Liberalii cer schimbarea sefilor serviciilor secrete [1]

Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a propus ieri transant schimbarea sefilor de servicii secrete, dar si a lui Ilie Botos si a lui Ioan Amarie. Orban a lansat aceasa propunere intr-un interviu acordat agentiei RomNet.

Discutia a plecat de la proiectul Comunitatii de Informatii. Orban a precizat ca PNL a facut un studiu comparativ, iar toate propunerile pe acest subiect facute de liberali in cadrul Coalitiei se vor baza pe modele europene. Dar "prioritatea numarul unu a guvernarii, si care din pacate nu este in parohia noastra, este schimbarea tuturor sefilor de servicii secrete, schimbarea Procurorului general si a Procurorului-sef al PNA", a declarat Orban. Motivul invocat de presedintele PNL Bucuresti in acest sens e ca "nu poti face o reforma reala, nu poti sa te lupti cu coruptia si nu poti sa ii sanctionezi pe cei scosi la iveala de actele de coruptie savarsite daca aceste persoane raman in functii". Pentru Orban e mai putin important "in subordinea cui sunt aceste servicii", cat "sa nu mai fie in subordinea lui Timofte, Fulga, Ardeleanu si a celorlalti oameni care au transformat aceste institutii in detasamente de lupta ale fostului partid de guvernamant". Liberalul chiar a accentuat ca nu poate sa inteleaga "de ce dupa sase luni de cand am castigat alegerile sunt in continuare in functii".

Orban a transat intr-un mod asemanator si problema administratiei locale. El propune ca sefii de descentralizate sa fie manageri angajati pe baza de concurs si care sa aiba mandat pe perioada unei legislaturi. Acest sistem ar duce la o depolitizare adevarata, crede presedintele PNL Bucuresti. Faptul ca gradul de colectare in urma cotei unice nu a crescut conform angajamentelor guvernamentale este pus de Orban in legatura cu faptul ca oamenii care au criticat masura sunt tinuti in functii pentru a o aplica. Referitor la fuziunea PNL-PD, Orban crede ca premierul Tariceanu a facut pentru ultima data o oferta de fuziune la Conventia PD. Orban a reluat cu aceasta ocazie critica sa la adresa PD care ar trebui "sa-si trimita cei mai buni oameni in pozitiile decizionale de la nivelul guvernului si sa nu mai aiba o agenda diferita de agenda guvernamentala". El crede ca energia trebuie consumata pentru atingerea obiectivelor promise in campania electorala, iar nu pentru alte acopuri. Orban a caracterizat drept comica retragerea publica a proiectului indemnizatiilor pentru mame de catre Emil Boc si considera ca acest fapt denota o "debusolare in randul PD". Alegerile anticipate constituie pentru presedintele PNL Bucuresti un subiect artifical creat pe agenda publica cata vreme ele "se organizeaza atunci cand un guvern nu mai beneficiaza de sprijin parlamentar". Or, spune Orban, in prezent aceasta situatie nu exista. Dar Ludovic Orban nu i-a criticat doar pe democrati. El a fost neiertator si cu ministrul Finantelor Ionut Popescu despre care a afirmat ca "a scapat un porumbel si pentru chestia asta va plati". Orban s-a declarat in favoarea retragerii sprijinului politic pentru acesta. Potrivit lui Orban, PNL nu va accepta nici o marire a fiscalitatii.
Publicat de : Clement Sava
Data publicării: 04 Iul 2005 - 07:28
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5581&titlu=Liberalii_cer_schimbarea_sefilor_serviciilor_secrete