Alimente romanesti, greu de pus la raft [1]

Proiectul de lege prin care supermarketurile ar putea fi obligate sa comercializeze in proportie de 50% produse romanesti ar putea genera probleme legate de aprovizionare

.

\'Consiliul Concurentei nu se opune proiectului de lege. Intelegem ca pentru sanatate primeaza consumul de produse proaspete. De asemenea, intelegem ca producatorii locali trebuie ajutati, dar nu stiu daca aceasta este cea mai buna varianta\', a declarat ieri Da­niela Badila, director general in cadrul institu?iei. Aceasta a precizat ca institutia pe care o reprezinta a analizat proiectul si a ridicat o serie de semne de intrebare, precum modul in care se va face aprovizionarea supermarketurilor cu produse romanesti. \'De asemenea, am ridicat intrebarea care vor fi autoritatile care vor verifica daca acesti comercianti isi vor indeplini obligativitatea. In plus, nu stim inca ce va fi denumit «produs romanesc»: produs in Romania sau produs de o companie cu capital romanesc\', a sustinut oficialul. Producatorii romani ar trebui sa se asocieze, pentru ca, daca vor ramane disipati, nu vor putea reprezenta o forta in negocierile cu retailerii, a adaugat Daniela Badila.

Si producatorii sunt sceptici

Si reprezentantii producatorilor recunosc ca ar putea aparea probleme legate de aprovizio­nare.

\'Cu exceptia catorva pro­duse, nu vom fi in stare sa asiguram o aprovizionare ritmica, la standarde de calitate. In general, producatorii romani sunt decapitalizati. Cea mai grava situatie e la producatorii mici si mijlocii\', a declarat pentru \'Romania libera\' Tudor Dorobantu, vicepresedinte al Federatiei Agrostar. El a sugerat ca proiectul le­gislativ cu pricina are puternice influente electorale, avand in vedere perioada cand a fost pus pe tapet. \'Ne aducem aminte de agricultura cand candidam. Ei (politicienii – n.red.) nu fac nimic pentru a-i incuraja pe producatori sa se asocieze in cooperative. In rest, sunt povesti de adormit copiii\', a mai spus Dorobantu.

Chiar daca si el este un pic sceptic, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, se mentine intr-o nota optimista. \'Trebuie sa pornim de undeva. Astfel, se creeaza premisa asocierii producatorilor. In plus, nu toate supermarketurile vor fi nevoite sa achizitioneze legume autohtone, de exemplu, daca in proximitatea lor acestea nu se cultiva. In Maramures sau la Satu Mare poate ca nu va functiona acest mecanism, dar la Bucuresti cu siguranta poate functiona\', a declarat Frumosu pentru \'Romania libera\'.

Potrivit unui proiect de lege depus in martie la Parlament, de deputati ai PNL, supermarketurile ar putea fi obligate sa asigure spatii de expunere pentru produsele alimentare autohtone de minimum 50%, din care cel putin 20% sa fie alocate producatorilor locali si sa perceapa taxe de maximum 5% pentru acestia.   

Alege-ti parfumul potrivit pentru iarna asta- Reduceri de 70%- Click aici comenteaza /* (c)
Publicat de : ---
Data publicării: 07 Iun 2016 - 06:05
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55116&titlu=Alimente_romanesti__greu_de_pus_la_raft