Klaus Iohannis a acceptat ca PSD si ALDE sa mearga impreuna la consultari la Cotroceni [1]

Presedintele Klaus Iohannis a acceptat ca PSD si ALDE sa mearga impreuna la consultarile de la Palatul Cotroceni, miercuri, dupa ce cele doua formatiuni politice au solicitat acest lucru ca urmare a semnarii protocolului de guvernare

.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

Administratia prezidentiala a anuntat ca pe agenda presedintelui Klaus Iohannis figureaza, miercuri, la ora 11.00, consultari cu reprezentantii PSD si ALDE.

Luni cele doua formatiuni au trimis la Cotroceni o solicitare privind consultari comune, dupa ce au semnat un protocol de guvernare. Initial, PSD a fost invitat la consultari in cursul zilei de miercuri, iar ALDE in cursul zilei de joi.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, anuntase, luni, dupa ce a semnat protocolul de constituire a coalitiei de guvernare PSD-ALDE, ca cele doua formatiuni vor merge impreuna la consultarile convocate de presedintele Klaus Iohannis pe tema desemnarii prim-ministrului. Marti dupa-amiaza, Dragnea spunea ca nu a primit niciun raspuns oficial de la Cotroceni in acest sens, modificarea in programul presedintelui pentru ziua de miercuri fiind facuta ulterior.

PSD si ALDE au semnat, luni, un protocol de guvernare. Liviu Dragnea, presedintele PSD, a anuntat ca cele doua partide vor avea un singur candidat pentru functia de premier. Impreuna, cele doua formatiuni au 250 de mandate in parlament din totalul de 465. Presedintele PSD a mai spus ca numarul de portofolii pe care ALDE il va primi in viitorul guvern il va stabili dupa consultarile cu seful statului.

Protocolul PSD-ALDE cuprinde trei obiective principale: asigurarea cresterii economice sustenabile si de noi locuri de munca, cresterea bunastarii materiale si a calitatii vietii si respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti.

"PSD si ALDE vor alcatui un program comun de guvernare prin armonizarea prevederilor din programele lor electorale", se precizeaza in document.

De asemenea, avand in vedere ca grupurile parlamentare ale PSD si ALDE detin impreuna 250 de mandate, din totalul de 465, Coalitia de Guvernare pentru Dezvoltare si Democratie PSD-ALDE va propune un candidat unic pentru functia de prim-ministru, desemnat de comun acord, si va sustine, prin vot, in Parlamentul Romaniei, un guvern de coalitie condus de acesta, a carui echipa guvernamentala va fi formata din ministri desemnati proportional de catre PSD si ALDE.

Grupurile parlamentare ale PSD si ALDE din Senat si Camera Deputatilor vor constitui o majoritate parlamentara in vederea sustinerii alegerii reprezentantilor proprii in Birourile permanente ale celor doua Camere, in cadrul conducerilor comisiilor permanente, precum si pentru promovarea initiativelor legislative si proiectelor de lege pentru care cele doua partide decid, consultandu-se reciproc, sa le initieze la nivel parlamentar si guvernamental.

In protocol, cele doua formatiuni se angajeaza ca toate numirile politice din ministere, din agentiile guvernamentale, din aparatul de lucru al Guvernului, din institutiile ce reprezinta Guvernul in teritoriu sa fie facute proportional, in baza criteriilor competentei, integritatii si determinarii de a realiza obiectivele de aparare a drepturilor si libertatilor cetatenesti din programul comun de guvernare.

"Prezentul protocol este incheiat pentru intreaga durata a mandatului parlamentar decembrie 2016 — decembrie 2020", se mentioneaza in documentul citat.


Publicat de : ---
Data publicării: 21 Dec 2016 - 05:44
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58070&titlu=Klaus_Iohannis_a_acceptat_ca_PSD_si_ALDE_sa_mearga_impreuna_la_consultari_la_Cotroceni