Cinci motive pentru esecul PNL. Care sunt celelalte si ce solutii ar fi? | OPINIE [1]

Privesc uluit, din afara, miscarile PNL de gaina fara cap care alearga prin curte cu ultimele forte, sleita

. Dintre motivele dezastrului, doua sunt cruciale: lipsa unor lideri forte care sa impuna respect si recunoastere in partid si in societate, dar si deficitul de democratie interna. La cele cruciale, se mai adauga trei motive: lipsa unei strategii politice eficiente, lipsa unui sistem intern articulat care sa compuna programul si lipsa unui sistem de resurse umane.  

Balbele de saptamana trecuta cand ba Ciolo?, ba Tariceanu ar fi preluat pe rand partidul nu fac decat sa adanceasca senzatia de zvarcoliri inestetice, necontrolate.

Exemple de balbe postelectorale sunt si insistenta de a crea un guvern de la inaltimea celor 20% si declaratiile privind invalidarea mandatului lui Dragnea. Insa cenusa pozitionarilor anticorup?ie nu tine loc de strategie politica intre votarea mamei lui Chereche? (sustinuta de fiul puscarias pe toate afisele) si votarea nesuspendatului Victor Paul Dobre. 

PNL-ul vechi a avut mereu un sistem de a importa li­deri care sa aduca scoruri bunicele pentru partid. Insa, pentru o formatiune ce nu se mai poate opri la nivelul de \'partid-balama\', ci pentru un partid cu pretentii de a putea ancora o  guvernare (nu acum, in general!), pepiniera trebuie sa fie in interior. Lideri precum Mona Musca si Valeriu Stoica (din vechiul PDL) au fost aruncati in negura istoriei, desi cineva de talia Monei Musca nu ar fi sunat niciodata la o usa, intr-un videoclip pe net, ca vine Dragnea sa ii fure sandvisul unui copil. 

Lideri mai noi gen Andreea Vass au fost pur si simplu dati la o parte, iar Turcan declara ca nu se gandeste la candidatura, se concentreaza pe interimat. Liderii vechi nu au candidat in fiefurile lor - Atanasiu a lipsit din lista de  Alba si a ratat cu brio intrarea in Parlament. Anca Boagiu, care a facut (nu inteleg cum a reusit, dar asta e realitatea) cel mai bun scor pe Bucuresti la locale, a fost mazi­lita la Maramures, concluzia fiind ca scorul pe Bucuresti a scazut. Sulfina Barbu a fost si ea tot mazilita, insa in josul listei de Bucuresti – locul 6 la Camera Deputatilor fiind evident ne-eligibil si ilogic. 

Lideri puternici cu pro­bleme, gen Hogea de la Tulcea, Scripcaru de la Brasov si Dorin Florea de la Targu Mures, au fost concurati palid si ajutati din exteriorul partidului, cu rezultatul ca PNL isi asuma toate oalele sparte si blatul, fara vreun beneficiu electoral. 

Dincolo de aranjarea lide­rilor, deficitul de democratie s-a manifestat inca de la momentul fuziunii. Gandirea centralist-organizatoare a dictat, prin statutul noului PNL, amanarea alegerilor interne pana in 2017. Nu ne mai amintim, dar fuziunea  PNL-PDL a fost setata pentru castigarea prezidentialelor si a parlamentarelor. Conflictele de pozitionare in vederea noilor functii au pa­ralizat in multe filiale activitatea curenta si electorala. In loc sa se dea semnale de tipul sanctionari sau chiar excluderi ale ambelor tabere beligerante in razboiul intern PNL-PDL macar intr-un judet, semnalele de la un Atanasiu, de pilda, au fost pe dos: rezistati, vechi peneli?ti, ca veti prelua tot, \'PDL va da doar sediile\' etc. Chiar in singurul loc unde s-au organizat alegeri – Bucuresti – nu s-a tinut cont de rezultatul lor, de vreme ce Bu?oi a fost sustinut sa castige, Boagiu a fost tri­misa la Maramures, iar fostul presedinte al filialei Bucuresti, Predoiu, cu rezultate catastrofale  la locale (catastrofale  in primul rand pentru ca a acceptat 3 candidati schimbati in succe­siune scurta), a fost aplaudat zilele trecute in momentul  anuntarii candidaturii la sefia partidului. 

PSD a castigat si pentru ca Moshe Klugaft si Sefi Shaked, cei doi consultanti israelieni ai lui Dragnea, au maturat totul cu o strategie politica inchegata. Primul pas, pentru ca participarea la vot sa fie cat mai mica, raspunsurile lui Dragnea la toate atacurile au fost foarte palide, pentru a nu enerva si polariza. Al doilea pas, in plus fata de votantii obisnuiti PSD, au fost tintiti cu promisiuni (vezi reduceri de taxe)  alegatorii din urban, motivul cresterii  de la un bazin traditional de 38% la 45%.  

In ceea ce inseamna sistemul de scriere al programului, rezultatele \'Guvernului din Umbra\' al PNL  au tins spre zero. Nicio \'sedinta\' care sa fi fost publica a Guvernului din Umbra, niciun act normativ atacat pentru a da senzatia unei pozitionari principiale si sanatoase fata de Guvernul tehnocrat, doar macaneala politica lansata de la inaltimea pozitionarii cu 11,7% pe locul trei a \'premierului din umbra\'. Este locul pe care PNL il poate obtine usor si la nivel national, cu un astfel de lider. In plus, un program economic insailat a prins ca un bot mamaliga aruncata pe un perete de huma. Cum, nu s-a entuziasmat lumea de aceleasi opt spitale regio­nale care au fost anuntate prima data in 2008?

Ei uite ca nu!  In tot acest timp, Dragnea defila fara un raspuns corespunzator cu promisiuni doldora la adresa clasei mijlocii si cu un program economic neanalizat de \'expertii\' PNL. PSD a castigat, conform unor exit-poll-uri, majoritatea votului tinerilor, aproape 40% din voturile din urban si 27% din voturile celor care au absolvit o facultate (mai mult decat PNL), intorcand pe dos convingerile ca electoratul PSD este format din pensionari, cei din rural si needucati. 

In ceea ce priveste strategia \'de cadre\' a PNL, de ea se ocupa (banuiesc ca si in prezent) vizionarul Costica Canacheu. Lideri tineri cu rezultate bune dati la o parte (singura exceptie notabila: Glad Varga de la Arad), pe de alta parte, tanara  Mara Mares de la Brasov devenind un simbol pentru modul in care PNL intelege reimprospatarea fortelor politice. Una dintre solutiile posibile pentru PNL este Ilie Bolojan presedinte, Raluca Turcan are nevoie de o echipa in spate si trebuie inca sa confirme. Sunt necesare insa repararea urgenta a proble­melor de mai sus, inchegarea comunicarii politice si reapropierea alegatorilor dezamagiti.   

comenteaza sau vezi comentarii /* (c)
Publicat de : ---
Data publicării: 21 Dec 2016 - 05:44
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58068&titlu=Cinci_motive_pentru_esecul_PNL__Care_sunt_celelalte_si_ce_solutii_ar_fi?_|_OPINIE