Palatul Patriarhiei a fost sfintit dupa reabilitare. Un muzeu si un punct de informare vor functiona in cladire [1]

Palatul Patriarhiei a fost sfintit luni de patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, dupa incheierea, recent, a lucrarilor de reabilitare, incepute in martie 2013

.

Palatul Patriarhiei, sfintit dupa reabilitare

Ceremonia a avut loc in Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, in prezenta membrilor Sfantului Sinod al BOR, informeaza basilica.ro.

"Avem bucuria ca acest edificiu sa fie redat functionarii zilnice pentru ca aceasta cladire construita pe un teren al Mitropoliei Tarii Romanesti are o valoare istorica, dar si o functionalitate practica. Aici, pe acest loc, a fost Camera Deputatilor care a votat in unanimitate in 24 ianuarie 1859 pe domnitorul Alexandru Cuza al Moldovei si ca domn al Munteniei. In aceasta cladire se desfasoara in prezent activitati ale Patriarhiei Romane. Timp de cativa ani suntem obligati sa oferim acest spatiu pentru vizitare, conferinte, intalniri, simpozioane, pentru a combina vizitarea palatului cu unele activitati misionare, culturale, social-filantropice ale Patriarhiei", a spus patriarhul Daniel.

Potrivit sursei citate, in cladirea reabilitata a Palatului Patriarhiei va functiona un muzeu si se va amenaja un punct de informare turistica.

Proiectul de reabilitare a Palatului Patriarhiei a fost finantat din fonduri structurale, in cadrul Programului Operational Regional 2007 — 2013, mai informeaza basilica.ro.

Cladirea denumita astazi Palatul Patriarhiei a fost construita de statul roman la inceputul secolului XX, pe locul fostei sali a Adunarii Deputatilor de pe Dealul Mitropoliei. Aceasta, impreuna cu terenul aferent, a apartinut Mitropoliei Tarii Romanesti, care isi avea sediul in cladirile ce inconjurau actuala catedrala de pe Dealul Mitropoliei, informeaza patriarhia.ro.

Palatul Patriarhiei este construit dupa planurile arhitectului Dimitrie Maimarolu, fiind prima lucrare de beton armat din tara. Cladirea a suferit in timp diverse modificari, cea mai importanta fiind refacerea cupolei, care s-a prabusit la cutremurul din 10 noiembrie 1940.

Dupa decembrie 1989, palatul i-a fost dat in folosinta Patriarhiei, la cerere, prin HG nr. 941 din 8 octombrie 1996, iar in data de 6 decembrie 2010, prin HG nr. 1229, cladirea a trecut in proprietatea Patriarhiei Romane.

Citeste si Patriarhul Daniel a donat 5.000 lei pentru "Cuminteniei Pamantului"

 
Publicat de : ---
Data publicrii: 07 Iun 2016 - 06:05
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55115&titlu=Palatul_Patriarhiei_a_fost_sfintit_dupa_reabilitare__Un_muzeu_si_un_punct_de_informare_vor_functiona_in_cladire