permanent, plus presedintele, care va fi dominat de majoritatea PSD – ALDE – UDMR, cu 8 din cei 13 membri

.

Foto: Romania TV Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

Biroul Permanent al Senatului a fost ales prin vot secret cu bile, toti dintre cei 130 de senatori prezenti votand ”pentru”.

Grupul parlamentar al PSD, cel mai numeros, are doua functii de vicepresedinte al Senatului — Niculae Badalau si Claudiu Iulian Manda, doi secretari — Adrian Tutuianu si Marian Pavel si doi chestori — Doina Elena Federovici si Paul Stanescu, potrivit Agerpres.

PNL are un vicepresedinte — Laura Iuliana Scantei, un secretar — Ionel Marcel Vela si un chestor — Alexandru Peres.

Grupului USR ii revine o functie de vicepresedinte al Senatului — Mihai Gotiu.

Grupul PMP are un secretar in Biroul permanent — Iustin Talpos.

Din partea UDMR, Tanczos Barna ocupa una dintre cele patru functii de chestor al Senatului.

ALDE nu are alta functie in Biroul permanent decat cea de presedinte al Senatului, in care a fost ales Calin Popescu-Tariceanu.

Potrivit Regulamentului Senatului, Biroul Permanent se compune din presedintele Senatului, 4 vicepresedinti, 4 secretari si 4 chestori. Presedintele Senatului este si presedintele Biroului Permanent. Apartenenta politica a membrilor Biroului Permanent, in care se include si presedintele Senatului, trebuie sa reflecte configuratia politica rezultata din alegeri.

Spre deosebire de membrii Biroului Permanent, care se aleg pe durata fiecarei sesiuni parlamentare, presedintele Senatului este ales pe toata durata legislaturii.

Revocarea din functie a presedintelui Senatului poate fi propusa la cererea a minimum o treime din numarul total al senatorilor, in cel putin una dintre urmatoarele imprejurari: daca incalca prevederile Constitutiei sau daca incalca grav sau in mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului. Revocarea din functia de presedinte al Senatului poate fi propusa si de jumatate plus unu din numarul total al senatorilor.

Camera Deputatilor a ales, miercuri, cu 312 voturi pentru si 3 impotriva, componenta Biroului Permanent.


Publicat de : ---
Data publicrii: 22 Dec 2016 - 06:07
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58120&titlu=Biroul_Permanent_al_Senatului__dominat_de_majoritatea_PSD_ALDE_UDMR