CCR a respins ambele sesizari ale lui Valeriu Zgonea legate de inlocuirea sa de la conducerea Camerei [1]

Judecatorii Curtii Constitutionale au respins in unanimitate sesizarea fostului presedinte al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea legata de maniera in care a fost modificat Regulamentul Camerei, iar sesizarea de neconstitutionalitate a revocarii lui din functie a fost respinsa cu majoritate de voturi

.

Valeriu Zgonea

Curtea Constitutionala s-a reunit marti pentru a discuta doua sesizari facute de fostul presedinte al Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, privind modificarea Regulamentului forului si a procedurii de revocare a sa din functie.

Ambele sesizari au fost facute de Valeriu Zgonea ca presedinte al Camerei Deputatilor.

Prima sesizare se refera la modificarea si completarea Regulamentului Camerei Deputatilor, prin care seful forului isi poate pierde functia automat odata cu pierderea sprijinului politic si care prevede ca o solicitare de revocare poate veni de la grupul parlamentar care l-a propus pe presedinte, si nu doar de la grupul din care acesta face parte.

A doua sesizare se refera la Hotararea Camerei Deputatilor prin care functia de presedinte a fost vacantata, in baza modificarilor considerate neconstitutionale de catre Valeriu Zgonea.

Primul termen de judecare a dosarelor a fost 21 iunie, insa CCR a amanat dezbaterile pentru aprofundarea cauzei, potrivit unor surse din cadrul institutiei.

Valeriu Zgonea a pierdut, pe 13 iunie, functia de presedinte al Camerei Deputatilor si membru al Biroului Permanent dupa ce a fost revocat din functie, ca urmare a pierderii sprijinului politic din partea grupului parlamentar al PSD.

Fostul presedinte al Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea a declarat in 14 iunie ca a contestat la Curtea Constitutionala modificarea Regulamentului forului, care, in opinia sa, a fost facuta ilegal.

El a trimis pe 7 iunie o scrisoare Biroului permanent in care solicita retragerea de pe ordinea de zi a hotararii de modificare a Regulamentului prin care presedintele Camerei Deputatilor poate fi revocat mai usor din functie.

"Am inaintat Biroului permanent un document in care am cerut Comitetului liderilor sa scoata de pe ordinea de zi un punct care, din perspectiva mea, incalca zeci de articole ale Regulamentului si genereaza un precedent extrem de periculos pentru democratia din Romania. Nu a existat o initiativa legislativa careia sa ii fie asimilat proiectul de hotarare de modificare a Regulamentului Camerei (hotararea prin care se modifica articolul privind revocarea presedintelui Camerei Deputatilor — n.r.). Mai pe romaneste, in fals, a fost introdus un punct pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor sub identitatea de PHCD 50 care nu are niciun initiator, nicio comisie parlamentara nu l-a initiat, niciun grup de parlamentari nu a initiat aceasta hotarare de modificare a Regulamentului", a explicat atunci Zgonea.

El a precizat ca secretarul general al Camerei Deputatilor are obligatia sa identifice cum a aparut pe ordinea de zi, intr-un document oficial, timp de cateva saptamani consecutiv, un document care nu respecta prevederile legale.

"Grav este ca cel care astazi este gardianul respectarii Regulamentului — Comisia pentru Regulament — a trimis un raport sub semnatura presedintelui catre Biroul permanent, acest raport nespecificand cine sunt initiatorii, care este perioada de depunere a amendamentelor. Proiectul de hotarare respecta aceleasi proceduri pe care le respecta un proiect de lege — initiatorii pot fi o comisie parlamentara sau un grup de parlamentari. Acest proiect trebuie sa fie trimis sub semnatura initiatorilor catre Bp, care il inregistreaza, stabileste o perioada pentru amendamente, daca sunt avize de la alte comisii si o perioada de depunere a raportului. Aceste trei obligatii nu au fost indeplinite", a spus Zgonea, adaugand ca majoritatea celor care au fost demisi sau revocati dintr-o functie publica printr-o ilegalitate au castigat procese in contencios administrativ.


Publicat de : ---
Data publicrii: 29 Iun 2016 - 05:14
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55540&titlu=CCR_a_respins_ambele_sesizari_ale_lui_Valeriu_Zgonea_legate_de_inlocuirea_sa_de_la_conducerea_Camerei