Legea lui 51% produse romanesti pe rafturi merge la promulgare [1]

Autor: Cristi Citre 09

.06.2016 Legea care ii obliga pe comercianti sa expuna la raft 51% produse romanesti a fost adoptata ieri de Camera Depu­tatilor, for decizional, cu majoritate covarsitoare de 293 ?pen­tru? si niciun vot impotriva. Legea urmeaza sa fie trimisa presedintelui spre promulgare.  Marile lanturi de magazine au reactionat: este o lovitura data in primul rand consumatorilor.

?Este evident ca astazi in Parlamentul Romaniei s-a votat impotriva marilor retaileri, fapt pe care il consideram complet nedrept si nejustificat. Credem ca aceasta lege nu va aduce nimic bun pentru nimeni, nici chiar pentru grupurile care

ne-au aratat ca in Romania poti ocoli concurenta printr-o combinatie politico-legislativa?, a comunicat asociatia marilor retaileri AMRCR. Legea a fost contestata de patronate si a fost amanata de mai multe ori. Presedintele Comisiei de agricultura a Camerei Deputatilor Nini Sapunaru declara la 17 mai ca proiectul de lege potrivit careia comerciantii trebuie sa aiba la raft 51% produse provenite din lantul scurt de aprovizionare va fi transmisa plenului fara niciun fel de modificare.

Presedintele Comisiei de agricultura a afirmat ca in decursul dezbaterii de la comisie au fost respinse propunerile venite din partea patronatelor. De fapt, acestea cereau respingerea integrala a legii. ?La votul final, amendamentul poate fi sustinut in plen. Sa vedem cine si-l asuma?, a mai spus Nini Sapunaru, precizand ca in forma adoptata de comisie legea este asteptata de multi oameni.

Presedintele Comisiei de agricultura a mai declarat ca, in forma actuala, legea nu contravine principiilor pietei unice, subliniind ca prevede obligativitatea ca in hipermarketuri sa existe 51% din produse provenite din ?lantul scurt? de aprovizionare, fara sa faca strict trimitere la produsele romanesti.


Publicat de : ---
Data publicării: 09 Iun 2016 - 06:15
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55181&titlu=Legea_lui_51%_produse_romanesti_pe_rafturi_merge_la_promulgare