Marko Bela, presedintele UDMR, da apa la moara PSD, confirmand trocurile din culisele Puterii [1]

Presedintele UDMR, Marko Bela, s-a numarat printre politicienii prezenti la Conventia Nationala a Partidului Democrat, unde a si rostit un discurs. Iesind putin din tiparul cunoscut, acela al declaratiilor neutre si seci, liderul UDMR si-a inceput speech-ul, opinand ca politica UDMR nu poate fi separata de politica comunitatii minoritare, asa cum politica partidelor romanesti nu poate fi separata de politica nationala, se arata intr-un comunicat de presa al Uniunii.

"Traim vremuri cand maghiarii se pot realiza numai in colaborare cu romanii, impreuna. Este nevoie de diferite aliante atat pe plan national, cat si pe plan european", a subliniat presedintele UDMR. Vorbind despre guvernare, Marko Bela a mai afirmat ca "actuala coalitie nu este rezultatul unei solutii fortuite, de moment". In opinia sa, similitudinea programelor politice este aceea care a permis infiintarea acestei coalitii. Marko Bela a aratat, in acelasi context, ca s-a reusit deja sa se schimbe situatia tarii, sau cel putin s-a reusit crearea instrumentelor necesare: exista o coalitie stabila, exista rezultate concrete, ca de pilda pachetul de legi privind proprietatea si reforma justitiei, iar in ce priveste relatiile interetnice, un rezultat important este adoptarea de catre guvern a proiectului Legii minoritatilor. Surpriza a venit abia spre sfarsitul discursului presedintelui UDMR, atunci cand, vorbind despre partenerii de coalitie, acesta a mentionat ca "trebuie sa invatam din greselile comise in trecut, trebuie sa ne unim, partenerii de coalitie trebuie sa accepte compromisul. Numai asa putem guverna eficient impreuna". Dupa ce, in nenumarate randuri, PSD a acuzat Alianta aflata la putere ca recurge la adevarate trocuri cu UDMR, cum ar fi cel legat de legea de functionare a Televiziunii si Radioului Publice, pentru a avea castig de cauza si o sustinere stabila, acum, chiar una dintre partile implicate confirma varianta social-democratilor. Astfel, imaginea de verticalitate pe care PNL-PD se chinuie sa o afiseze a fost sifonata.
Publicat de : C. Cristofan
Data publicării: 28 Iun 2005 - 08:55
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5399&titlu=Marko_Bela__presedintele_UDMR__da_apa_la_moara_PSD__confirmand_trocurile_din_culisele_Puterii