Sanctiuni de forma in cazul "Hayssam" [1]

PSD nu a lamurit cine a primit donatia ilegala de 1,4 miliarde

Ancheta interna din PSD in dosarul "Omar Hayssam" a facut ieri patru victime. Mircea Ursache, Petre Salcudeanu, Dan Tudorache si Nora Rebreanu au fost gasiti vinovati de Comisia de Integritate Morala a PSD pentru intrarea lui Hayssam in partid si pentru inscrierea sa in alegerile preliminare din partid, petrecute prin incalcarea statutului partidului. Rezultatele anchetei sunt insa destul de "subtiri", deoarece Comisia de Integritate Morala, condusa de senatorul Cristian Diaconescu, nu a lamurit un aspect foarte important: cine a primit donatia de 1,4 miliarde, virata de Hayssam in conturile PSD inainte de alegerile generale de anul trecut, donatie ce depasea cu 840 de miliarde suma acceptata de legislatia in vigoare.
Capete de acuzare
Fostului presedinte al PSD Bucuresti, Mircea Ursache, i se reproseaza, potrivit comunicatului Comisiei de Integritate Morala, faptul ca "nu si-a exercitat corespunzator atributiile privind aplicarea criteriilor de organizare a alegerilor preliminare din cadrul PSD", alegeri pe baza carora au fost intocmite listele parlamentare. Concret, Ursache a fost gasit vinovat pentru ca a acceptat inscrierea lui Hayssam in alegerile preliminare, desi omul de afaceri nu indeplinea conditiile statutare: nu desfasurase o activitate constanta in partid si nu avea platita cotizatia la zi.
Petre Salcudeanu, fost presedinte al PSD sector 1- unde Omar Hayssam avea carnetul de membru - este acuzat ca "nu a verificat indeplinirea dispozitiilor statutare privind procedurile de inscriere in partid". "Desi adeziunea lui Omar Hayssam nu a fost pusa in discutia biroului organizatiei sectorului 1, acesta a dobandit calitatea de membru PSD", precizeaza comunicatul Comisiei de Integritate Morala a PSD.
Dan Tudorache, fost presedinte executiv al PSD sector 1 si secretar organizatoric, este acuzat ca "nu si-a indeplinit in mod corespunzator atributiile privind urmarirea activitatii membrilor de partid". La fel ca si in cazul lui Ursache, lui Tudorache i se imputa faptul ca a acceptat dosarul lui Hayssam de inscriere in preliminarii, desi omul de afaceri nu avea nici macar cotizatia platita la zi. Acelasi lucru i se reproseaza si Norei Rebreanu, fost presedinte al PSD sector 1, care este ierarhic superioara lui Tudorache.
In cazul celor patru, Comisia de Integritate Morala a propus organizatiei PSD Bucuresti sa li se aplice urmatoarele sanctiuni: avertisment ultimativ si retragerea sprijinului politic pe o perioada de doi ani pentru orice functie politica.
Semn de intrebare
Desi Comisia de Integritate Morala a PSD certifica faptul ca Omar Hayssam "a depus in favoarea Organizatiei PSD a Municipiului Bucuresti, cu titlu de sponsorizare, suma de 1.400.000.000 lei, care depasea limitele prevazute de lege", nu se sufla nici o vorba in legatura cu persoana care a primit aceasta sponsorizare ilegala.
Publicat de : Silviu Sergiu
Data publicării: 30 Iun 2005 - 10:32
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5496&titlu=Sanctiuni_de_forma_in_cazul___Hayssam__