Calin Popescu-Tariceanu, apel fara precedent la parlamentari. Ce vrea sa faca seful Senatului [1]

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat ca se va consulta cu membrii Biroului Permanent si cu liderii grupurilor parlamentare, in legatura cu oportunitatea unei declaratii comune referitoare la afirmatiile ambasadorului SUA la Chisinau, James Pettit

.

"Am luat cunostinta cu surprindere si ingrijorare de textul declaratiei facuta in urma cu doua zile de ambasadorul SUA la Chisinau, James Petit, pe care o resping fara echivoc. Datorita gravitatii celor afirmate de ambasador, declaratia ar necesita explicatii suplimentare din partea autoritatilor americane. În calitate de presedinte al Senatului, ma voi consulta cu membrii Biroului Permanent si cu liderii grupurilor parlamentare in legatura cu oportunitatea unei declaratii comune pe aceasta tema", a afirmat luni Tariceanu, potrivit unui comunicat de presa al Senatului transmis AGERPRES [2].

El sustine ca ambasadorul SUA la Chisinau "reia si actualizeaza tezele lui Stalin, pe baza carora a fost semnat in 1939 Pactul Ribbentrop-Molotov care a dus la amputarea teritoriala a unor tari din regiune printre care si Romania".

"Am inca rezerve sa cred, pana la proba contrarie, ca aceasta ar fi pozitia oficiala a Departamentului de Stat. Reamintesc domnului ambasador ca in decembrie 1989, Congresul Deputatilor Poporului al URSS a acceptat si Gorbaciov a semnat raportul Comisiei Yakovlev, care condamna protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov. Mai mult, in 1992, presedintele Boris Eltin a dispus declasificarea pactului, tot ca pe un fel de condamnare implicita a acestui act politic", a adaugat Tariceanu.

Presedintele Senatului a subliniat ca "dreptul de a-si hotari soarta apartine cetatenilor si nu diplomatilor".

"Ca un argument suplimentar, nu-mi aduc aminte ca vreun politician american sau din orice alta tara democrata sa fi spus vreodata ca cele doua state germane, RFG si RDG, nu ar trebui sa se unifice, pentru ca 'nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune'. Dreptul de a-si hotari soarta apartine cetatenilor si nu diplomatilor, si nici macar politicienilor, altfel obligati sa puna in opera vointa populara majoritara. Ramane de vazut daca declaratia facuta la postul de radio Moldova 1 a fost o gafa a diplomatului american datorata unor grave deficiente de cunoastere privind statul diplomatilor sau a unor lacune de cultura generala si politica", a mai spus Tariceanu, potrivit comunicatului citat.


Publicat de : ---
Data publicării: 30 Aug 2016 - 05:24
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=56120&titlu=Calin_Popescu_Tariceanu__apel_fara_precedent_la_parlamentari__Ce_vrea_sa_faca_seful_Senatului
  [2] http://www.agerpres.ro