PSD lupta pentru drepturile turnatorului [1]

PSD vrea o noua lege a SRI, prin care sa consolideze pozitia sefului principalului serviciu secret si sa mareasca aria de actiune a acestuia. Intre altele, proiectul prevede ca SRI sa-si faca informatori cu lefuri si acte in regula.

Parlamentarii PSD se arata, in ultima vreme, foarte interesati de serviciile secrete. Dupa ce au inregistrat o propunere legislativa vizind organizarea Comunitatii de Informatii, cinci zile mai tirziu, pe 29 iunie, senatorul Cristian George Maior si deputatii Ion Stan, Gabriel Oprea si Eugen Bejinariu, toti de la PSD, au depus un proiect pentru o noua lege a Serviciului Roman de Informatii (SRI). Ei isi motiveaza demersul prin faptul ca ar fi crescut pericolele la adresa Romaniei si prin necesitatea de a pune de acord legea de organizare si functionare a SRI cu noua Constitutie, cu proaspatul Cod Penal si cu Doctrina de Securitate Nationala, adoptata anul trecut.

Informatori anonimi

Una dintre prevederile noi din propunerea legislativa ii permite oficial SRI sa racoleze colaboratori, a caror identitate se obliga sa o protejeze. De asemenea, fata de legea veche, care preciza ca informatiile clasificate referitoare la securitatea nationala pot deveni publice dupa 40 de ani, in proiectul PSD este stipulat un interval de 100 de ani de secretizare.

In fine, initiatorii s-au ingrijit si de intarirea pozitiei directorului SRI, care, potrivit proiectului de lege, ar avea un mandat de cinci ani, in loc de patru, cit are acum, si ar putea fi schimbat mult mai greu. Legea actuala a SRI precizeaza ca directorul institutiei poate fi schimbat la propunerea presedintelui tarii sau a unei treimi dintre parlamentari, fara sa fie nevoie de o motivare. Proiectul PSD prevede ca directorul SRI sa fie schimbat la propunerea presedintelui Romaniei sau a doua treimi dintre parlamentari, daca si-a incalcat juramintul depus la numirea in functie ori daca a dat dovada de incompetenta sau de abuz in serviciu.
Publicat de : Claudiu Tirziu
Data publicării: 02 Iul 2005 - 10:24
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5546&titlu=PSD_lupta_pentru_drepturile_turnatorului