Valoarea nominala a unui tichet de masa ar putea creste pana la 13 lei. Majorarea a trecut de Senat [1]

Valoarea nominala a unui tichet de masa va putea fi de cel mult 13 lei, fata de 9,41 lei cat este in prezent, potrivit unei propuneri legislative adoptate de Senat

.

Tichete de masa

Un proiect de lege care prevede ca valoarea unui tichet de masa sa fie majorata de la 9,5 lei la 13 lei a trecut de Senat si urmeaza sa mearga la Camera Deputatilor pentru votul final.

Proiectul a fost initiat de 59 parlamentari PSD, PNL si UDMR si modifica Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa.

Potrivit prevederilor proiectului, "valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 13 lei, la data aplicarii prevederilor prezentei legi".

Vesti de ULTIMA ORA pentru angajati. Iata ce se va intampla cu Tichetele de Sanatate

Initiatorul actului normativ isi motiveaza decizia prin faptul ca, in medie, o masa de pranz costa mai mult de 10 lei. Romania este printre tarile cu cele mai nici sume acordate prin tichetele de masa.

"Valoarea actuala a unui tichet de masa de 9,41 de lei (inainte de impozitare) nu este suficienta pentru a cumpara o masa de pranz, in conditiile in care valoarea medie a unei mese de pranz este de 13 lei, iar in zone cu economie precara, cea mai ieftina masa de pranz costa 10 lei (in sistem de catering, nu la restaurant). Un numar mare de angajati se afla in imposibilitatea de a avea o masa adecvata in timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru incarcat, fie ca nu au acces la achizitionarea unei mese. Astfel, aceasta problema ramane o responsabilitate a statului si a angajatorului pentru a le oferi o masa decenta pe parcursul unei zile de lucru", au aratat initiatorii in expunerea de motive a proiectului.

Conform acestora, "crescand valoarea nominala a tichetelor de masa la nivelul corespunzator, valoare ce trebuie recuperata pentru ultimii 5 ani, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscala care asigura o mai buna colectare a taxelor si impozitelor, diminuandu-se astfel economia subterana".

Cresterea valorii nominale se va reflecta in mod direct in puterea de cumparare a angajatilor si, in consecinta, in veniturile bugetului de stat deoarece este supus impozitarii, estimeaza initiatorii.


Publicat de : ---
Data publicării: 29 Iun 2016 - 05:14
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55557&titlu=Valoarea_nominala_a_unui_tichet_de_masa_ar_putea_creste_pana_la_13_lei__Majorarea_a_trecut_de_Senat