Scandalul de la Opera continua: Scrisoarea angajatilor de la Opera catre Iohannis, Ciolos, Suteu si Dancu [1]

Un grup de angajati si colaboratori ai ONB (cei ramasi din intreaga echipa), care au o alta parere decat cea a protestatarilor, in speta decat cea a angajatilor institutiei (artisti lirici, balerini, muzicieni etc) care au ocupat Sala Mare de mai multe ori, atat la finalul lunii aprilie, cat si in luna mai, desfasurand proteste de amploare care au culminat cu demisia fostului ministrul al Culturii, Vlad Alexandrescu au adresat o scrisoare deschisa autoritatilor statului roman

.

Totodata, semnatarii scrisorii se adreseaza si presedintelui Comisiei pentru cultura si media a Senatului Romaniei, Georgica Severin, presedintelui Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa a Camerei Deputatilor, Gigel-Sorinel Stirbu si sefului Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Angela Cristea.

Motivand succesele inregistrate si performantele artistilor din spectacolele ONB din ultimii ani, grup de angajati si colaboratori ai ONB care se pozitioneaza diferita fata de protestatari exprima: „Am ales sa privim pozitiv aceasta criza, oricat de dureroasa ar fi fost pentru noi, in speranta ca va conduce la o re-evaluare a sistemului. Spre dezamagirea noastra, re-evaluarea se lasa asteptata, iar mesajul transmis de catre cei implicati pare a fi acela ca nu rezultatele sunt importante. In decursul celor doua luni de conflicte – care au condus la destabilizarea totala a institutiei – am asteptat revenirea pe o cale echilibrata, rationala si obiectiva, avand ca unic scop mentinerea si continuarea performantei obtinute in ultimii trei ani.”.

/* (c)AdOcean 2003-2016, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_cultura_media.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalronjmfijfikt', {myMaster: 'hH_g8e0sl_htkeeHXgS1u57WLvJ5Xk_l4vg6BRACA5H.N7' });

Acest grup al angajatilor ONB este de parere ca „ultima decizie politica de numire a unui interimar a adancit criza valorilor in ONB, in loc ca acestea sa isi regaseasca echilibrul”, potrivit scrisorii publice semnate de acestia. Scrisoarea este menita „a enunta in spatiul public, in calitate de cunoscatori ai problemelor obiective, riscurile la care se expune institutia si domeniul” si atrage atentia asupra „raului ireparabil provocat, mai ales la compartimentul balet”.

Totodata, semnatarii documentului critica modul de gestionare a crizei de la Opera de catre Ministrul Culturii Corina Suteu, exprimand ca abordarea acesteia este „departe de a fi axat pe dialog, transparenta si obiectivism”.

Grupul angajatilor nemultumiti de gestionarea situatiei prezente de la Opera se identifica drept „angajati si colaboratori care nu impartasesc vocea celor care au protestat”, insistand pe ideea ca: „Pentru noi a ramas un mister abordarea Ministerului Culturii de a solutiona viitorul institutiei cu ajutorul celor care denigrau institutia cu mult timp inainte de pornirea protestelor (protestatari, personal servicii financiar si administrativ).”

Criticile catre Ministerul Culturii se regasesc scrisoarea semnatarilor care exprima ca nu sunt luati in considerare in deciziile luate de Minister: „Probabil Ministerul nu este nici acum incredintat ca, dincolo de cei reprezentati prin liderii protestelor, un numar mare de colaboratori si angajati nu sunt reprezentati in procesul de luare a unor decizii de natura sa ii afecteze personal si profesional. Cu tristete constatam ca vocea Ministerului Culturii a fost de fapt una dubla, cu scopul precis de „a da bine” in presa si nu de a cauta, cu adevarat, solutii pentru dezvoltarea institutiei.”

Angajatii ONB care semneaza scrisoarea afirma ca in privinta selectiei managerilor interimari, „numirile au fost mai degraba instrumentate politic, in detrimentul institutiei, si nicidecum orientate spre performanta si continuitate, printr-o procedura transparenta si cu precizarea limitelor si cerintelor mandatelor”.

De asemenea, angajatii ONB semnaleaza in document alte nereguli: „De ce au fost numite persoane despre care se cunostea ca erau in relatii conflictuale cu directorul suspendat, al carui proiect de management se presupune ca erau obligati sa-l continue prin interimatul lor? (Contractul de management al unui interimar nu are proiect de management, ci se incheie pentru proiectul de management in vigoare)”.

Grupul de angajati ai Operei prezinta un alt punct de vedere din interiorul Operei Nationale Bucuresti, acestia punctand ca parte a colegilor lor care au desfasurat protestul de amploare din Sala Mare a ONB au fost manipulati prin acordarea de salarii mai mari, sau diferite functii, sau chiar prin minciuna („minciuni ca odata cu reorganizarea institutiei se vor desfiinta servicii, birouri, compartimente, vor fi concediati sute de oameni”). Semnatarii scrisorii afirma ca un grup restrans de persoane au preluat conducerea unei institutii si au dictat „cine intra in institutie si cu cine colaboreaza aceasta.”

Mai mult, grupul semnatar este de parere ca „este cel putin curios cum din nucleul acestor proteste sunt oameni care au legaturi de rudenie (de sange sau de alianta) cu persoane care au facut sau fac parte din diverse structuri ale Statului sau sunt cunoscute pentru infractiuni penale.”

Grupul de angajati care au adresat scrisoarea oficialilor statului roman expun o serie de intrebari cu privire la cele trei interimate, cel al lui George Calin, mandatul lui Tiberiu Soare si al lui Vlad Conta, dar si ultima numire, Beatrice Rancea, spre a fi luate in considerare de acestia „in procesul de luare a deciziilor in vederea prevenirii riscurilor la care viitorul institutiei este, din pacate, expus”.

In plus, semnatarii cer lamurirea criteriilor pentru care Beatrice Rancea a fost numita director general interimar al Operei, semnaland mai multe aspecte legate de activitatea acesteia si solicita lamuriri si Ministrului Culturii, Corina Suteu cu privire la separarea Operei de Opereta, a situatiei angajatilor daca se produce acest lucru.

„Credem ca rolul Ministerului Culturii nu este acela de a da satisfactie celui mai vocal si mai agresiv, ci de a cumpani cu intelepciune consecintele imediate si pe termen lung ale oricarei decizii de acest fel.”, afirma angajatii ONB care adreseaza scrisoarea.

„Dorim ca Ministerul Culturii sa constientizeze ca, prin interventiile si prin „solutiile” identificate, a girat o aparenta legitimitate unui grup de persoane ce nu o detinea, iar prin aceasta aparenta legitimitate, Ministerul a contribuit la promovarea negativa a Romaniei la nivel international ca o tara ingenuncheata de mentalitati si apucaturi vechi de tipul nivelarii comuniste, in care toti trebuie sa castige la fel, indiferent de performanta, ca o tara in care orice adunare de persoane poate face legea daca persevereaza in intriga si jocuri de culise.”, mai precizeaza angajatii ONB.

In incheierea scrisorii deschise, semnatarii acesteia afirma: Noi credem ca rezultatele si performantele sunt mai importante decat jocurile de culise. Credem in libertatea de creatie si intr-un discurs transparent, obiectiv, bazat pe dorinta de dezvoltare. Credem in reforma sistemului, o reforma reala, care nu poate pleca decat de la premisa onestitatii cu noi insine si cu ceilalti. Impostura, ipocrizia si condamnarea performantelor la exil sau izolare nu pot duce la dezvoltare pe termen lung. Speram ca excelentele voastre sa transmiteti mesajul corect si anume ca in Romania performanta este sustinuta, nu pedepsita.”

Pe de alta parte, soprana Irina Iordachescu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX ca majoritatea angajatilor Operei, fostii protestatari din Sala Mare, nu sustin aceasta scrisoare. „Nu noi suntem semnatarii, nu stim cine sunt semnatarii. Noi ne-am facut punctul de vedere cunoscut vizavi de situatia de la Opera si de conducerea fostului director Dinca.”

Totodata, vineri, 13 mai, protestatarii de la ONB, angajatii care au ocupat Sala Mare a Operei, in timpul mai multor proteste, au adresat la randul lor o scrisoare deschisa catre Presedintele Romaniei si catre Prim-Ministru al Guvernului Romaniei. Acestia se pozitionasera eaza impotriva uniunii dintre ONB si Teatrul National de Opereta „Ion Dacian”, criticand o serie de decizii la nivel organizatoric ale fostului director al Operei, Razvan Dinca, dar si faptul ca balerinul si coregraful Johan Kobborg ar fi fost tratat preferential de fostul manager Razvan Dinca, „Dl. Kobborg (caci despre dumnealui e vorba) a negociat salariul la 7304 euro pe luna dar si infiintarea cu dedicatie a unui post (inexistent in organigrama) de Director Artistic al Baletului”, se arata in aceasta scrisoare din luna mai, semnata de artistii de la ONB si Teatrul de Opereta „Ion Dacian”.

Protestatarii ONB semnatari ai scrisorii deschise de pe 13 mai critica, de asemenea, complicitatea dintre fostul director Dinca si unii dintre angajatii institutiei, denuntand fapte de coruptie de banii publici. 

Pe de alta parte, pe 13 iunie, Ministrul Culturii Corina Suteu postase pe Facebook o instiintare referitoare la planul Ministerului de a solutiona situatia de la Opera: „Managerul interimar, dna Beatrice Rancea, a propus continuarea colaborarii sub diverse forme atat lui Johan Kobborg, cat si Alinei Cojocaru cu Opera Nationala, dar conditiile acestei colaborari trebuie sa tina cont de o contractualizare conforma cu legislatia in vigoare. Deocamdata aceasta negociere este in impas. Din punctul de vedere al Operei Nationale dialogul ramane deschis.”

In plus, pe 14 iunie, Johan Kobborg a afirmat intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook ca nu a primit propuneri concrete din partea noului manager al Operei: „Pentru prietenii mei care ma intreaba ce s-a petrecut cu postul meu de la ONB ca director artistic al baletului: In urma cu doua luni am fost sters de pe site-ul institutiei fara avertisment prealabil sau explicatii. Ulterior mi s-a interzis sa intru in cladire. Am incercat sa aflu motivul, dar nu am gasit o explicatie rezolnabila in afara invidiei profesionale si a slabiciunilor umane. Doua luni, doi ministri si patru directori mai tarziu,cele de mai sus nu au fost explicate public, sanctionate de persoane care aveau prerogative legale sa o faca. De exemplu, nu mi s-a propus nimic de catre directorul interimar, dar am fost intrebat ce cred despre motivele pentru care angajatii ONB nu ma mai vor in institutie. Isi poate asuma cineva distrugerea echipei nationale de balet atat de usor?”, a exprimat Kobborg pe reteaua de socializare.

Citeste si: SCANDALUL de la Opera: Ministerul Culturii se implica in solutionarea problemelor. Corpul de Control al Primului Ministru analizeaza in continuare situatia Citeste si: Cum planuieste noul ministru al Culturii, Corina Suteu, sa rezolve situatia de la Opera Nationala Citeste si: Dincu: Ministrul Culturii are toate motivele sa o accepte pe Beatrice Rancea la Opera din Bucuresti Citeste si: SCANDALUL de la Opera. Vasile Dincu s-a intalnit din nou cu angajatii ONB: "Vrem numirea unui manager corect" Citeste si: Ciolos: Oamenii creativi si cu idei nu au voie sa fie exclusi de la Opera de atitudini retrograde Citeste si: De la fantomele nocturne la "Am intrat cu coatele in Opera". REPORTAJ cu vicepremier la Opera Romana - VIDEO

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_cultura_media.624x30_text_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrollfoluegxf', {myMaster: 'hH_g8e0sl_htkeeHXgS1u57WLvJ5Xk_l4vg6BRACA5H.N7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.mediafax.ro.mfax_cultura_media.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrookohixkrsg', {myMaster: 'hH_g8e0sl_htkeeHXgS1u57WLvJ5Xk_l4vg6BRACA5H.N7' });
Publicat de : ---
Data publicrii: 17 Iun 2016 - 05:55
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55358&titlu=Scandalul_de_la_Opera_continua__Scrisoarea_angajatilor_de_la_Opera_catre_Iohannis__Ciolos__Suteu_si_Dancu