Analistii politici, despre declaratia presedintelui privind nominalizarea lui Liviu Dragnea [1]

Analistii politici au comentat declaratia presedintelui ca nu renunta la criteriile sale de integritate la numirea premierului, declaratie care ii taie orice speranta pentru sefia guvernului lui Liviu Dragnea

Criteo.DisplayAcceptableAdIfAdblocked({ "zoneid": 526153, "containerid": "crt-526153" });

Analistul Radu Magdin este de parere ca presedintele Klaus Iohannis "va ramane fidel criteriilor sale de integritate" in desemnarea viitorului premier, in timp ce PSD nu va ceda la dreptul sau de a-l propune pentru aceasta functie pe Liviu Dragnea, astfel ca situatia ar putea fi transata doar de catre Curtea Constitutionala.

"Presedintele Iohannis ramane fidel criteriilor sale de integritate. Politic, acesta este un lucru bun teoretic pentru ca presedintele pare fidel ideilor lansate pe piata. Practic, asta inseamna tot politic, un presedinte care prefera conflictul politic in perioada imediat urmatoare unei variante de coabitare sau de colaborare cu noua majoritate parlamentara. Parerea mea este ca pana la finalul anului vom ajunge la CCR din mai multe motive. PSD nu va ceda, cel putin nu isi poate permite sa cedeze fara o transare la cel mai inalt nivel din punct de vedere judiciar, avand in vedere cat de mare este majoritatea PSD+ALDE, plus, eventual, si UDMR. Presedintele cred ca asteapta sa vada o transare judiciara, nu cred ca se asteapta ca PSD, cu un asemenea rezultat, sa cedeze pur si simplu si sa vina cu un nou candidat. Spun asta fiindca Liviu Dragnea ar inregistra o infrangere politica nationala in momentul in care el devine propunere de prim-ministru si ulterior se retrage doar pentru ca presedintele a facut opozitie, in lipsa unei solutii judiciare", a declarat Magdin, marti, pentru Agerpres.

Analistul a subliniat faptul ca situatia trebuie solutionata cat mai repede, intrucat Cabinetul Ciolos nu are legitimitatea de a stabili bugetul Romaniei pentru anul 2017.

"Din perspectiva mea, lucrurile trebuie transate relativ rapid. Actualul Guvern, guvernul tehnocrat condus de Dacian Ciolos, nu are legitimitate in stabilirea bugetului pentru anul urmator. Poporul a vorbit, a dat o majoritate clara in jurul PSD-ALDE si, din acest punct de vedere, nu este normal ca dezbaterile si deciziile finale sa se ia sub actualul Guvern. Sunt consecinte bugetare", a explicat analistul.

Radu Magdin a asemanat situatia politica din Romania cu un "razboi al nervilor politici, in care va conta foarte mult cine clipeste primul".

"Din punctul meu de vedere, PSD nu va clipi, avand in vedere majoritatea atat de puternica din jurul sau. Si, de dragul de a arata faptul ca presedintele in aceasta tara inca conteaza, nu va clipi nici Klaus Iohannis. In consecinta, aceste lucruri nu pot fi transate decat la Curtea Constitutionala si cat se poate de repede", a conchis analistul.

Citeste si: Klaus Iohannis, despre nominalizarea lui Dragnea: Criteriile de integritate raman in picioare. Maine incep consultarile

La randul sau, analistul Marius Pieleanu este de parere ca presedintele Klaus Iohannis l-ar putea accepta pe Liviu Dragnea ca propunere a PSD pentru functia de premier, insa i-ar putea solicita acestuia sa nominalizeze pentru anumite portofolii in viitorul Guvern persoane "agreate" de catre partenerii internationali ai Romaniei.

"Eu nu cred ca presedintele Iohannis nu va accepta propunerea Liviu Dragnea (pentru functia de premier — n.r.). Cred mai degraba ca va incerca sa negocieze aceasta propunere pentru portofolii care ar trebui sa asigure continuitatea, cum ar fi cel al Justitiei — un punct foarte important in negocierea Cotroceni — Soseaua Kiseleff. E putin probabil sa mentina actualul ministru al Justitiei, dar probabil ca presedintelui Dragnea i se va cere sa nominalizeze o persoana agreata de catre UE, de catre Departamentul de Stat al SUA si pe ideea coabitarii Palatul Cotroceni — Piata Victoriei. De altfel, nici nu se va putea altfel decat pe o comunicare apropiata intre Cotroceni si prim-ministru care va fi, in opinia mea, Liviu Dragnea", a declarat Pieleanu.

El a sustinut ca PSD a obtinut "un scor urias" in urma alegerilor din 11 decembrie, astfel ca Liviu Dragnea este "cel mai legitim lider" pentru a fi propus pentru functia de premier de catre social-democrati.

"Domnul Dragnea este cel mai legitim lider, astazi cand vorbim, pentru a putea fi propus din partea PSD ca premier. A castigat alegerile cu un scor urias, istoric as putea sa spun. In mod evident, problema juridica se poate lamuri la Curtea Constitutionala printr-un apel al Avocatului Poporului, pentru ca Legea 90 la care face referire presedintele Iohannis nu este una organica. Ea este contrazisa de Codul penal, care spune foarte clar ca orice persoana, daca nu are prin lege limitate drepturile, explicit prin instante, poate fi numita sau poate candida la o functie publica. Liviu Dragnea este, totusi, condamnat definitiv, dar nu are limitat niciun drept public. Poate sa fie deputat, senator, presedintele uneia dintre cele doua Camere si nu vad de ce nu ar putea sa fie prim-ministrul Romaniei", a explicat Pieleanu.

Analistul Bogdan Ficeac considera ca judecatorii Curtii Constitutionale ar trebui sa se pronunte "cu celeritate" cu privire la constitutionalitatea legii care stipuleaza ca nu pot detine functii de inalta demnitate publica persoanele condamnate definitiv.

"Pe mine ma intereseaza exact ce scrie la lege si la Constitutie. Conform Constitutiei, nu au drept sa ocupe inalte demnitati publice acele persoane care, printr-o sentinta definitiva si irevocabila a instantei, au astfel de interdictii. Pe de alta parte, exista si Legea 90, unde se prevede ca nu pot ocupa asemenea functii cei care au condamnari definitive. Din punctul meu de vedere, este o chestiune care trebuie lamurita constitutional aici. Avem Curtea Constitutionala si cel mai firesc mi se pare sa se faca apel la CCR. Daca decizia Curtii va fi ca aceasta lege este constitutionala, atunci propunerea de premier care trebuie inaintata presedintelui trebuie sa fie confirma cu respectiva decizie; daca CCR spune ca nu este constitutionala, legea trebuie schimbata sau abrogata si presedintele trebuie sa dea curs propunerii venite din partea partidului majoritar sau a coalitiei majoritare, daca persoana nu are interdictie", a declarat Bogdan Ficeac.

Potrivit lui Ficeac, desemnarea premierului este "o chestiune ce nu suporta amanare" fiindca "trebuie facut bugetul si tara trebuie condusa".

"Eu sunt convins ca PSD are destule personalitati care pot ocupa acest rol de prim-ministru si care nu au probleme cu Justitia in sensul unor sentinte definitive", a punctat Bogdan Ficeac.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat marti ca raman in picioare criteriile de integritate pe care le-a enuntat inainte de campania electorala in ceea ce priveste desemnarea premierului.

"Maine am prima runda de consultari si vom vedea ce isi imagineaza fiecare partid, cum doreste fiecare sa-si propuna agenda. Cu criteriile de integritate — le-am anuntat inainte de campania electorala ca sa nu fie discutii dupa si ele raman in picioare", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.


Publicat de : ---
Data publicrii: 14 Dec 2016 - 05:50
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=57931&titlu=Analistii_politici__despre_declaratia_presedintelui_privind_nominalizarea_lui_Liviu_Dragnea