Luni, 04 Iulie 2005 - 07:31 AM Aleg.RO: „Suirea lui Hayssam în avionul prezidențial nu este o treabă a PSD, ci a Președinției”

Publicat de: Florin Negruțiu

Gândul În lipsă de „probe“, Mircea Geoană închide temporar dosarul Omar -Dle Geoană, nu vi se pare că o comisie de integritate, formată din 50 de membri, este ineficientă?

- Nu cred că numărul membrilor dă eficiența, ci autoritatea pe care o are comisia. Ea a găsit în cazul Hayssam o formulă care pare să arate că PSD nu are curaj să ia taurul de coarne, dar a făcut ce putea să facă în acest moment. Va trebui să vedem cum reușim să transformăm această comisie dintr-o frumoasă instituție de vitrină într-un organ eficace.
- Nu v-a fost puțin jenă de acel comunicat care găsea vinovați patru pesediști mititei?
- Întrebarea este ce poate să investigheze această comisie. Hayssam a intrat și a ieșit din partid. Tot acest traseu a fost monitorizat. Dacă Justiția va descoperi că a avut și alte relații cu PSD, comisia se va reactiva.
- Înțeleg că dosarul este închis.
- Din punct de vedere al traseului său, lucrurile sunt clare.
- Domnul Diaconescu v-a spus că este pentru prima și ultima dată când face astfel de investigații și că lucrurile nu sunt încheiate. Ce l-a supărat pe dl Diaconescu?
- Probabil că a văzut și el articolele din presă și n-a fost foarte fericit.
- Credeți că doamna Nora Rebreanu l-a împins pe Hayssam în avionul lui Ion Iliescu? Ați avut curiozitatea să-l întrebați pe domnul Mitică Honciu, fost șef de protocol la Cotroceni și acum consilier la PSD, cum a ajuns Hayssam în avionul prezidențial?
- Suirea sau nesuirea lui Hayssam în avionul prezidențial nu este o treabă a PSD.
- Sau vă este frică să-l deranjați pe Ion Iliescu...
- Nu mi-e teamă de absolut nimic. Dar faptul că Hayssam s-a suit în avionul prezidențial nu e treaba partidului, ci a Președinției. În acești cinci ani, Hayssam a fost de o manieră pasivă membru al PSD, iar comisia a investigat cine l-a adus și cine l-a promovat în partid, cu semnătură, cu dosar, cu probe.
- Dar au mai fost miniștri PSD care aveau legături cu Omar. Pe domnul Mușetescu de ce nu-l întreabă nimeni nimic, deși în presă au apărut detaliate legăturile dintre cei doi?
- Dacă luăm presa drept criteriu de acționare a comisiei de integritate, deschidem un câmp infinit de vânătoare de vrăjitoare. Nu sunt dispus să indic vreodată comisiei un articol din presă. De ce, pe baza acelui articol, Parchetul nu se autosesizează? Pentru că nu sunt dovezi. Această comisie nu poate să se joace cu soarta oamenilor. Nu pot să accept ca simplul zvon din târg să producă știrbire reputației unor persoane.
- Când veți face primele investigații în legătură cu Iacobov și grupul de la Bacău?
- Comisia a decis ca, în această vară, să demareze o hartă etică a partidului. Comisiilor județene li s-a solicitat să investigheze aceste lucruri și, la viitorul Comitet executiv, de la începutul toamnei, comisia națională va veni cu această hartă etică.
- Concret?
- Comisiile județene vor face o evaluare a situației vizavi de membrii de partid și situațiile mai deosebite.
- În 6 iunie, la grupul senatorial PSD, domnul Iliescu v-a reproșat scrisoarea trimisă în 1996 lui Emil Constantinescu, pe care-l felicitați că a scăpat țara de Ion Iliescu. Ați fost întrebat, în ședința respectivă, dacă vă mai mențineți afirmațiile...
- Nu știu de ce întâlnire și de ce declarație a dlui Iliescu vorbiți. S-a creat un adevărat folclor în jurul acestui sistem epistolar. Relația cu domnul Iliescu este una corectă, bazată pe o realitate politică...
- Adică știe ce credeți despre el.
- Nu, adică știe și respectă deciziile Congresului, așa cum și eu respect ceea ce Ion Iliescu a reprezentat și reprezintă pentru PSD.
- Acum câteva zile, domnul Hașotti țipa în Parlament, la moțiunea de cenzură, „Prostănacule, prostănacule!” Pe cine v-a venit să strângeți de gât: pe domnul Hașotti sau pe domnul Iliescu, cel care a patentat această formulă?
- Nu sunt supărat nici pe domnul Iliescu mai mult decât trebuie, nici pe domnul Hașotti mai puțin decât trebuie. Eu nu sunt un om care ține supărarea. Cei care se uită numai la partea negativă a lucrurilor sunt condamnați să fie lideri egocentrici.
- Dacă PD se va retrage de la guvernare, ați susține din Parlament un guvern PNL minoritar?
- România va avea nevoie, înainte de 2008, de o altă majoritate. Dacă vom sprijini un guvern liberal sau de altă culoare? Dacă va exista o nevoie politică pentru a ajuta integrarea europeană, n-avem o problemă să sprijinim o formulă guvernamentală care să ne scoată la liman.


(531 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Florin Negruțiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

„Suirea lui Hayssam în avionul prezidențial nu este o treabă a PSD, ci a Președinției” | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5780770778656 seconds.