PSD si ALDE au constituit Coalitia de Guvernare pentru Dezvoltare si Democratie. Dragnea se intalneste cu UDMR UPDATE [1]

PSD si ALDE au semnat, luni, un protocol de guvernare

. Liviu Dragnea, presedintele PSD, a anuntat ca cele doua partide vor avea un singur candidat pentru functia de premier. Împreuna, cele doua formatiuni au 250 de mandate in parlament din totalul de 465. Presedintele PSD a mai spus ca numarul de portofolii pe care ALDE il va primi in viitorul guvern il va stabili dupa consultarile cu seful statului.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" }); Documente atasate: Protocol PSD ALDE

UPDATE Protocolul PSD-ALDE cuprinde trei obiective principale: asigurarea cresterii economice sustenabile si de noi locuri de munca, cresterea bunastarii materiale si a calitatii vietii si respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti.

"PSD si ALDE vor alcatui un program comun de guvernare prin armonizarea prevederilor din programele lor electorale", se precizeaza in document.

De asemenea, avand in vedere ca grupurile parlamentare ale PSD si ALDE detin impreuna 250 de mandate, din totalul de 465, Coalitia de Guvernare pentru Dezvoltare si Democratie PSD-ALDE va propune un candidat unic pentru functia de prim-ministru, desemnat de comun acord, si va sustine, prin vot, in Parlamentul Romaniei, un guvern de coalitie condus de acesta, a carui echipa guvernamentala va fi formata din ministri desemnati proportional de catre PSD si ALDE.

Grupurile parlamentare ale PSD si ALDE din Senat si Camera Deputatilor vor constitui o majoritate parlamentara in vederea sustinerii alegerii reprezentantilor proprii in Birourile permanente ale celor doua Camere, in cadrul conducerilor comisiilor permanente, precum si pentru promovarea initiativelor legislative si proiectelor de lege pentru care cele doua partide decid, consultandu-se reciproc, sa le initieze la nivel parlamentar si guvernamental.

In protocol, cele doua formatiuni se angajeaza ca toate numirile politice din ministere, din agentiile guvernamentale, din aparatul de lucru al Guvernului, din institutiile ce reprezinta Guvernul in teritoriu sa fie facute proportional, in baza criteriilor competentei, integritatii si determinarii de a realiza obiectivele de aparare a drepturilor si libertatilor cetatenesti din programul comun de guvernare.

"Prezentul protocol este incheiat pentru intreaga durata a mandatului parlamentar decembrie 2016 — decembrie 2020", se mentioneaza in documentul citat.

UPDATE Liderii celor doua formatiuni, Liviu Dragnea, Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin, au semnat protocolul pentru guvernare PSD-ALDE.

Liviu Dragnea a declarat ca cele doua partide detin majoritatea in parlament.

Calin Popescu Tariceanu a precizat la randul sau ca PSD si ALDE vor merge impreuna la consultari la Cotroceni, desi presedintele i-a invitat in zile diferite. Cu aceasta ocazie va fi anuntata si propunerea de premier.

"La viitoarele consultari, am discutat cu colegii din PSD si avand in vedere semnarea acestui protocol, in acest moment, noi vom participa impreuna la consultarile pe care presedintele le va organiza pentru stabilirea prim-ministrului", a declarat Tariceanu dupa semnarea Protocolului de guvernare.

Cele doua formatiuni politice, avand 250 de parlmanentari dintre cei 465 alesi, se vor sprijini reciproc in Parlament pentru obtinerea functiilor de conducere in cele doua Camere, inclusiv la nivelul comisiilor.

"Avem in vedere ca grupurile parlamentare PSD si ALDE detin 250 de mandate si 465, coalitia de guvernare PSD ALDE va propune un candidat unic, desemnat de comun acord si va sustine prin vot un guvern de coalitie condus de acesta, a carui echipa va fi formata din ministri PSD si ALDE.

Grupurile vor constitui o majoritate parlamentara, in cadrul conducerilor comisiilor permanente si pt promovarea proiectelor de lege pe care cele 2 partide le decid

PSD si ALDE se angajeaza ca toate numirile politice sa fie facute proportional, pe baza criteriilor de competenta, integritate, cresterea calitatii democratiei, apararea drepturilor cetatenesti", a declarat Liviu Dragnea.

La plecare, Liviu Dragnea a dezvaluit ca are o intalnire si cu UDMR.

”De ce ne grabim? Pentru ca vrem sa ne intalnim si cu colegii de la UDMR, pentru a vorbi despre un protocol”, a spus Liviu Dragnea, la finalul sedintei in care a parafat majoritatea parlamentara cu Liviu Dragnea. 

 

UPDATE Protocolul dintre PSD si ALDE va sta la baza noii majoritati parlamentare. Unu din cele mai importante puncte ale protocolului prevede ca premierul sa fie desemnat de la PSD, iar reprezentarea in guvern sa fie proportional cu numarul de mandate obtinut la alegeri. In acest context ALDE va primi 2 sau maxim 3 portofolii, transmite Romania TV. Pe lista scurta a celor de la PSD pentru functia de premier se afla Marius Nica si Sorin Grindeanu

Citeste si: EXCLUSIV. Lista SCURTA a lui Liviu Dragnea pentru postul de PREMIER

"Am avut cateva intalniri, in aceste zile, intalniri care au avut doua obiective, de fapt: sa conturam arhitectura viitorului guvern - cum sa arate viitorul guvern, nu ca persoane - si, in acelasi timp, compatibilizarea programului de guvernare, ceea ce n-a fost foarte greu, pentru ca avem viziuni comune pentru dezvoltarea economiei si pentru justitia sociala. Ceea ce s-a intamplat aseara. Urmeaza maine, ne vedem din nou, si sa semnam un protocol, asa e firesc, asa se oficializeaza aceasta alianta. Asa cum am avut si la locale o sa facem si la parlamentare un protocol de guvernare”, a declarat Liviu Dragnea la Romania TV.

Liviu Dragnea a adaugat ca numarul de portofolii pe care ALDE il va primi in viitorul guvern il va stabili dupa consultarile cu seful statului, in schimb, au fost stabilite cateva principii.Presedintele PSD: 'Am stabilit cateva principii  - este vorba de o repartizare proportionala, ca asa este firesc, dar va spun, din punctul meu de vedere, din partea mea eu n-o sa stau cu calculatorul sa vad la virgula. O sa conteze foarte mult persoanele propuse, pentru ca orice membru din guvern, in frunte cu primul ministru trebuie sa fie foarte bun, pentru ca au de pus in aplicare un program care intr-adevar aduce crestere in Romania, dar nu este un program usor de pus in practica'.


Publicat de : ---
Data publicrii: 20 Dec 2016 - 05:48
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=58017&titlu=PSD_si_ALDE_au_constituit_Coalitia_de_Guvernare_pentru_Dezvoltare_si_Democratie__Dragnea_se_intalneste_cu_UDMR_UPDATE