Din toamna Parlamentul se muta la tara [1]

Marin Raica/Intact Images (adsbygoogle = window

.adsbygoogle || []).push({});

Peste o suta de senatori si deputati dau viata la Capitala pe viata la tara. Pe langa cei zece parlamentari care se afla in cursa pentru primariile Capitalei, alti 104 dintre alesii poporului vor candida in mai putin de doua saptamani pentru un fotoliu de primar, consilier local sau consilier judetean in provincie. Doi deputati social-democrati vor lasa Casa Poporului pentru ulitele comunelor Berezeni si Salasu de Sus.

“Acolo m-am nascut, ma cunosc oamenii de peste 50 de ani de zile. Eu am fost acolo primar patru mandate. E o comuna de munte, e Parcul national Retezat acolo, la poalele Retezatului, e o comuna foarte frumoasa”, marturiseste deputatul PSD Sorin Marica. Social-democratul va candida pe 5 iunie la primaria din Salasu de Sus, o comuna cu 11 sate si doar 2500 de suflete din judetul Hunedoara. “Partidul, de fapt, mi-a propus sa candidez la un orasel in Hateg si am refuzat”, explica mandru deputatul. Fiu de-al locului, Marica a condus comuna din Tara Hategului vreme de 14 ani. A demisionat in iunie 2014 dupa ce a fost ales deputat la alegerile partiale si a ajuns dintr-o intamplare printre domnii cei mari de la Bucuresti. “Au fost alegeri partiale la noi, am fost trimis la batalie ad-hoc si am castigat-o. Colegiul 3 era al lui Dan Radu Rusanu si era un colegiu galben ca sa spun asa. A fost si o satisfactie a mea personala”, isi aminteste deputatul PSD. Cum din toamna se revine la votul pe liste de partid, fostul edil a decis sa se intoarca la vatra, mai ales ca PSD-istii cu influenta de la centru l-au avertizat inca de la inceput sa-si ia gandul de la un nou mandat. “Colegii mei sunt deputati de doua trei mandate. Eu nu sunt tipul omului care sa ma catar pe spatele colegilor, sa dau in cap sa le iau locul, sa-i parasc, sa ma duc sa-i lucrez pe la spate. Dar am avut discutia asta si acum doi ani cand am candidat. Colegii mei mi-au spus, ca eu nu stiam atunci ca se trece la votul pe liste. Ei fiind in Parlament, se discuta. Mi-au spus, zice: sper ca nu o sa ai pretentii peste doi ani de zile, adica acuma, sa fii in locul nostru si sa ne iei locul”, povesteste fara ocolisuri deputatul din Tara Hategului.

Un nou baron al puilor

Alt ales al poporului, pesedistul Toader Dima, se va retrage si el in comuna natala. Deputatul PSD s-a nascut in Berezeni, o comuna de nici 5000 de locuitori din judetul Vaslui, dar nu a fost niciodata primarul locului. Pe vremea comunismului, social-democratul a condus CAP-ul din Berezeni, iar din 2012 a devenit deputat ales intr-un colegiu uninominal din Vaslui. Dupa patru ani de mandat, Dima s-a ales cu dosar penal pentru coruperea alegatorilor. La inceputul lunii mai, liberalii moldoveni l-au dat pe mana politiei dupa ce ar fi impartit mancare si bautura satenilor din Berezeni. Presa din Vaslui a scris ca deputatul Dima a folosit minori pentru a impãrti mici si bere alegãtorilor pe care i-a adunat la crasma din centrul satului intr-o zi de duminica. Mai mult, social-democratul ar fi dat de pomana zeci de pui, cu furaje cu tot, si a impanzit comuna cu sepci si tricouri cu sigla partidului.. “A impãrtit locuitorilor, sub formã de mitã electoralã, cutii cu pui vii de o zi si pungi cu furaje”, au acuzat liberalii in plangerea penala. “Noi am demarat cercetãrile in privinta faptelor sesizate in comuna Berezeni. S-a intocmit si un dosar de cercetare penalã pentru coruperea alegãtorilor, legat de faptele sesizate, dosar in lucru la Parchetul de pe langã Judecãtoria Barlad”, a anuntat purtãtorul de cuvant al IPJ Vaslui in presa locala.

Sorin Marica, deputat PSD: Lumea crede ca mergem si dormim pe acolo si ca suntem hoti si ce mai zic ei. Nu-i chiar asa! Eu cred ca n-as fi prins loc pe liste pentru ca desfiintandu-se colegiile normal ca va fi mai greu, reducandu-se si numarul de parlamentari


Publicat de : ---
Data publicării: 27 Mai 2016 - 05:14
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=55002&titlu=Din_toamna_Parlamentul_se_muta_la_tara