Inca un ora? pierdut de Statul Islamic [1]

Falluja este primul oras cazut in mainile Statului Islamic inaintea ofensivei jihadiste fulgeratoare din iunie 2014

. Recucerirea lui reprezinta, alaturi de cea a Mossoulului, in nordul Irakului, si a orasului Raqqa, in Siria, marele obiectiv al coalitiei internationale antiteroriste.

Fortele guvernamentale irakiene, sustinute de militiile siite, care au lansat o operatiune de anvergura la 23 mai pentru eliberarea orasului Falluja din mainile Statului Islamic, au inconjurat orasul si purtatorul lor de cuvant a precizat ca \'operatiunea ia forma unui razboi urban cu asediul  orasului de catre fortele irakiene\'.

Sambata au fost desfasurate fortele irakiene de contra-terorism, pentru prima oara de la debutul ofensivei. Abdelwahab al-Saadi, comandantul operatiunii, a precizat: \'Fortele de elita din serviciul de lupta contra tero­rismului, politia din Al-Anbar si combatantii triburilor locale (..) au intrat in Tarek si Mazraa\'. Aceste forte de elita au condus asalturile asupra mai multor orase irakiene recucerite de la jihadisti in cursul ultimilor doi ani.

Jihadistii interzic locuitorilor sa fuga din oras, dar cateva sute au reusit sa paraseasca Falluja si guvernul local a ridicat tabere pentru primirea civililor deplasati. Vineri, seful combatantilor grupului terorist Statul Islamic din Falluja a fost ucis de o lovitura aeriana.

Generalul iranian care irita tarile sunnite

Pe frontul din Falluja a fost semnalata prezenta generalului iranian Qassem Souleimani, seful operatiunilor externe ale Gardienilor Revolutiei, comandantul fortei de elita Al-Qods. Trei deputati sunniti din provincia Anbar, unde se afla Falluja, au declarat, pentru Reuters, ca vizita generalului risca sa atate tensiunile religioase.

Venirea lui Souleimani nu a fost confirmata de guvernul iranian, dar in ultimele zile media iraniana a publicat fotografii ce dezvaluie prezenta acestuia in zona, la intalniri cu liderii aliantei militiilor siite Hached al-Chaabi.

Intr-un comunicat, Asociatia demnitarilor musulmani din Irak, un orga­nism sunnit radical format dupa caderea lui Saddam Hussein, a denuntat participarea militiilor siite la contraofensiva lansata la inceputul saptamanii trecute la Falluja.

\'Aceste militii nu au venit sa elibereze teritorii, asa cum afirma, ci pentru a urmari obiectivele sectare sub conducerea Iranului\'. Or, potrivit unui deputat sunnit, \'prezenta lui Souleimani este considerata suspecta si constituie un motiv de ingrijorare – el nu este binevenit in regiune\'.

Qassam Souleimani, comandantul fortei Al Qods, forta speciala insarcinata cu operatiuni externe ale Pasdaran, Gardienii Revolutiei islamice, primeste ordine direct de la Ghidul Suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

In numeroase capitale arabe sunnite, ingrijorate de influenta crescanda a Teheranului in Irak, Siria, Liban sau Yemen, el reprezinta aspiratiile unui nou Imperiu Persan si bratul armat al unei confruntari angajate intre principalele puteri siite si tarile Islamului sunnit.

Ofensiva Peshmergas spre Mossoul

Militari americani au fost vazuti in apropierea liniei frontului ofensivei lansate de fortele peshmergas kurde in nordul Irakului, care vizeaza preluarea orasului Mossoul din mainile Statului Islamic.

La Bagdad, colonelul armatei SUA, Steve Warren, purtator de cuvant al coalitiei internationale conduse de SUA, a declarat ca \'fortele americane si ale coalitiei au consilieri care asista operatiunile pentru ajuta­rea fortelor peshmergas kurde irakiene\'.

Aceste forte au lansat duminica in zori un atac pentru cucerirea unui grup de localitati situate la 20 km est de Mossoul, de-a lungul rutei capitalei kurde Erbil, sustinute de elicoptere Apache.   

Luptele dintre jihadisti si rebelii sirieni din apropierea frontierei turce s-au soldat cu zeci de morti in ultimele zile, Statul Islamic contra-atacand in aceasta regiune situata la nord de Alep.

Singurul RCA in 12 rate comenteaza sau vezi comentarii /* (c)
Publicat de : ---
Data publicării: 30 Mai 2016 - 05:12
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55028&titlu=Inca_un_ora?_pierdut_de_Statul_Islamic