PSD si PNL au pus la cale transformarea Romaniei intr-un paradis fiscal [1]

Deputatii PNL si PSD din Comisia juridica a Camerei au pus la cale, ieri, transformarea Romaniei intr-un paradis fiscal, in care o buna parte din tranzactiile cu bani murdari ar fi scapat de sub controlul Oficiului pentru controlul spalarii banilor (ORCSB).

Scandalul a pornit in momentul in care deputatul PNL Petre Ungureanu a propus ca avocatii si notarii sa nu raporteze catre acest Oficiu tranzactiile mai mari de 10.000 de euro pe care le autentifica. "Aproape toate tranzactiile la notar depasesc aceasta suma. Vanzarea unei garsoniere inseamna mai mult de 10.000 de euro", a explicat Ungureanu, care a cerut ca notarii si avocatii sa raporteze doar tranzactiile asupra carora au suspiciuni. Amendamentul sau a fost respins, asa ca, peste cateva minute, vizibil iritati, deputatii PNL au votat o propunere asemanatoare a deputatului PSD Ioan Timis. Acesta propunea, iar Comisia juridica a acceptat, ca ORCSB sa fie sesizat doar in legatura cu tranzactiile mai mari de 50.000 de euro. In Uniunea Europeana, plafonul este de 15.000 de euro, iar ministrul Justitiei, Monica Macovei, le-a explicat parlamentarilor ca Romaniei i se cere sa inceapa monitorizarea de la 10.000 de euro. Un membru al conducerii ORCSB a explicat ca ridicarea plafonului la 50.000 de euro permite unei persoane sa spele peste un milion de euro intr-o singura zi, efectuand mai multe tranzactii de 49.000 de euro. Aproape imediat dupa ce Comisia juridica a acceptat amendamentul lui Timis, deputatii PNL s-au ridicat si au plecat din sala, anuntand ca au o intalnire cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Furioasa, Monica Macovei a plecat dupa ei, i-a mustruluit aspru in lift si apoi i-a parat si premierului. In doar cateva minute, deputatii liberali s-au intors spasiti si, fara sa cracneasca, au acceptat sa revina asupra amendamentului Timis. In consecinta, Comisia juridica a Camerei a decis, ieri, ca si notarii, si avocatii sa raporteze catre ORCSB tranzactiile clientilor lor daca acestea depasesc suma de 10.000 de euro.
Publicat de : Mircea MARIAN
Data publicării: 29 Iun 2005 - 08:04
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5447&titlu=PSD_si_PNL_au_pus_la_cale_transformarea_Romaniei_intr_un_paradis_fiscal