Presedintele Germaniei, Joachim Gauck, primit la Cotroceni de Klaus Iohannis. Ce au discutat cei doi sefi de stat [1]

UPDATE 14

.26
- Presedintele Klaus Iohannis a declarat luni, dupa ce a vorbit cu omologul sau german la Palatul Cotroceni, ca vrea sa infiinteze cat mai curand un muzeu al comunismului la Bucuresti, pentru care isi doreste cele mai inalte standarde.

”I-am vorbit (presedintelui Germaniei - n.r.) despre intentia mea de a infiinta cat mai curand la Bucuresti un Muzeu National al Comunismului. Este o initiativa care oglindeste responsabilitatea noastra ca natiune si hotararea ferma de a nu uita. (...) În consecinta, sprijinul german in aceasta materie ne-ar fi de un real folos si, de aceea, l-am rugat pe presedintele Gauck, cunoscand contributia sa valoroasa in acest domeniu, sa sustina schimbul de experienta si sa ne ofere expertiza germana.
Ne dorim un muzeu construit dupa cele mai inalte standarde, care sa devina o institutie de educatie si de amintire”, a spus presedintele Iohannis.

De asemenea, alte teme abordate de cei doi presedinti de stat au fost investitiile, relatiile economice dintre cele doua tari, dar si o intalnire comuna pe care o vor avea cei doi, miercuri, cu investitori germani.

”Germania este deja de multi ani primul partener comercial al Romaniei si al treilea investitor in tara noastra, iar potentialul de dezvoltare continua sa fie unul ridicat. (...) De altfel, pentru stimularea investitiilor in Romania, voi participa impreuna cu domnul presedinte miercuri la un eveniment economic cu reprezentantii unor companii germane relevante.

Pe romani si germani ii leaga o prietenie profunda, care se datoreaza mai ales convietuirii de secole a romanilor, sasilor si svabilor in Transilvania, Banat si Bucovina. Lor li se adauga cei aproximativ jumatate de milion de romani stabiliti in Germania, a doua comunitate din Uniunea Europeana, una dintre cele mai bine integrate pe piata muncii, dar si cei 11.000 de investitori germani si tinerii aflati la studii”, a anuntat presedintele roman.

Totodata, presedintele Iohannis a spus ca a discutat cu omologul sau german si despre cooperarea dintre cele doua tari, pe care au convenit sa o consolideze.

”Am convenit sa consolidam cooperarea noastra in cadrul unor proiecte concrete, care sa vizeze, de exemplu, restaurarea bisericilor fortificate din Transilvania, care reprezinta patrimoniului sasilor, dar, in acelasi timp, si patrimoniul nostru comun, european”.

Nu in ultimul rand, o alta tema abordata a fost aderarea tarii noastre la Spatiul Schengen, dar si Republica Moldova.

”L-am asigurat pe domnul presedinte de valoarea adaugata pe care aderarea Romaniei la Spatiul Schengen ar aduce-o, aceasta ramanand un obiectiv prioritar al tarii noastre. Am abordat, de asemenea, situatia din Republica Moldova. Mentinerea stabilitatii si a parcursului sau european, pe baza reformelor consecvente, este prioritatea noastra si credem ca acest obiectiv trebuie sa fie unul al intregii Uniuni”, a adaugat seful statului.

Presedintele german Joachim Gauck, venit luni in vizita in Romania, la invitatia omologului sau, a laudat activitatea DNA si lupta pe care o duce Romania impotriva coruptiei [2].

-----

Stirea initiala 12.56

Presedintele Germaniei, Joachim Gauck, a fost primit, luni, la Palatul Cotroceni, la invitatia omologului sau roman, Klaus Iohannis, cu privire la intensificarea relatiilor de tip strategic si consolidarea schimburilor economice, informeaza agerpres.ro [3].

Potrivit Administratiei Prezidentiale, in cadrul discutiilor vor fi identificate modalitatile cele mai eficiente de dezvoltare si intensificare a relatiilor bilaterale, consolidate de dinamica dialogului politic, schimburile economice solide, dar si de rolul important al minoritatii germane din Romania, alaturi de comunitatea de romani din Germania, una dintre cele mai bine integrate pe piata muncii germane. 

"Presedintele Klaus Iohannis va sublinia interesul partii romane fata de intensificarea relatiilor de tip strategic cu Germania, inclusiv cu landurile federale germane. În ceea ce priveste componenta economica a relatiei bilaterale, presedintele Romaniei va sublinia necesitatea consolidarii in continuare a acesteia, plecand de la faptul ca Germania este primul partener comercial al Romaniei, cu care se deruleaza o cincime din volumul comertului exterior al tarii noastre, si al treilea investitor in economia romaneasca", a precizat Presedintia. 

În discutiile pe care le va avea cu omologul german, presedintele Iohannis va prezenta evaluarea Bucurestiului asupra modalitatilor de gestionare a provocarilor complexe, interne si externe, cu care se confrunta Uniunea Europeana la ora actuala, inclusiv in vecinatate. Consultarile vor cuprinde si un schimb de opinii asupra apropiatului Summit NATO, in cadrul caruia seful statului va evidentia necesitatea consolidarii echilibrate a intregului flanc estic al Aliantei. 

Tot luni, seful statului german va avea o intrevedere la Palatul Victoria cu premierul Dacian Ciolos si o intalnire comuna, la Parlament, cu presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si cu seful interimar al Camerei Deputatilor, Florin Iordache. 

Marti, presedintele Gauck va sustine alocutiunea ''Europa: pasiune pentru ratiune'', la Biblioteca Nationala a Romaniei, dupa care se va deplasa la Sibiu, impreuna cu presedintele Iohannis. Cei doi se vor intalni cu reprezentanti ai minoritatii germane, vor vizita Liceul Brukenthal si biserica fortificata de la Cisnadie. 

Iohannis si Gauck vor participa, miercuri, la o intalnire cu oameni de afaceri germani si romani, pentru a discuta asupra modalitatilor de dezvoltare, in continuare, a relatiilor bilaterale economice, inclusiv a investitiilor.


Publicat de : ---
Data publicării: 21 Iun 2016 - 06:15
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55391&titlu=Presedintele_Germaniei__Joachim_Gauck__primit_la_Cotroceni_de_Klaus_Iohannis__Ce_au_discutat_cei_doi_sefi_de_stat
  [2] http://www.antena3.ro/actualitate/presedintele-german-lauda-dna-363362.html
  [3] http://www.agerpres.ro