Noua moda in politica: transferul in bloc [1]

Silviu MATEI / AGERPRES FOTO (adsbygoogle = window

.adsbygoogle || []).push({});

Traseismul politic a trecut in timp la un alt nivel. Daca Parlamentul e plin de senatori si deputati care schimba partidele ca pe sosete, migratia politica se produce, mai nou, la o scara mult mai mare - in bloc. Organizatii intregi ale partidelor intorc armele si trec peste noapte in tabara rivala. La fel ca in cazul alesilor, nimeni nu tine cont de ideologie sau culoare politica.

Episodul “Mihaela, Dragostea mea!”, s-a repetat zilele trecute la Galati. Liderul Partidului Social Romanesc, Mircea Geoana, s-a trezit peste noapte fara intreaga organizatie din judet, care a fost inghitita de filiala judeteana ALDE, formatiunea condusa de Calin Popescu Tariceanu. “Mircea Geoana nu stie. L-am sunat si nu mi-a raspuns. Începand de joi facem echipa cu cei de la ALDE”, a anuntat liderul PSRo Galati, Iulian Arama. “Am purtat discutii mai de mult cu presedintele PSRo Galati si am reusit sa ajungem la o intelegere, astfel incat incepand de joi filiala PSRo Galati a trecut la ALDE Galati", a declarat si presedintele ALDE Galati, senatorul Eugen Durbaca. Pentru tradarea lui Mircea Geoana, liderul PSRo Galati a primit functia de prim-vicepresedinte in tabara ALDE.

O alta dezertare in bloc s-a produs luna trecuta, dupa fuziunea dintre vechiul UNPR si partidul lui Traian Basescu. Nemultumiti de fuziunea prin absorbtie, tinerii din UNPR au depus armele si s-au mutat cu totul in organizatia de tineret a PSD. “Despre fuziunea cu PMP am aflat de la televizor. A fost o mare suparare, pentru ca noi, in UNPR, am muncit foarte mult si am avut incredere in niste lideri care, din pacate, acum nu au mai fost in UNPR”, a reactionat liderul tineretului progresit, Cezar Stancu. Astfel, tineretul PSD a primit o infuzie de sange tanar prin inregimentarea a cel putin o mie de tineri in Bucuresti si alti 3000 in toata tara. Iar nemultumirile tinerilor progresisti nu au fost singulare. La Brasov, intreaga organizatie municipala a UNPR s-a transferat peste noapte in PNL. “Fuziunea cu PMP nu ne reprezinta si consider ca nu este un proiect de viitor, asa cum a spus si domnul Gabriel Oprea. Ma regasesc mai degraba in PNL, unde am multi prieteni”, si-a motivat alegerea liderul organizatiei municipale a UNPR, Ovidiu Micu.

Din PNL, in PSD

Dezintegrarea UNPR incepuse inca din luna martie, cand intreaga organizatie din Ploiesti a partidului a trecut cu arme si bagaje in tabara liberalilor. Nu a contat nici macar diferenta de natura ideologica intre dreapta liberala si stanga progresista. “Organizatia UNPR Ploiesti, intr-o proportie de 99%, a facut pasul catre noi, sunt colegii nostri si vor lupta alaturi de noi pe proiectul politic pe care il avem”, anunta la acea vreme senatorul PNL Andrei Volosevici, fost primar al Ploiestiului.

Liberalii brasoveni au suferit si ei din cauza traseismului. În cazul lor, de vina au fost tensiunile generate de fuziunea cu vechiul PDL si lupta la cutite dintre fostii pedelisti si vechii liberali. În luna martie, primarul orasului Busteni, Emanoil Savin, anunta ca pleaca, alaturi de peste 1.800 de oameni, din PNL in PSD si va candida din partea social-democratilor pentru fotoliul de primar al statiunii. “PNL are organizatie separata. De aici a iesit si supararea. PNL a luat prin absorbtie PDL, iar organizatiile functioneaza paralel. La Busteni avem doua organizatii, una PNL, una PDL, ca si la judet”, explica Savin in urma cu cinci luni.

Dragnea a vrut sa legifereze migratia in 2014

Legea nu interzice, in prezent, transferul unui membru de la un partid la altul, multi dintre parlamentari schimbandu-si partidul in prag de alegeri, in speranta ca in noua echipa vor prinde un loc eligibil pe listele cu senatori si deputati. Însa situatia este mult mai dramatica. Nu doar ca nu avem o lege care sa interzica traseismul politic, insa alesii au incercat chiar sa legifereze fenomenul prin ordonanta de urgenta. În august 2014, cu trei luni inaintea alegerilor prezidentiale, Guvernul Ponta a adoptat celebra Ordonanta 55 care a permis migratia alesilor locali timp de 45 de zile, fara ca acestia sa-si piarda mandatul. Ulterior, asa-zisa “ordonanta Dragnea” a fost declarata neconstitutionala de catre judecatorii CCR, insa efectele au ramas in vigoare, iar PSD a fost marele castigator. Social-democratii au castigat atunci 436 de primari (79% dintre cei care au migrat) si au pierdut doar patru. În schimb, PNL a pierdut 265 de primari si a castigat sase, PDL a pierdut 224 de primari si a castigat unul, iar vechiul UNPR a pierdut trei si a castigat 19.

Mircea Geoana a lansat Partidul Social Romanesc in martie 2015, dupa excluderea sa din randurile PSD. Partidul lui Geoana a semnat un protocol de colaborare post-electorala cu PNL inaintea alegerilor locale din iunie


Publicat de : ---
Data publicării: 18 Aug 2016 - 05:31
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55992&titlu=Noua_moda_in_politica__transferul_in_bloc