Motivarea ICCJ privind arestul la domiciu in cazul Olteanu: Faptele lui, de gravitate extrema. La dosar exista interceptari vechi de 8 ani [1]

Procurorii au prezentat in cererea lor de arestare a lui Bogdan Olteanu documente privind transferurile bancare, insa legat de predarea banilor catre Olteanu apare doar declaratia angajatului lui Sorin Ovidiu Vintu, Ionut Eftimie

.

In documentele prezentate, procurorii anticoruptie spun ca transferul banilor pentru numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii s-ar fi facut in doua transe- o plata de 1 milion euro in contul unei societati (IT Media Productions Delaware), dupa care banii au ajuns la martorul Ionut Eftime.

"La cererea lui Vantu Sorin Ovidiu, Eftime Ionut Adrian a retras un milion de euro, iar banii in numerar i-a predat lui Olteanu Bogdan la sediul central al Partidului National Liberal. Martorul Eftime Ionut a fost supus unei constatari tehnico-stiintifice de detectare a comportamentului simulat rezultand ca este sincer, astfel incat declaratia acestuia va fi avuta in vedere cu prioritate la stabilirea situatiei de fapt. Declaratia cuprinde numeroase detalii cu privire la imprejurarile remiterii banilor, care se coroboreaza cu celelalte mijloace de probe administrate si confirma concluzia raportului de constatare", se arata in motivarea instantei supreme de plasare in arest la domiciliu a fostului viceguvernator.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_social.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroonpfjlgpdy', {myMaster: 'XLtcdKB4nVRAaaRCvjim32wdzwIuzo_t9UakVm87q6..e7' });

Si Liviu Mihaiu a fost audiat la DNA, acesta spunandu-le procurorilor ca "nu a fost multumit de acest aranjament din punct de vedere financiar, respectiv de pierderea functiilor pe care le avea el atunci, cea mai importanta fiind cea de director editorial la Radio Guerrilla, care presupunea un salariu mai mare decat cel de guvernator al Deltei Dunarii". Acesta le-a spus procurorilor ca "Vantu discutase cu factorul politic numirea mea, dar atunci nu mi-am dat seama ce implica acest lucru".

Procurorii au depus la dosar interceptari telefonice din perioada respectiva, adica realizate in urma cu opt ani.

Potrivit sursei citate, convorbirile interceptate au avut loc in lunile iulie si august 2008 intre Sorin Ovidiu Vintul si angajatul sa Ion Eftimie, despre intalnirea din Delta Dunarii cu Bogdan Olteanu, iar apoi, in data de 21 august, despre serviciile de consultanta care urmau sa fie prestate de catre INSOMAR in favoarea inculpatului.

“In ziua de 04.09.2008, la ora 17:26:21, a avut loc o convorbire intre Vintu Sorin si Liviu Mihaiu cu privire la modalitatea de vanzare a actiunilor detinute in cadrul grupului de presa. Din continutul acesteia rezulta relatia de subordonare a lui Liviu Mihaiu fata de suspect si interesul acestuia de a avea o persoana apropiata in functia de guvernator”, se arata intr-o alta interceptare din 2008, aflata la dosar.

In documentul prin care judecatorii isi motiveaza hotararea de a-l plasa pe fostul viceguvernator BNR in arest la domiciliu se arata ca Bogdan Olteanu "a profitat de influenta detinuta in baza functiei pe care o detinea pentru a obtine sume uriase raportat la veniturie la care era indreptatit. Fapta apare cu atat mai grava avand in vedere pozitia pe care o detinea inculpatul la momentul savarsirii statului, cea de presedinte al Camerei Deputatilor, considerata a treia pozitie in ierarhia functiilor statului, ceea ce ii permitea sa influenteze activitatea a numeroase institutii".

Fostul viceguvernator al BNR este acuzat de DNA ca ar fi primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu pentru efectuarea de demersuri pe langa membrii Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

"Numirea persoanelor in diferite functii publice de catre politicieni in schimbul platii unor sume de bani reprezinta un fenomen de o gravitate extrema pentru societatea romaneasca, avand in vedere ca este de natura sa duca la perpetuarea si multiplicarea coruptiei. Functionarii numiti in acest mod sunt stimulati sa savarseasca, la randul lor, infractiuni pentru a recupera sumele avansate, cu consecinta fraudarii exponentiale a resurselor care ar trebui sa contribuie la dezvoltarea societatii", se arata in motivarea instantei.

Magistratii considera ca la acest moment procesul, in raport cu circumstantele concrete in care s-ar fi comis traficul de influenta, nu se impune masura arestului preventiv, asa cum a solicitat DNA.

In fata Curtii Supreme Bogdan Olteanu a sustinut ca nu se impune arestarea sa pe motiv ca nu exista probe “care sa contureze banuiala legitima si sa permita unui observator obiectiv ca exista indicii care sustin acuzatia privind comiterea infractiunii de trafic de influenta sunt nefondate”.

Judecatorii au decis vineri seara instituirea masurii de arest la domiciliu pe durata de 30 de zile pentru viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu. Hotararea nu a fost insa una definitiva, contestatia urmand sa se judece pe 11 august.

Citeste si: Olteanu, la iesirea din arest: E un moment greu si o perioada foarte trista. Voi transmite cat mai rapid demisia Citeste si: Arest la domiciliu pentru viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu. Instanta a respins cererea DNA de arest preventiv

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_social.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrovdgqfjqmdt', {myMaster: 'XLtcdKB4nVRAaaRCvjim32wdzwIuzo_t9UakVm87q6..e7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_social.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroycpjcmgity', {myMaster: 'XLtcdKB4nVRAaaRCvjim32wdzwIuzo_t9UakVm87q6..e7' });
Publicat de : ---
Data publicrii: 04 Aug 2016 - 05:21
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55915&titlu=Motivarea_ICCJ_privind_arestul_la_domiciu_in_cazul_Olteanu__Faptele_lui__de_gravitate_extrema__La_dosar_exista_interceptari_vechi_de_8_ani