Miercuri, 03 August 2016 - 05:11 AM Aleg.RO: Zero absorbtie fonduri europene din exercitiul bugetar 2014-2020

Publicat de: ---

Bursa      Romania are, pana in momentul de fata, o rata de absorbtie de 0% a fondurilor europene din exercitiul bugetar 2014-2020, a declarat, ieri, Comisarul European pentru politica regionala, social-democrata Corina Cretu . Domnia sa sustine ca autoritatile noastre din Romania depun eforturi sustinute pentru rezolvarea situatiei, In conditiile in care actualul comisar pentru politica regionala si-a exprimat ingrijorarea pentru startul lent in implementarea proiectelor.
     Corina Cretu a precizat pe o retea de socializare: "In actuala perioada de programare, mai mult de 100 de miliarde de euro sunt alocate dezvoltarii urbane prin fondurile structurale si de investitii europene. Astfel, pentru prima data, 15 miliarde de euro vor fi gestionate direct de catre orasele europene.
     Romania primeste a 3-a alocare ca marime, dupa Polonia si Italia, pentru dezvoltare urbana durabila, Guvernul Romaniei hotarand ca 20% din totalul fondurilor europene alocate in actuala perioada de programare sa fie administrate direct de catre alesii locali. Mai exact, 39 de orase - resedinte de judet - vor gestiona direct o mare parte a fondurilor UE pentru o dezvoltare urbana sustenabila, avand un rol major in implementarea politicii de coeziune.
     Imi doresc ca pana la finalul mandatului meu sa vad ca orasele din Romania au profitat din plin de oportunitatea ce li se ofera prin fondurile europene pe care le au la dispozitie in actuala perioada de programare.
     In acest scop, impreuna cu DG Regio vom organiza la Bucuresti, la inceputul lunii octombrie, un eveniment special dedicat promovarii tuturor acestor oportunitati la care vor fi invitati atat primarii celor 39 de orase din Romania cat si primari ai altor capitale europene".
     Una dintre prioritatile mandatului Corinei Cretu, in calitate de Comisar European pentru Politica Regionala, este Initiativa privind regiunile mai putin dezvoltate. Obiectivul acesteia este acela de a sustine regiunile mai putin dezvoltate sa ajunga la nivelul celorlalte, analizand factorii care impiedica cresterea economica in zonele respective si oferind recomandari si asistenta pentru exploatarea potentialului de crestere existent. Cu alte cuvinte, regiunile mai putin dezvoltate vor fi ajutate sa identifice obstacolele care stau in calea dezvoltarii economice durabile, a infrastructurii si inovarii si apoi sa gaseasca cele mai bune solutii pentru a maximiza impactul investitiilor europene.
     Romania si Polonia sunt primele state membre unde au fost implementate proiecte-pilot in cadrul acestei initiative, in cate doua regiuni din fiecare tara, respectiv Nord-Vest - Nord-Est(Romania) si Swietokrzyskie - Podkarpackie(Polonia).
     Doamna Cretu a mentionat: "In Romania, am lansat personal aceasta initiativa la inceputul lunii martie 2016, impreuna cu viceprim-ministrul Vasile Dincu. In colaborare cu serviciile mele si cu sprijinul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene, agentiile de dezvoltare din cele doua regiuni selectate pentru faza pilot au pregatit deja planuri de actiune pentru masurile care ar urma sa fie implementate in urmatorii doi ani. Eforturile noastre se vor concentra pe crearea unor conexiuni reale intre cercetare, inovare si mediul de afaceri, ca element fundamental pentru cresterea productivitatii, locuri de munca durabile si coeziune sociala. Un alt element esential al acestei initiative este implicarea activa a tuturor actorilor regionali: scoli si universitati, organizatii de ocupare a fortei de munca si sindicate, IMM-uri, investitori, administratii nationale si regionale, ONG-uri.
     La sfarsitul lunii septembrie, voi merge la Iasi, pentru a discuta cu autoritatile responsabile despre situatia actuala din Regiunea de Dezvoltare Nord - Est si despre pasii concreti care urmeaza a fi facuti in interiorul acestui proiect pilot. Stiu ca exista o buna colaborare in acest sens intre ministerele de resort si autoritatile de management din Romania, si imi doresc sa facem tot ce se poate pentru a ajuta aceasta regiune sa se dezvolte".
     In perioada 2007-2013, prin politica de coeziune, Romaniei i-au fost alocate in total 22,4 miliarde de euro din care s-au absorbit pana acum peste 85,8% (Fondul european de dezvoltare regionala, Fondul social european si Fondul de coeziune).
     In ceea ce priveste Programul Operational Regional (POR), pentru perioada 2007-2013, rata de absorbtie la data de 27 iulie era de 92,36% incluzand prefinantarea si platile in curs (efectuate, insa nedecontate inca de catre Comisia Europeana), dintr-o contributie totala a UE de 3.966 miliarde de euro prin Fondul european de dezvoltare regionala.
     In luna aprilie, Aura Raducu si-a depus demisia din functia de ministru al Fondurilor Europene, la solicitarea premierului Dacian Ciolos.
     In aceasta vara, actualul ministru al Fondurilor Europene, tehnocratul Cristian Ghinea, l-a criticat dur pe deputatul Sebastian Ghita si pe fostul premier Victor Ponta, cel care a nominalizat-o pe Corina Cretu pentru functia de comisar european.
     Parlamentari PSD, printre care Ana Birchall, seful Comisiei de afaceri europene din Camera Deputatilor, Eugen Teodorovici, fost ministru al fondurilor UE, Sebastian Ghita (deputat independent afiliat grupului PSD), i-au reprosat lui Cristian Ghinea faptul ca Romania are absorbtie zero la noile fonduri structurale si de coeziune.   


(188 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Zero absorbtie fonduri europene din exercitiul bugetar 2014-2020 | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71184992790222 seconds.