Cine este misteriosul cumparator al tablourilor lui Adrian Ghenie, cel mai valoros pictor roman la ora actuala? [1]

Autor: Dorin Oancea 29

.05.2016 <p 0px="" border:="" color:="" font-family:="" font-size:="" font-stretch:="" line-height:="" margin:="" padding:="" vertical-align:=""> Cu cateva zile in urma media anunta ca pictorul clujean Adrian Ghenie a vandut la o licitatie organizata de casa Sotheby?s tabloul ?Autoportret ca Vincent Van Gogh? pentru 2,59 milioane dolari. Este al doilea tablou vandut de Ghenie pentru o suma cu sase zerouri, dupa ?Floarea soarelui in 1937? vandut in februarie la Londra cu 3.117.000 de lire sterline; dincolo de apropierile de Van Gogh, tablourile mai au in comun faptul ca au fost cumparate de persoane din Asia. Daca identitatea chinezului care a cumparat ?Floarea soarelui in 1937? nu a fost dezvaluita, putem spune ca ?Autoportretul ca Vincent Van Gogh? a fost cumparat de un antreprenor japonez, care a cheltuit intr-o singura saptamana, la doua licitatii de arta, 98 de milioane de dolari.

<p 0px="" border:="" color:="" font-family:="" font-size:="" font-stretch:="" line-height:="" margin:="" padding:="" vertical-align:=""> Este vorba de Yusaku Maezawa, in varsta de 40 de ani, un antreprenor al internetului care a fondat in 1998 compania de e-commerce Start Today si in 2004 retailerul de moda Zozotown. Yusaku Maezawa se afla pe locul 17 in clasamentul Forbes al celor mai bogati japonezi, cu o avere estimata la 2,7 miliarde dolari.

<p 0px="" border:="" color:="" font-family:="" font-size:="" font-stretch:="" line-height:="" margin:="" padding:="" vertical-align:=""> Pictura lui Ghenie a fost prezentata la inceputul licitatiei, starnind ceea ce Bloomberg numeste o avalansa de oferte; Maezawa a licitat prin telefon, concurand pentru pictura lui Ghenie cu cel putin cinci ofertanti. Asa ca pictura, estimata de specialistii de la Sotheby?s intre 200.000 si 300.000 de dolari, a ajuns la peste 2,5 milioane dolari. Dupa opera lui Ghenie, japonezul a licitat pentru ?Chameleon? de Cristopher Wool, pictura estimata la 14 milioane de dolari si vanduta cu 13,9 milioane de dolari.

<p 0px="" border:="" color:="" font-family:="" font-size:="" font-stretch:="" line-height:="" margin:="" padding:="" vertical-align:=""> Cititi articolul integral pe www.businessmagazin.ro


Publicat de : ---
Data publicării: 30 Mai 2016 - 05:12
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55026&titlu=Cine_este_misteriosul_cumparator_al_tablourilor_lui_Adrian_Ghenie__cel_mai_valoros_pictor_roman_la_ora_actuala?