Unu din doi romani nu are acces la retelele de canalizare. 110.000 de gospodarii nu au curent [1]

Unu din doi romani nu are acces la retelele de canalizare, iar circa 110

.000 de gospodarii nu au curent electric, atrage atentia deputatul PNL Andreea Paul.

Unu din doi romani nu are acces la retelele de canalizare

Deputatul PNL Andreea Paul spune ca aceste date le-a primit dupa ce a transmis o "intrebare parlamentara" MDRAP si Ministerului Energiei, in urma unei petitii venite la cabinetul sau parlamentar din Negresti Oas in care mai multe familii din Tarsolt, judetul Satu Mare, ii semnalau faptul ca "nu au acces la utilitatile publice si au solicitat racordarea la curentul electric si la apa".

''Raspunsul primit de la MDRAP arata ca peste jumatate din populatia Romaniei nu are acces la retelele de canalizare, respectiv 52,9% din populatia tarii. Mai grav, in mediul rural doar 5,3% din populatie beneficiaza de servicii de canalizare. In ceea ce priveste serviciul de alimentare cu energie electrica, situatia este mult mai complicata. In perioada 2010 — 2015, programul national de electrificare a localitatilor si extindere a retelei de distributie a fost suspendat, conform raspunsului MDRAP. Desi, astazi, circa 110.000 de gospodarii din Romania nu au curent electric'', precizeaza Andreea Paul, intr-un comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit acesteia, o solutie ar putea fi energia regenerabila: biomasa, solara sau eoliana, dupa specificul zonal, care presupune un cost mai mic decat extinderea retelei de tensiune electrica.

''Mai mult, Uniunea Europeana finanteaza realizarea unor astfel de obiective. Energia regenerabila reprezinta o solutie mai ieftina, dar si o solutie pentru viitor. Noul proiect de tara trebuie sa raspunda acestor provocari, cu solutii pragmatice, viabile economic si social, care sa asigure accesul tuturor cetatenilor la utilitatile publice'', arata deputatul PNL.

In ceea ce priveste situatia familiilor din Tarsolt, judetul Satu Mare, ea afirma ca a primit un raspuns de la Electrica Negresti-Oas.

"Raspunsul primit de la Electrica Negresti-Oas, judetul Satu Mare, este ca nu se poate, argumentand ca in zona nu exista retele electrice care sa apartina societatii, SC Electrica fiind singurul furnizor de electricitate din zona. In ceea ce priveste racordarea la reteaua cu apa potabila, Primaria Tarsolt are aprobat, prin Programul National de Dezvoltare Locala, un obiectiv de investitii in acest sens, in valoare de peste 11 milioane lei, cu termen de finalizare 2019", mai precizeaza Andreea Paul.


Publicat de : ---
Data publicării: 28 Iul 2016 - 05:15
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55856&titlu=Unu_din_doi_romani_nu_are_acces_la_retelele_de_canalizare__110_000_de_gospodarii_nu_au_curent