Vanzarea pe pachete a Oltchim este ?o mare greseala?. Decizia ar fi fost impusa de Comisia Europeana [1]

Autor: Liviu Popescu 25

.08.2016 Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), companie cu capitalizare de 127 mil. lei aflata in insolventa din ianuarie 2013, este scos la vanzare pe bucati, prin noua pachete de active, pro­cesul de selectie fiind estimat a se fi­na­liza pana la finele acestui an.

AT Kearney este firma consultanta pentru tranzactie.

Ieri pe bursa, inves­titorii nu au avut nicio reactie, ac­tiunile ramanand la 0,37 lei. Decizia de vanzare pe pachete este una controversata in conditiile in care instalatiile de inox ale combinatului sunt de­pen­dente una de alta si nu pot func­tiona separat.

?O mare greseala, o decizie extrem de proasta impotriva careia PSD trebuie sa aiba o pozitie ferma si sa ii ceara do­m­nu­lui Borc (Costin Borc, viceprim­inis­tru si ministru al economiei - n.red.) sa renunte la ea?, considera Constantin Nita, actual deputat si fost ministru al eco­nomiei.

Avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim, nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei. Potrivit unor surse din piata, decizia de vanzare pe pachete a combinatului Oltchim, companie cu 127 mil. lei ca­pita­lizare, ar veni de la Comisia Euro­peana dupa ce institutia a des­chis in aprilie anul acesta o investi­gatie aprofundata privind stergerea da­toriilor Oltchim. ?In urma investigatiei des­chise de Comisia Europeana, statului i-a fost interzis sa vanda sub forma SPV (spe­cial purpose vehicle - n. red.). Se pare ca decizia de vanzare pe bucati ar fi im­pusa de Comisia Europeana?, po­trivit unei surse apropiate de companie.

Costin Borc a afirmat ieri ca Olt­chim este una dintre prioritatile man­datului sau si spera ca pana la finele anului compania sa aiba o oferta anga­janta. ?Desi este in insolventa, situatia finan­ciara a SC Oltchim SA s-a imbuna­tatit, ceea ce ne da speranta in gasirea unui investitor, deci pentru un viitor sustenabil al activitatilor econo­mice ale com­paniei, in conditii de piata.?

Combinatul chimic Oltchim Ram­nicu Valcea a realizat un profit net de 18,5 milioane lei (4,1 mil. euro) in primul semestru al acestui an si vanzari nete mai mari cu aproape 4%, in suma de 378 milioane lei (84 mil. euro). In pri­mul semestru al anului trecut, Oltchim a ra­portat vanzari nete de 364 milioane lei.

Statul a incercat in mai multe ran­duri privatizarea Oltchim, dar fara succes.

La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu si-a exprimat interesul sa preia compania cu 2.000 de salariati.

La inceputul 2016, Oltchim a primit trei scrisori de intentie pentru privatizare din partea unei companii din China si a doua din Romania, dar negocierile au esuat.

Compania este detinuta in proportie de 54% de statul roman si in proportie de 32,4% de PCC SE.


Publicat de : ---
Data publicării: 25 Aug 2016 - 05:32
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=56088&titlu=Vanzarea_pe_pachete_a_Oltchim_este_?o_mare_greseala?__Decizia_ar_fi_fost_impusa_de_Comisia_Europeana