Gheorghe Stefan, fost primar al Piatra-Neamt, a incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei in dosarul cu Vasile Blaga [1]

"In acordul de recunoastere a vinovatiei, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: in perioada 2009 – 2012, inculpatul Stefan Gheorghe, in calitate de vicepresedinte al partidului aflat la guvernare, in scopul obtinerii de sume de bani atat pentru sine, cat si pentru partid, si-a folosit in mod direct influenta detinuta in mediul politic si a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort sa numeasca la conducerea unei companii nationale din domeniul energiei o anumita persoana

.In aceeasi perioada, inculpatul Stefan Gheorghe i-a conditionat persoanei numite prin influenta sa, ca va fi mentinuta in functia de conducere la compania nationala din energie daca vor fi atribuite societatii reprezentate de un om de afaceri din anturajul sau o serie de contracte de achizitii servicii si produse IT", arata DNA intr-un comunicat de presa postat pe site-ul institutiei.

Concret, prin incheierea de contracte de catre respectiva companie nationala – prin licitatii trucate – cu firma omului de afaceri, acesta din urma a transferat din contractele respective o anumita suma de bani la partid, reprezentand un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

"In paralel, inculpatul Stefan Gheorghe i-a promis omului de afaceri ca va interveni la directorul companiei, astfel incat firma sa sa castige licitatiile publice organizate, iar in schimb, a pretins si a primit un procentaj cuprins intre 10 si 25% din valoarea fiecarui contract astfel incheiat, primind pentru sine si pentru formatiunea politica din care facea parte suma totala de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Blaga Vasile (trimis in judecata de procurorii anticoruptie la data de 28 noiembrie 2016 – comunicat nr. 1466/VIII/3 din 28 noiembrie 2016), care cunostea dinainte mecanismul descris anterior si cu care a fost de acord", potrivit sursei citate.

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 524002, "containerid": "crt-524002"}); /* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrormipfomkid', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });

Potrivit DNA, Gheorghe Stefan a recunoscut faptele retinute in sarcina sa, a acceptat incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani inchisoare si interzicerea atat pe perioada executarii pedepsei cat si pe o perioada de 3 ani, dupa executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru savarsirea infractiunilor.

Procurorii au pus sechestru asupra mai multor imobile ce apartin lui Gheorghe Stefan.

Dosarul de urmarire penala, impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei au fost trimise la Tribunalul Bucuresti.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, fostul copresedinte PNL, Vasile Blaga, si fostul primar de la Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, s-ar fi folosit de firme care aveau comportament de tip fantoma pentru a scoate bani din doua companii nationale pentru partid.

"Reprezentantii firmelor implicate in circuitul expus – respectiv martorii: (...) de la S.C. (...)SRL, (...) de la S.C. (...)SRL, (...)de la S.C. (...)SRL si (...)de la S.C. (...)SRL au descris modalitatea in care, in perioada 2011-2012, pe baza unor contracte de prestari servicii fictive incheiate cu beneficiarul S.C. (...) SRL Bucuresti, la sediul 11 careia se deplasau pentru semnarea lor si intocmirea altor documente justificative, au incasat in conturile detinute sumele virate de cea din urma, pe care le-au ridicat in numerar, prezentand – la randul lor –bancii borderouri fictive de achizitii cereale si fier vechi de la persoane fizice. (...) Societatile pe care le reprezentau nu au prestat serviciile ce au facut obiectul contractelor cu S.C. (...)SRL, incheierea lor fiind o justificare a platilor efectuate de aceasta in conturile detinute, in principal, la (...) si au acceptat realizarea acestor operatiuni in schimbul unor comisioane cuprinse intre 200 lei si 1.500 lei, pe care le primeau saptamanal sau la fiecare retragere in numerar. Persoana care s-a ocupat de colectarea sumelor retrase in numerar din conturile firmelor mentionate – (...), care a beneficiat si el de un comision de 2% din acestea, (...)", se arata in rechizitoriul prin care Vasile Blaga a fost trimis in judecata.

Procurorii vorbesc in rechizitoriul de trimitere in judecata a fostului copresedinte PNL de firme cu comportament de tip ,,fantoma”.

"In perioada 2011 –2012, in calitate de primar al municipiului Piatra Neamt si vicepresedinte al (...), STEFAN GHEORGHE a pretins -pentru sine si pentru respectiva formatiune politica - de la reprezentantul S.C.(...) S.R.L. Bucuresti –BERDILA HORATIU BRUNO, un procent cuprins intre 10-25% din valoarea fiecarui contract incheiat de aceasta cu C.N. (...) S.A. Bucuresti si S.C. (...) S.A. Bucuresti in urma derularii unor proceduri de achizitie publica organizate de aceste companii nationale pentru achizitia de servicii si produse IT, in schimbul caruia a promis si chiar si-a exercitat influenta cu acceptul secretarului general al partidului –BLAGA VASILE -asupra conducerii institutiilor publice mentionate –in vederea atribuirii preferentiale a contractelor, primind efectiv suma totala de aproximativ 25.000.000 lei (circa 5.500.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la BLAGA VASILE, suma transferata de S.C.(...)S.R.L. Bucuresti in conturile unor societati cu comportament de tip ,,fantoma” (S.C. (...)SRL, S.C. (...)SRL, S.C. (...)SRL si S.C. (...) SRL –toate cu sediul in Bucuresti) controlate de persoanele lor de incredere -in urma incheierii unor contractede prestari servicii fictive cu acesteasi ulterior retrasa in numerar", se mai arata in rechizitoriu.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in anul 2009 in formatiunea politica aflata la guvernare a existat o intelegere vadita intre persoane cu functii de conducere, respectiv secretarul general Blaga Vasile si vicepresedintele Stefan Gheorghe, in sensul obtinerii de bani pentru partid.

Vasile Blaga, senator in Parlamentul Romaniei, a fost trimis in judecata de procurorii DNA din Ploiesti in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, cauza urmand sa fie solutionata de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

DNA il cerceteaza pe politician sub control judiciar pentru trafic de influenta, dupa ce, potrivit procurorilor, ar fi primit suma de 700.000 de euro, din care 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. In aceeasi cauza sunt anchetati fostul primar din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, si omul de afaceri Horatiu Bruna Berdila.

Citeste si: Delegatia PNL pentru consultari: Raluca Turcan, Gheorghe Falca, Mircea Hava, Cristina Busoi, Marian Petrache Citeste si: Catalin Predoiu, deputat PNL: Candidez la presedintia PNL la Conventia Nationala. PNL are nevoie de competitie reala Citeste si: Klaus Iohannis a discutat telefonic cu Mike Pence, vicepresedintele ales al SUA/ Presedintele Cehiei Milos Zeman si premierul ungar, Viktor Orban, sunati de Donald Trump Citeste si: PSD nu va merge la consultarile initiate de Klaus Iohannis pentru formarea guvernului. Dragnea: "Cum putem face asta cand nu avem nici macar oficializarea datelor alegerilor?" Citeste si: Avocatul Poporului: Evaluam daca sesizam CCR pe legea care interzice unui condamnat penal sa fie in Guvern Citeste si: Liviu Dragnea a vorbit la telefon cu premierul Ciolos despre "prorogarea unor termene de aplicare a unor masuri fiscale" / I-am transmis lui Ciolos angajamentul PSD privind salariul minim de 1450 lei in 2017

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrotlppdvnoaf', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_politic.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrowkijqxdkqk', {myMaster: 'rdSQfzL9Nw72omxcthT1CcrUDlMDKdsjAzX7YKd_VCf.p7' });
Publicat de : ---
Data publicrii: 14 Dec 2016 - 05:50
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57939&titlu=Gheorghe_Stefan__fost_primar_al_Piatra_Neamt__a_incheiat_un_acord_de_recunoastere_a_vinovatiei_in_dosarul_cu_Vasile_Blaga