Lifturile din Parlament sunt pericol public. Inca un motiv de aruncat banii pe fereastra [1]

Vezi galeria foto (adsbygoogle = window

.adsbygoogle || []).push({});

Un milion de euro, atat ar costa reparatia si retehnologizarea lifturilor din Camera Deputatilor. Bani pe care administratorii Palatului Parlamentului nu-i au prevazuti in buget, dar ar putea sa-i ceara Guvernului la rectificarea din august. Problema ascensoarelor vechi treneaza de cativa ani buni, dar niciunul dintre presedintii Camerei Deputatilor nu a rezolvat-o. Deputatii arunca insa 22.000 de euro pe o expertiza care sa le mai spuna o data ca lifturile au probleme.

Toate cele 22 de lifturi din Palatul Parlamentului au ramas fara autorizatii de functionare. Acestea au expirat la inceputul lunii iulie, iar specialistii de la CNCIR nu au prelungit autorizatiile. În aceste conditii, fara autorizatii de functionare, toate ascensoarele din Parlament ar fi trebuit oprite. Secretariatul General al Camerei Deputatilor nu a facut acest lucru. Un singur lift din Camera Deputatilor a fost inchis, dupa ce reprezentantii ISCIR au cerut acest lucru. De atunci, insa, administratorii din Parlament n-au mai chemat ISCIR-UL, ci au lucrat doar cu cei de la CNCIR care nu i-au obligat sa opreasca lifturile, dar nu le-au prelungit autorizatiile.

Bani aruncati pe fereastra

Desi problema lifturilor este una veche, singura licitatie publica pornita de Camera Deputatilor este cea pentru o expertiza tehnica. Licitatia este in valoare de peste 100.000 de lei, adica in jur de 22.000 de euro si ar urma sa stabileasca  exact ce pasi trebuie urmati pentru cresterea gradului de siguranta a lifturilor, scaderea timpilor de asteptare si eficientizarea energetica. Secretariatul general ar putea decide in urma expertizei inlocuirea sau repararea lifturilor, pe care, oricum, le-au mai tot reparat, pe bucati, asa incat sa prelungeasca autorizatiile de functionare.  În caietul de sarcini pentru aceasta expertiza, reprezentantii Camerei Deputatilor scriu negru pe alb ca ”datorita uzurii fizice si morale a echipamentelor, functionarea ascensoarelor din cadrul imobilului nu mai prezinta siguranta deplina in functionare, avand de asemenea o fiabilitate scazuta si un consum de energie foarte mare”. Pana la finalizarea expertizei, ascensoarele nu au fost oprite, nici macar pe timpul vacantei parlamentare, desi lifturile pot fi periculoase. Mai ales ca saptamana trecuta, la ministerul Muncii, un ascensor cu cinci persoane, a cazut in gol. Din fericire nicio persoana nu a fost ranita.  

Tehnologie din 1900

Cele mai multe dintre lifturi sunt vechi de treizeci de ani si functioneaza pe baza unor motoare inventate in 1900. Înainte de Revolutie, atunci cand au fost proiectate, pe usi si pe sistemul de franare s-a folosit azbest - considerat acum cancerigen. În Uniunea Europeana, azbestul a fost interzis demult, iar sistemele de siguranta sunt depasite tehnologic. În plus, la unele dintre ascensoare, cele mai vechi, usile nu au perdele de senzori, ceea ce contravine normelor europene. Lifturile din Camera Deputatilor sunt folosite de cei 400 de parlamentari, cei 2000 de functionari publici si angajati ai alesilor, dar si de turistii care viziteaza Casa Poporului.

Cum etajele din Casa Poporului sunt despartite de un numar foarte mare de trepte, iar birourile sunt raspandite peste tot, este practic imposibil ca activitatea sa se desfasoare normal daca lifturile ar fi in totalitate oprite. Nici sportivii de performanta n-ar putea sa urce miile de trepte, daramite unii dintre parlamentari.


Publicat de : ---
Data publicării: 26 Iul 2016 - 05:18
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55821&titlu=Lifturile_din_Parlament_sunt_pericol_public__Inca_un_motiv_de_aruncat_banii_pe_fereastra