"Dacian Ciolos a fost desemnat candidat al PNL pentru functia de premier"

     Biroul Politic National al PNL l-a desemnat ieri, pe Dacian Ciolos, cu unanimitate de voturi, candidat pentru functia de premier

. Presedintele PNL Alina Gorghiu a declarat: "Am luat o decizie, as spune, istorica fara sa gresesc si intamplarea face ca decizia luata astazi (n.r. ieri) are tot numarul 140, un numar care a purtat noroc PNL. Este vorba despre un vot dat in unanimitate de colegii mei din Biroul Politic National pentru desemnarea lui Dacian Ciolos candidat de premier liberal dupa data de 11 decembrie".
     Ea a aratat ca, in urmatoarele doua saptamani, Consiliul National se va reuni pentru a formaliza aceasta decizie luata de Biroul Politic National al PNL: "Este o decizie care as putea spune ca a fost facil de luat pentru ca s-a lucrat foarte mult la compatibilitatea dintre noi si prim-ministrul Ciolos. Suntem partidul care, de un an de zile, in timpul mandatului sau guvernamental a sustinut toate proiectele de buna-credinta demarate de domnia sa, toate proiectele care sunt in interes public si toate proiectele care se subsumeaza platformei «Romania 100» care este o declaratie compatibila cu programul nostru de guvernare".
     * Gorghiu: "Premierul isi pastreaza statutul de independent politic"
     Presedintele PNL, Alina Gorghiu, a mai spus, ieri, ca premierul Dacian Ciolos isi pastreaza si dupa desemnarea sa drept candidat al liberalilor pentru functia de prim-ministru statutul de independent politic, precizand ca este decizia acestuia ce va face dupa alegerile parlamentare, potrivit Agerpres.
     Alina Gorghiu a spus: "Ce se va intampla dupa 11 decembrie depinde foarte mult de rezultatul partidelor politice angajate in competitia electorala, de majoritatea care va fi creata in Parlament dupa alegeri, inclusiv decizia noastra de a-l avea pe Dacian Ciolos premier desemnat poate fi concretizata in functie de acea majoritate parlamentara. Nu stiu ce decizii de natura politica va lua, daca se va inscrie, nu se va inscrie intr-un partid politic, nu este decizia mea, este decizia strict a prim-ministrului, insa niciodata PNL nu a luat decizii in functie de cine este prim-ministru la un moment dat sau altul. Cred ca este relevant sa avem un scor bun in alegeri, avem un Congres pe statut ca si celelalte partide politice. Dupa alegeri, toate partidele politice isi fac alegeri. Vom vedea ce se va intampla atunci. (...) Categoric ca prim-ministrul isi pastreaza statutul de om independent politic. Este optiunea noastra de a sustine un tehnocrat acum ca prim-ministru".
     Ea a precizat, cu privire la absenta ministrilor actualului Cabinet de pe listele PNL pentru parlamentare, ca este optiunea partidului sa aiba candidatii pe care ii doreste si pe care ii considera foarte buni.
     Alina Gorghiu a subliniat ca desemnarea lui Ciolos ca premier din partea PNL nu are ca si conditie eliminatorie nevoia carnetului de partid: "Nu este niciun fel de conditie statutara, ba dimpotriva respectam cu totii cuvantul pe care Dacian Ciolos l-a dat in fata electoratului, anume acela de a nu se inscrie intr-un partid politic pana la terminarea mandatului asumat de prim-ministru al Romaniei. Ce va face dupa, cred ca este mai sanatos sa lasam timpul sa treaca si vom vedea la momentul respectiv daca optiunea sa este una de a se inscrie intr-un partid politic sau nu. (...) Important in acest moment este faptul ca prin platforma «Romania 100» am reusit sa generam acest parteneriat intre PNL si prim-ministrul Dacian Ciolos. Este premisa necesara, nu stiu daca si suficienta, vom vedea la alegeri, pentru a da dreptei toate ingredientele de care are nevoie pentru a castiga alegerile parlamentare".
     Alina Gorghiu a spus ca PNL doar cand se situa la 12% avea "locomotive". "Cand vorbesti despre un partid de peste 30%, cu peste 1.000 de primari, vorbesti de un cumul de valori care tracteaza PNL, vorbesti de o echipa care legitimeaza si programul de guvernare si politica pe care PNL o face", a spus presedintele PNL, intrebata daca Ciolos poate fi considerat o locomotiva pentru PNL in campania electorala.
     Gorghiu a spus ca nu au fost luate decizii privind implicarea lui Ciolos in campanie, dar ca se va discuta despre acest subiect.
     * Ciolos: "In masura in care dupa alegeri va exista o baza de colaborare, sunt deschis propunerii PNL"
     Premierul Dacian Ciolos a declarat, ieri, ca, in masura in care dupa alegeri va exista o baza pentru o colaborare cu PNL din postura de premier, este deschis propunerii liberalilor.
     Domnia sa a precizat: "Am avut azi (n.r. ieri) o discutie foarte buna cu presedintele PNL, Alina Gorghiu, in care m-a informat despre intentia aceasta si am spus ca da, in masura in care, in urma rezultatelor alegerilor parlamentare, va exista o baza pentru o astfel de colaborare, sunt deschis acestei propuneri. Dincolo de discutia despre cine va fi viitorul premier, am spus ca ceea ce mi se pare cel mai important este ca principiile si valorile «Platformei Romania 100» sa fie preluate si integrate de formatiunile politice care o sustin. Stiu ca si persoanele sunt importante, dar in cazul de fata as prefera ca discutia si asumarea politica sa se concentreze pe principii si valori care sa stea la baza unui program de guvernare, mai mult decat pe persoane".
     Premierul a reamintit ca tine "foarte mult" la criteriile de integritate si a apreciat ca PNL vine cu "oameni noi" la scrutinul din decembrie.
     Seful Guvernului a adaugat ca nu se va implica in campanie decat in masura in care isi va promova "Platforma Romania 100".
     "Atat timp cat nu sunt candidat la alegeri, nu cred ca o implicare in campanie ar fi un lucru bun. Singura mea implicare va fi pentru promovarea "Platformei Romania 100", care reprezinta, in mare parte, inclusiv prin portofoliul de proiecte pe care il contine, o sinteza a ceea ce am facut noi in acest an. Asta nu inseamna ca sunt pregatit sa fac un pas politic intr-o parte sau alta", a raspuns Dacian Ciolos, intrebat fiind daca va participa la mitingul de sustinere anuntat de liberali pentru 6 noiembrie.
     * Iohannis despre decizia PNL de a-l propune pe Ciolos premier dupa alegeri: "O idee foarte buna"
     Presedintele Klaus Iohannis considera ca decizia conducerii PNL de a-l propune pe Dacian Ciolos premier dupa alegerile parlamentare din 11 decembrie este o idee foarte buna.
     Intrebat cum i se pare aceasta decizie, presedintele Iohannis a raspuns: "Mi se pare o idee foarte buna", fara a face alte comentarii.
     * Ponta despre propunerea PNL pentru functia de premier: "E o minciuna si seamana cu o situatie de acum 25 de ani"
     Decizia PNL de a-l desemna pe Dacian Ciolos drept candidat pentru functia de premier este o "minciuna" similara cu una petrecuta cu 25 de ani in urma, pe vremea Frontului Salvarii Nationale, a afirmat, ieri, fostul premier Victor Ponta, deputat PSD.
     "Daca nu au pe cine... Acum, sincer, pe cine voiati sa puna de la PNL prim-ministru? Pe sotul doamnei Gorghiu? Asta e, au gasit si ei pe cineva, propun...", a declarat Ponta la Palatul Parlamentului, intrebat cum comenteaza decizia PNL.
     In opinia acestuia, "este vorba de o minciuna".   
Publicat de : ---
Data publicării: 25 Oct 2016 - 06:16
 

Link știre