Spania: Premierul Mariano Rajoy a gasit solutia de a iesi din criza politica in care se afla tara [1]

Premierul spaniol in exercitiu Mariano Rajoy va cauta sa convinga celelalte partide sa-i sustina investitura, abordand o strategie care sa-i permita depasirea obstacolelor de care s-a lovit pana in prezent, potrivit propriei declaratii facute luni, comenteaza AFP, citata de Agerpres

.

Mariano Rajoi, premierul spaniol

Premierul Rajoy vrea sa inceapa negocieri la intoarcerea de la Bruxelles, unde va participa marti la un Consiliu European consacrat Brexit-ului. El spera sa obtina sprijinul necesar inaintea sedintei de investitura a parlamentului, prevazuta pentru 19 iulie, putand fi primit de regele Felipe VI, care ii va consulta pe conducatorii principalelor partide pentru a sti daca acestia intentioneaza sa dispuna de voturile necesare investiturii.

'Nu putem ramane in aceasta situatie', cu un guvern care dupa alegerile legislative din 20 decembrie nu poate rezolva decat probleme curente si un parlamemt fragmentat, incapabil sa investeasca noul guvern, a spus el, subliniind ca Spania are multe provocari in fata ei, inclusiv negocierile in jurul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana. Obiectivul sau este deci sa obtina increderea parlamentului cat mai repede, 'la sfarsitul lunii iulie sau inceputul lui august', informeaza Agerpres. Premierul Rajoy vrea sa inceapa negocieri la intoarcerea de la Bruxelles, unde va participa marti la un Consiliu European consacrat Brexit-ului. El spera sa obtina sprijinul necesar inaintea sedintei de investitura a parlamentului, prevazuta pentru 19 iulie, putand fi primit de regele Felipe VI, care ii va consulta pe conducatorii principalelor partide pentru a sti daca acestia intentioneaza sa dispuna de voturile necesare investiturii.Conservatorul Mariano Rajoy va contacta mai intai cele doua formatiuni care s-ar putea intelege cu Partidul sau Popular: Partidul socialist (PSOE) si Ciudadanos (liberal), carora le va propune formarea unui guvern de 'mare coalitie', acesta urmand sa aiba sprijinul a 254 de deputati dintre cei 350.

Citeste si Alegeri Spania: Rajoy declara ca partidul sau a castigat alegerile si reclama dreptul de a guvernaIn caz de refuz al PSOE, care a desfasurat o campanie impotriva 'coruptiei' dreptei si a politicii sale de austeritate, Rajoy ar putea propune un acord care sa-i permita sa guverneze cu sprijinul sau si al Ciudadanos, dar fara ca ele sa fie in guvern. In schimb, conservatorii s-ar angaja sa adopte reformele dorite de aceste partide.Mariano Rajoy mai poate incerca in fine sa guverneze in minoritate, cu ajutorul Ciudadanos si a micilor partide regionale, obtinand abtinerea socialistilor, dar pozitia sa ar fi atunci foarte fragila.Dreapta trebuie mai intai sa depaseasca rezerveoe Ciudadanos. 'Nu vom sustine un guvern al lui Mariano Rajoy', a declarat luni seful acestio partid centrist, dar 'suntem dispusi sa discutam despre reforme'. Aparent, acest partid este dispus sa-si negocieze scump sprijinul, fara sa renunte vreun moment sa ceara plecarea sefului Partidului Popular, potrivit Agerpres.

Nici neutralitatea socialista nu este castigata. 'Sa nu va asteptati la o decizie rapida' pentru formarea unui guvern, avertiza luni un apropiat al liderului socialist Pedro Sanchez.PSOE nu a renuntat la speranta de a conduce tara, aliindu-se cu centristii si cu partidul stangii radicale Podemos. Dar aceasta atitudine pare imposibila pentru ca Podemos si liberalul Ciudadanos refuza sa guverneze impreuna, estimandu-se a fi antinomice. 'Cel mai normal ar fi ca Mariano Rajoy sa guverneze cu abtinerea noastra, dar aceasta nu s-ar justifica decat daca ne va demonstra ca nu exista alta solutie', a rezumat situatia responsabilul socialist.


Publicat de : ---
Data publicării: 29 Iun 2016 - 05:14
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55543&titlu=Spania__Premierul_Mariano_Rajoy_a_gasit_solutia_de_a_iesi_din_criza_politica_in_care_se_afla_tara