Consultari la Cotroceni. Traian Basescu: L-am informat pe presedinte ca suntem parte din orice solutie politica anti PSD UPDATE [1]

Miercuri au inceput la Palatul Cotroceni consultarile cu partidele care vor intra in Parlament, la invitatia presedintelui Klaus Iohannis

. Doar PNL, USR, UDMR, PMP si grupul minoritatilor au confirmat participarea. PSD si ALDE au anuntat ca nu vor da curs invitatiei, pe motiv ca nu se respecta Constitutia, ceea ce l-a facut pe presedinte sa le califice drept "nepoliticoase".

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

UPDATE 17:00. Presedintele Klaus Iohannis a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, in prima runda de consultari pentru formarea noului Cabinet, delegatia PMP.

Liderul PMP, Traian Basescu, fost presedinte al Romaniei, i-a spus in gluma lui Klaus Iohannis ca pe vremea lui politicienii veniti la consultari "aveau posibilitatea sa doarma in fotolii", aluzie la faptul ca in sala unde se desfasoara consultarile cei prezenti stau pe scaune. ''Vedeti domnule presedinte, pe vremea mea aveau posibilitatea sa doarma in fotolii. Acum e mai auster, mai nemtesc'', i-a spus Traian Basescu lui Klaus Iohannis, la inceputul consultarilor sefului statului cu delegatia PMP.Pe langa Traian Basescu, au mai venit la consultari din partea Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Robert Turcescu si Cristian Diaconescu.

Presedintele PMP Traian Basescu a declarat ca l-a informat pe presedintele Iohannis ca sunt parte din orice solutie politica anti PSD. Din motive ideologice suntem anti PSD. Social democratii pregatesc parca iesirea Romaniei din parametrii necesari accesului in zona euro prin masurile populiste pe care le promoveaza.

Intrebat daca sustine formarea unei coalitii de dreapta, asa cum a sugerat PNL, Basescu a raspuns afirmativ.

"Daca se va face (coalitia - n.r.), noi o vom sustine, si, asa cum am spus, sunt cel mai bun premier pe care il poate avea dreapta", a spus Basescu.

Intrebat daca a prezentat aceasta varianta si la consultari, Basescu a conformat: "Domnul presedinte stie. I-am spus ca sunt cel mai bun premier".

Traian Basescu a precizat si ca PMP sustine aplicarea legii impotriva unui premier care este condamnat penal.

PMP are trei elemente pentru care se va bate in Parlament: Legea care prevedere reducerea numarului de parlamentari la 300, revenirea la alegerile pentru primari in doua tururi si alegerea presedintilor de consilii judetene prin vot direct.

Update 16.00: Presedintele Klaus Iohannis a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, in prima runda de consultari pentru formarea noului Cabinet, delegatia UDMR, condusa de Kelemen Hunor. Delegatia UDMR care a venit la Palatul Cotroceni este compusa din trei persoane: presedintele Kelemen Hunor, secretarul general Kovacs Peter si presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, Biro Rozalia.

”Daca va referiti la legea din 2001 referitoare la cine poate sa faca parte din Guvern, sigur, ea trebuie respecata, nu poate fi pusa in paranteza nicio lege (...) Legea trebuie respectata, nu poate fi ocolita de nimeni”, a declarat presedintele UDMR.

"Pentru noi e important sa gasim parteneri in Parlamentul Romaniei, parteneri in dorinta de a pune in aplicare cele mai importante elemente din programul nostru politic, nu cautam fotolii ministeriale, functii, ci parteneri pentru a pune in aplicare dezideratele cele mai importante", a declarat Kelemen Hunor.

Ne intereseaza protejarea drepturilor minoritatilor nationale, daca e nevoie de corectii in legislatie, trebuie sa facem acele corectii, inclusiv folosirea limbii materne in administratie, dar si in ce priveste celelalte elemente.

UPDATE 13.00 Nicusor Dan, declaratii dupa consultarile de la Cotroceni:

Am transmis presedintelui pozitia noastra, este pozitia pe cre am avut-o in mod constant.

Noi dorim o guvernare onesta, transperanta, pentru binele comun, nu personal.

Daca acest tip de guvernare nu e posibil, mergem sa facem opozitie.

USR nu va vota un guvern format in jurul PSD si al lui Liviu Dragnea, nu este admisibil pentru Romania guvernul sa fie condus de un condamnat penal.

Aceasta a fost o consulatare preliminara, vor mai fi runde dupa convocarea parlmentului, este atributul presedintelui sa numeasca premierul, va avea discutii si cu alte partide.

Noi am exprimat constat in timpul campaniei faptul ca pentru acest moment in care partidele au o credibilitate redusa in randul populatiei optiunea unui tehnocrat este cea mai buna solutie si Dacian Ciolos e cea mai buna solutie.

 

UPDATE 12.00 Delegatia USR a ajuns la Palatul Cotroceni, unde se va antalni cu presedintele Klaus Iohannis.

Delegatia USR este formata din Nicusor Dan, presedinte USR, vicepresedintii Cristian Ghica si Roxana Wring, precum si reprezentanti ai filialelor cu cele mai bune rezultate, Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora, si Levente Elek, presedintele filialei Cluj.

UPDATE 11.33 Raluca Turcan, decalaratii dupaincheierea discutiilor delegatiei PNL cu presedintele Klaus Iohannis:

Pentru noi e surprinzatoarea rapiditatea cu care PSD isi abandoneaza programul de guvernare si principiile asumate in perioada de campanie electorala.

Sunt oameni de afaceri, investitori care si-au facut planuri pe noul Cod fiscal si cu gandul spre reducerea sau eliminarea taxei pe constructii speciale.

In acelasi timp, programul de guvernare al PSD mai ascunde si renuntarea la cota unica de impozitare si trecerea spre cota progresiva, ceea ce va afecta profund mediul economic si va genera, cu siguranta, cresteri de taxe si impozite.

Asadar, practic, PSD incepe discutiile pentru conduita si actiunea politica pentru viitorii patru ani cu o mare frauda de incredere in randul cetatenilor.

Ar fi un semnal extrem de nagativ desemnarea unei persoane condamnate penal pentru postul de premier.

Dezvoltarea Romaniei poate sa vina din investitii. Un program de dreapta ar fi cea mai buna solutie pentru dezvoltarea Romaniei.

In momentul de fata nu avem o propunere de premier, dar daca va fi sa ajungem in situatia de a face propunerea de premier, cu siguranta va fi un om integru, cu siguranta va fi un om implicat, pentru care sa vorbeasca faptele.

Vom urmari ce se intampla cu partidele de dreapta, care se clameaza a fi de dreapta, vom discuta si vom vedea. (...) Daca vom ajunge in situatia de a propune premier, binenteles ca dl. Dacian Ciolos va fi prima optiune, insa in acelasi timp noi suntem oameni realisti si daca vom ajunge in situatia de a propune premier, trebuie sa fie o persoana care sa stranga dreapta.

UPDATE 11.00 Delegatia PNL, formata din Raluca Turcan, primarii din Alba-Iulia si Arad, Mircea Hava, respectiv Gheroghe Falca, europarlamentarul Cristian Busoi si secretarul general interimar, Marian Petrache, a ajuns la Cotroceni si a fost primita de presedintele Klaus Iohannis.

_________

Presedintele Klaus Iohannis a lansat marti o invitatie la discutii pentru partidele care vor accede in viitorul parlament.

"Pentru a avea o claritate asupra evenimentelor, maine voi avea prima runda de consultari cu partidele politice care au intrat in Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea", a declarat marti Klaus Iohannis, dupa ce Biroul Electoral Central a anuntat rezultatele aproape complete ale alegerilor de pe 11 decembrie.

Invitatia prevedea venirea partidelor in ordinea procentelor obtinute in alegeri, incepand cu PSD, de la ora 10.00.

Programul consultarilor anuntat de Administratia Prezidentiala este urmatorul:

• Ora 10:00 - Partidul Social Democrat - PSD a anuntat ca nu se prezinta la intalnire

• Ora 11:00 - Partidul National Liberal 

• Ora 12:00 – Uniunea Salvati Romania 

• Ora 13:00 – Alianta Liberalilor si Democratilor - ALDE a anuntat ca nu se prezinta la intalnire

• Ora 16:00 – Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania 

• Ora 17:00 – Partidul Miscarea Populara 

• Ora 18:00 – Grupul parlamentar al minoritatilor nationale.

"Daca pana la finalul saptamanii avem rezultatele, este foarte probabil ca in cursul saptamanii viitoare sa convoc noul Parlament", a adaugat presedintele, ignorand astfel solicitarile PSD, ca runda de consultari sa aiba loc abia dupa ce Parlamentul va fi convocat, iar majoritatea formata in ambele Camere. Convocarea Parlamentului dupa alegeri este prerogativa presedintelui, care are la dispozitie 20 de zile pentru a chema in Parlament noii senatori si deputati.

PSD si PNL au zis pas

PSD si ALDE au refuzat insa invitatia presedintelui, pe motiv ca nu respecta Constitutia.

La cateva ore dupa anuntul presedintelui, liderul PSD Liviu Dragnea a anuntat ca social-democratii nu vor participa, pentru ca solicitarea nu respecta Constitutia. Dragnea a precizat ca invitatia la consultari a fost facuta in baza articolului 85 alineatul 1 din Constitutie, care prevede ca ”Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament”.

”Vreau sa am o reactie la invitatia primita de la Cotroceni si o fac cu tot respectul cuvenit fata de institutia prezidentiala. M-am uitat cu atentie pe invitatie si aici se spune ca suntem invitati la consultari in baza articolului 85, alineatul 1 din Constitutie, care prevede ca presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament. Acest articol din Constitutie nu poate fi urmat decat de emiterea unui decret. Consultarile se pot face doar in baza articolului 103 si acolo spune foarte clar ca in functie de majoritatie stabilite in Parlament, despre care nu se poate vorbi decat dupa validarea fiecarui parlamentar”, a subliniat Liviu Dragnea.

La alte cateva ore distanta, si aliatii declarati ai PSD din ALDE au anuntat ca refuza invitatia, pentru ca ea ar fi "prematura".

"ALDE a luat act de invitatia domnului presedinte Klaus Iohannis de a participa maine, 14 decembrie, la consultari in vederea formarii Guvernului. ALDE apreciaza initiativa presedintelui, dar o socoteste prematura. ALDE considera ca cea mai inteleapta cale de urmat acum este chiar cea indicata de textul Constitutiei", potrivit unui comunicat al partidului.

Intr-o declaratie oferita jurnalistilor, Klaus Iohannis a numit acest refuz unul "nepoliticos".

”E o atitudine pur si simplu nepoliticoasa. Nu-mi dau seama ce vor dori sa obtina, dar cred ca gresesc”, a spus presedintele Iohannis.

Delegatiile pentru Cotroceni

Au confirmat prezenta la Palatul Cotroceni, la prima runda de consultari, reprezentantii PNL, USR, PMP si cei ai minoritatilor nationale.

PNL va veni la consultari de la ora 11.00, din delegatie urmand sa faca parte presedintele interimar Raluca Trucan, primarii din Alba-Iulia si Arad, Mircea Hava, respectiv Gheroghe Falca, europarlamentarul Cristian Busoi si secretarul general interimar, Marian Petrache.

Uniunea Salvati Romania va veni la ora 12.00, urmand sa participe cu o delegatie de cinci persoane, condusa de presedintele Nicusor Dan, la care se alatura vicepresedintii Cristian Ghinea si Roxana Wring, precum si reprezentanti ai filialelor cu cele mai bune rezultate: Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora, si Levente Elek, presedintele filialei Cluj.  

UDMR va veni la ora 16.00, in frunte cu liderul Kelemen Hunor. Lui i se vor alatura secretarul general Kovacs Peter si presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, Biro Rozalia.

PMP va veni la consultari de la ora 17.00, cu o delegatie formata din Traian Basescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu si Robert Turcescu. 

La ora 18.00 vor veni sa discute cu presedintele si reprezentantii grupului minoritatilor nationale.

Presedintele Klaus Iohannis nu a anuntat inca daca la finalul acestor negocieri va sustine si o declaratie de presa.

buna ziua, (rade), am transmis presedintelui pozitia noastra 18 38 e pozitia pe cre am avut/o in mod constant 18 49 noi dorim o guv onesta, transperanta, pt bine comun si nu persona; 19 08 dca acest tip de guv nu e posibilm mergem s facem oppizitie 19 23 usr nu va vota un guv format in jurul psd si dragnea, nu este admisibil pt romania guvernul sa fie condus de un condamnat penal 19 57 este evident ca am spus presedintelui ca continuam sa sustinem aceasta varianta, numai ca rezultatele fac din aceasta varianta o varianta prea putin posibila  
Publicat de : ---
Data publicrii: 15 Dec 2016 - 05:33
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57967&titlu=Consultari_la_Cotroceni__Traian_Basescu__L_am_informat_pe_presedinte_ca_suntem_parte_din_orice_solutie_politica_anti_PSD_UPDATE