Valeriu Zgonea nu mai e presedintele Camera Deputatilor. Plenul a adoptat hotararea de vacantare a postului [1]

Valeriu Zgonea nu mai este presedinte al Camerei Deputatilor

. Victor Ponta a anuntat deja ca isi doreste aceasta functie, ceea ce l-a iritat pe Liviu Dragnea. Presedintele PSD le-a marturisit jurnalistilor ca i-ar fi rusine sa preia aceasta functie dupa Zgonea. Maine, conducerea social-democratilor va decide pe cine va propune la sefia Camerei.

Nici nu s-a oficializat in plen destituirea lui Valeriu Zgonea, ca Victor Ponta a anuntat, pe holul Parlamentului, ca vrea sa ii ia locul. Iar graba acestuia l-a iritat pe seful sau de partid. Care nu a ezitat sa ii dea replica.

Victor Ponta, deputat PSD: "Am discutat cu foarte multi colegi, care mi-au spus ca e bine pentru PSD si pentru Parlament acest lucru. (...) Eu sper totusi sa ma sustina in primul rand Liviu (n.r. Liviu Dragnea) si dupa aceea toti ceilalti colegi".

Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Eu n-as putea sa stau aici, cu ciocanelul in mana, si sa dau cuvantul domnului Cernea sau nu-stiu-carui alt specialist in proceduri, in regulamente si in alte lucruri, in conditiile in care oamenii asteapta de la noi un guvern serios si stabil dupa alegerile parlamentare. Mi-ar fi mie rusine sa ocup aceasta functie, dupa Valeriu Zgonea".

Victor Ponta a si pornit in campanie electorala printre bancile Camerei Deputatilor, pastrand insa distanta fata de liderul social-democratilor. Valeriu Zgonea a pierdut sefia Camerei cu 167 de voturi pentru si 32 impotriva. Maine, social-democratii vor decide pe cine pun in locul lui Valeriu Zgonea. Noul presedinte va conduce Camera Deputatilor pentru aproximativ 5 luni, adica pana la alegerile parlamentare din toamna.

ORA 18.10 In aceasta dimineata, fostul premier Victor Ponta a purtat o discutie cu Liviu Dragnea, a transmis Marius Vulpe, pentru Ora de Stiri. Dupa aceasta discutie, Victor Ponta a declarat presei ca l-a anuntat pe liderul sau de partid de intentia de a candida la sefia Camerei. Valeriu Zgonea se gandeste daca sa conteste actiunea in contenciosul administrativ. Maine va fi un Consiliu Executiv al PSD, unde cele doua tabere incearca sa transeze problema sefiei Camerei. Ramane de vazut daca maine Liviu Dragnea va reusi sa-l impuna pe favoritul sau, Florin Iordache, sau daca Victor Ponta va obtine un vot de validare a candidaturii sale, din partea colegilor de partid.

Victor Ponta, deputat PSD: "Intentionez si maine la CEX, si miercuri, la grup, sa-mi depun candidatura, am discutat cu foarte multi colegi, care mi-au spus ca e bine pentru PSD si pentru Parlament acest lucru".

Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Pai daca s-a autopropus, nicinu trebuie sa-l mai votam".

ORA 17.04 Biroul Permanent al Camerei l-a desemnat pe deputatul PSD Florin Iordache sa ocupe functia de presedinte interimar al acestui for legislativ, miercuri urmand sa fie ales in plen cel care il va inlocui pe Valeriu Zgonea, a declarat luni secretarul Camerei Marcel Ciolacu, anunta Agerpres.

ORA 16.41 Plenul Camerei Deputatilor a luat act luni de incetarea de drept a calitatii de presedinte al acestui for si de membru in Biroul permanent a lui Valeriu Zgonea, ca urmare a pierderii sprijinului politic din partea grupului parlamentar al PSD, la propunerea liderului acestui grup, Florin Paslaru. Plenul a adoptat, de asemenea, cu 167 voturi "pentru", 32 "impotriva" si o abtinere, proiectul de hotarare privind vacantarea postului de presedinte al Camerei.

ORA 14.10 Inca un pas pentru revocarea lui Valeriu Zgonea din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. Marius Vulpe urmareste sedinta din Parlament si are mai multe detalii.

Sedinta conducerii Camerei tocmai s-a terminat, a transmis Marius Vulpe, pentru Telejurnal. A fost o dezbatere incinsa, deoarece liderul grupului PSD, Florin Paslaru, a depus o cerere prin care a cerut doar sa se ia act de retragerea sprijinului pentru presedintele Camerei, Valeriu Zgonea. Drept urmare, n-ar mai trebui sa mai aiba loc un vot pentru aceasta cerere de revocare.

De cealalta parte, Valeriu Zgonea a solicitat ca procedura prin care el a fost numit in aceasta functie sa fie respectata, deci sa existe si un vot pentru vacantarea sa.

Avem declaratii din partea chestorului Camerei, Marcel Ciolacu, care explica modul in care se va face aceasta procedura de debarcare. Potrivit unor surse parlamentare, este posibil ca astazi sa avem acel vot prin care se ia act de vacantarea functiei de presedinte. Pentru aceasta functie se vehiculeaza trei nume: Florin Iordache, fostul premier Victor Ponta, iar potrivit unor surse PSD, Liviu Dragnea nu exclude o posibila candidatura, pentru a-l descuraja pe Victor Ponta sa mai candideze pentru aceasta functie.


Publicat de : ---
Data publicării: 14 Iun 2016 - 06:20
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55229&titlu=Valeriu_Zgonea_nu_mai_e_presedintele_Camera_Deputatilor__Plenul_a_adoptat_hotararea_de_vacantare_a_postului