Consiliul European, la prima reuniune dupa Brexit

     * Premierul britanic, prezent doar la o cina de lucru cu liderii europeni
     * "Nu trebuie sa intoarcem spatele Europei", spune Cameron
       La Bruxelles au inceput, ieri, lucrarile primului Consiliu European dupa ce Marea Britanie a decis saptamana trecuta, prin referendum, sa paraseasca Uniunea Europeana (Brexit)

. Liderii europeni au luat in discutie consecintele votului in favoarea Brexit, iar reuniunea va continua astazi.
     Inainte sa ajunga la Bruxelles, premierul britanic David Cameron a afirmat ca vrea sa aiba "cea mai stransa cooperare posibila" cu UE in ce priveste comertul si securitatea. Oficialul de la Londra a adaugat: "Chiar daca parasim UE, nu trebuie sa intoarcem spatele Europei".
     La Consiliul European au participat toti liderii statelor UE, inclusiv premierul Marii Britanii, David Cameron, care si-a anuntat demisia din functie si care nu vrea sa grabeasca iesirea din blocul comunitar inainte sa obtina o relatie buna cu UE, din punct de vedere economic.
     David Cameron avea programat sa ia parte doar la o cina de lucru cu liderii europeni. Cameron nu a fost prezent la discutiile privind gestionarea crizei iscate de Brexit, insa a trebuit sa-i informeze pe omologii sai europeni cu privire la rezultatele referendumului.
     Cameron a precizat ca nu va invoca la acest summit prevederile legale care lanseaza oficial procedurile pentru iesirea Marii Britanii din UE.
     Insa, Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, i-a solicitat ieri Marii Britanii sa clarifice "cat mai rapid posibil" situatia dupa Brexit, excluzand orice negociere cu Londra inainte de notificarea oficiala a cererii de iesire din UE.
     "Nu ne putem instala intr-o incertitudine prelungita. As vrea ca Marea Britanie sa-si clarifice pozitia, nu astazi, nu maine dimineata, dar rapid", a declarat Juncker, in fata Parlamentului European.
     Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a spus ca UE este gata sa inceapa inca de acum procedura de iesire a Regatului Unit din comunitatea europeana.
     Tot ieri, o rezolutie adoptata de Parlamentul European arata ca "Regatul Unit trebuie sa respecte dorinta majoritatii cetatenilor sai, in intregime, pe deplin si cat mai curand posibil, prin retragerea oficiala din UE, inainte ca orice demers referitor la noile relatii sa fie intreprins".
     Cancelarul german Angela Merkel a afirmat: "Uniunea Europeana este suficient de puternica pentru a depasi plecarea Regatului Unit, este suficient de puternica pentru a continua sa mearga inainte chiar si cu 27 de membri".
     Deputatii au amintit ca este necesar consimtamantul Parlamentului European pentru acordul de retragere, precum si pentru orice relatii viitoare. 

     Nigel Farage, liderul UKIP din Marea Britanie, a pledat ieri, in plenul Parlamentului European, pentru o abordare "rezonabila" in negocierea unei noi relatii cu UE. "Daca ati decide sa va pedepsiti singuri si sa respingeti orice idee a unui acord comercial rezonabil, consecintele ar fi mult mai rele pentru voi decat ar fi pentru noi", a spus liderul partidului nationalist, indemnand: "Haideti sa incheiem un acord rezonabil de liber schimb si apoi sa recunoastem ca Marea Britanie va fi prietenul vostru, ca vom face comert cu voi, vom coopera cu voi, vom fi prietenii vostri cei mai buni din lume".
     Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, i-a intrebat ieri pe eurodeputatii UKIP de ce au participat la sesiunea parlamentara, in contextul in care acestia sustin iesirea din UE.
     "Este ultima oara cand aplaudati aici... si sunt intr-adevar surprins ca sunteti aici. Luptati pentru iesire. Poporul britanic a votat in favoarea iesirii. De ce sunteti aici?", a intrebat Juncker.
     * 
     Marea Britanie va trebui sa creasca impozitele si sa diminueze cheltuielile bugetare in urmatoarele luni, pentru atenuarea consecintelor votului in favoarea iesirii din Uniunea Europeana, a atras atentia ministrul britanic al Finantelor, George Osborne, citat de Sky News, conform Agerpres.

   
Publicat de : ---
Data publicării: 29 Iun 2016 - 05:14
 

Link știre