Joi, 25 August 2016 - 05:32 AM Aleg.RO: Perioada de reorganizare a Oltchim a fost prelungita cu un an

Publicat de: ---

Bursa      * Gheorghe Piperea: "Nu este nevoie de o noua aprobare a planului de reorganizare, dupa propunerea de vanzare pe bucati"
     * Surse: "AT Kearney si White Case, consultanti la Oltchim pentru 1,3 milioane de euro"
     * La Oltchim, sunt viabile numai sectiile soda caustica, oxo-alcooli si polioli, potrivit unor surse
       Perioada de reorganizare a activitatii Oltchim a fost extinsa cu inca un an, in adunarea creditorilor, ne-a confirmat avocatul Gheorghe Piperea, partener in cadrul Rominsolv, administrator judiciar al combinatului, care ne-a precizat ca nu este nevoie de o noua aprobare a planului de reorganizare, dupa ce compania a propus vanzarea de active, pe bucati, grupate in noua pachete .
     Unele surse sustin insa contrariul, acestea precizand ca este nevoie ca noua strategie sa fie aprobata de creditori, intrucat planul de reorganizare prevede vanzarea prin vehiculul Oltchim SPV sau ca creditorii sa primeasca activele.
     In schimb, Ghorghe Piperea ne-a spus: "Nu schimbam cu mult strategia de vanzare a Oltchim. Planul de reorganizare prevede ca varianta punerea activelor in SPV si, in subsidiar, vanzarea pe ansamble. Nu trebuie sa se sperie investitorii de noua propunere. Nimeni nu va cumpara un element din combinat, doar ca sa se afle in treaba. Activele sunt conectate intre ele. Cred ca va fi un singur cumparator sau maxim doi -trei".
     Avocatul ne-a explicat, marti, ca varianta de vanzare pe pachete a fost solicitata de Comisia Europeana si discutata cu creditorii, astfel incat sa se asigure discontinuitatea dintre stat si cumparator, iar eventualul ajutor de stat sa nu treaca la cumparator. Decizia a fost luata in contextul in care Comisia Europeana a declansat o investigatie privind un posibil ajutor de stat la Oltchim.
     Gheorghe Piperea spune ca, in masura in care CE va oferi un raspuns privind ancheta sa pana la 25 septembrie, compania va mai primi un respiro.
     Totusi, domnia sa considera ca in cazul "Oltchim" nu este vorba despre un ajutor de stat.
     Surse din piata sustin ca, dupa ce Comisia Europeana a anuntat ancheta privind eventualul ajutor de stat, compania a angajat consultantii AT Kearney si White Case, pentru suma de 1,3 milioane de euro, pentru a salva planul de reorganizare.
     Unii investitori s-au aratat indig¬nati de faptul ca societatea nu a anuntat cum sunt impartite activele in pachete. Unele surse sustin ca majoritatea instalatiilor Oltchim nu func¬tioneaza si nu pot fi restartate, activitatile viabile fiind numai soda caustica, oxo-alcoolii si poliolii.
     Constantin Nita (PSD): "Vanzarea Oltchim pe bucati, o mare greseala"
     Vanzarea combinatului chimic "Oltchim" pe bucati reprezinta o mare greseala, o decizie "extrem de proasta" impotriva careia PSD trebuie sa aiba o pozitie ferma si sa-i ceara vicepremierului Borc sa renunte la ea, a scris deputatul social-democrat Constantin Nita, pe blogul sau.
     "Am citit o informatie in presa despre faptul ca Oltchim va fi vanduta pe bucati. O mare greseala, o decizie extrem de proasta impotriva careia PSD trebuie sa aiba o pozitie ferma si sa-i ceara domnului Borc sa renunte la ea.(...) Noiembrie 2014 a fost prima luna in care Oltchim a realizat profit operational. Acest lucru s-a datorat si deciziilor luate de mine ca ministru al Economiei. Nu vad de ce acum trebuie sa privatizam compania pe bucati! Cine este interesat sa distruga Oltchim?! Se doreste cumva taierea instalatiilor de inox de acolo?!", a scris deputatul Nita.
     Fostul ministru al Energiei considera ca Oltchim este o companie de traditie a industriei romanesti, care are si poate sa-si dezvolte piata de desfacere.
     In opinia acestuia, la Oltchim lucreaza profesionisti in domeniu pe care trebuie sa-i pastram in tara.
     Deputatul precizeaza: "Cred ca exista posibilitatea renegocierii datoriilor cu creditorii actuali, mai ales ca statul este cel mai mare creditor. De asemenea, cred ca este cazul ca administratorul judiciar, domnului avocat Piperea, sa spuna public daca strategia domniei sale de revitalizare a companiei este in concordanta cu decizia domnului Borc de a privatiza Oltchim pe bucati. De ce trebuie sa ne batem joc de o companie care poate redeveni brandul industriei chimice romanesti?!"
     Costin Borc: "Mi-am stabilit printre prioritati, inca de la inceputul mandatului meu, Oltchim"
     Ministrul Economiei, Comertului si Relatiior cu Mediul de Afaceri (MECRMA), Costin Borc a declarat ca inca de la inceputul mandatului sau si-a stabilit printre prioritati Oltchim, potrivit unui comunicat al MECRMA remis redactiei.
     Costin Borc face precizari referitoare la anuntul de initiere a procesului de vanzare a SC Oltchim SA, proces prevazut in planul de reorganizare al societatii: "Mi-am stabilit printre prioritati, inca de la inceputul mandatului meu, Oltchim. Astazi (n.r. marti), compania si-a anuntat intentia de vanzare prin pachete de active si sper ca, pana la finalul anului, Oltchim sa aiba o oferta angajanta.
     Desi este in insolventa, situatia financiara a SC Oltchim SA s-a imbunatatit, ceea ce ne da speranta in gasirea unui investitor, deci pentru un viitor sustenabil al activitatilor economice ale companiei, in conditii de piata".
     Mentinerea activitatii industriale in zona Ramnicu Valcea si pastrarea locurilor de munca sunt prioritare pentru noi", precizeaza Costin Borc, conform sursei citate.
     Investigatia Comisiei Europene are in vedere trei masuri de sprijin luate de Romania in favoarea combinatului: "Masura nr. 1: neexecutarea silita si acumularea de noi datorii de catre Oltchim fata de AAAS incepand din 2012. AAAS nu si-a reluat procesul de recuperare a creantelor pe care Oltchim i le datora, dupa ce privatizarea a esuat in septembrie 2012 si nu a solicitat rambursarea imediata a creantelor sale prin intermediul unei lichidari a Oltchim, ci a asteptat conversia creantelor in actiuni, chiar daca procesul de privatizare a Oltchim a esuat din nou.
      Masura nr. 2: anularea datoriilor, in 2015, de catre AAAS si diverse intreprinderi de stat in cadrul planului de reorganizare. In special, AAAS a fost de acord sa anuleze 216 milioane euro din creantele sale in vederea recuperarii (nesigure) a unei sume de 47 de milioane euro.
      In ceea ce priveste intreprinderile de stat, Electrica SA a fost de acord sa anuleze o datorie de 112 milioane euro, SC CET Govora SA - 21,1 milioane euro, Salrom - 4,2 milioane euro si Administratia Nationala «Apele Romane» - 2,2 milioane euro.
     Masura nr. 3: sprijinirea operatiunilor desfasurate de Oltchim sub forma continuarii livrarilor din partea furnizorilor publici (CET Govora si Salrom). Dupa esecul privatizarii din septembrie 2012, situatia financiara a Oltchim s-a deteriorat si productia a fost suspendata. Oltchim si-a reluat productia la data de 24 octombrie 2012 datorita CET Govora si Salrom si care, in ciuda deteriorarii situatiei financiare a Oltchim, au continuat livrarile catre Oltchim (si anume prin schimbarea sistemului de plati in avans cu cel de plati la scadenta sau prin acceptarea amanarii unor plati)".   


(183 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Perioada de reorganizare a Oltchim a fost prelungita cu un an | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61455178260803 seconds.