"Eu nu pot fi inculpat" [1]

PSD face zid in jurul fostului presedinte

Dupa o indelunga perioada de tacere, senatorul PSD, Ion Iliescu, a iesit ieri in public si a tunat ca refuza ideea de a fi inculpat in dosarul mineriadei. Si aceasta nu pentru ca Iliescu s-ar considera curat ca lacrima ci pentru ca, a decretat el, o asemenea situatie ar insemna pentru tara "o rusine nationala", avand in vedere ca, in ultimii 15 ani, 11 ani a fost sef al statului. "Eu nu pot fi inculpat. Asta ar fi o rusine nationala ca seful statului roman, care a functionat din cei 15 ani, 11 ani, care a jucat rolul pe care l-a jucat in Revolutia romana, in transformarea democratica a societatii romanesti, sa devina obiect de culpa penala. Asta ar fi o palma pe obrazul Romaniei si cred ca trebuie ca oricine abordeaza o asemnea chestiune sa se gandeasca cu responsabilitate la efectele pentru tara, nu numai pentru un individ", a spus Iliescu.


Argumentele
Fostul sef al statului a incercat sa arate ca se gandeste mai putin la el si mai mult la tara si a ajuns la concluzia personala ca invinuirea lui ar avea efecte rusinoase atat in plan international, cat si in plan intern. "Cum ar primi societatea romaneasca o asemenea chestiune? Ce semnificatie poate sa aiba asa ceva? Adica este o politizare primitiva a unei chestiuni ce nu poate fi obiectul unei lupte politice marunte intre diverse curente din societatea romaneasca. Este vorba despre societatea noastra in ansamblu si despre evolutia ei si despre constructia democratica din acesti ani, in care unii oameni si-au asumat niste raspunderi deosebite si si-au asumat si principalele riscuri", a continuat fostul sef al statului. Dupa care a adaugat ca celor care "dezvolta asemenea actiuni" ar trebui sa le fie rusine si chiar "sa le paleasca obrazul". Mai ales ca, a adaugat Iliescu, este vorba de actiuni impotriva "celor care si-au asumat atunci riscul cel mai mare si raspunderea cea mai mare, in perioada cea mai grea prin care a trecut tara in acesti 15 ani".


La audieri, doar "atunci cand va fi cazul"
In momentul in care ziaristii i-au amintit ca procurorul Dan Voinea a fost cel care a dezvaluit ca este inculpat in dosarul mineriadei, replica lui Iliescu a fost ca "procurorul nu-i justitie", ci un organ de ancheta, care nu a incheiat inca rechizitoriul in aceasta chestiune. "El n-a incheiat inca rechizitoriul, este in faza in care cerceteaza. Si chiar daca ar face-o, aprecierea mea ramane valabila chiar si pentru el. Adica trebuie, cu raspundere, sa se gandeasca la ceea ce pronunta", a spus Iliescu, sugerand ca Voinea ar trebui sa vada mai intai daca rezultatele anchetei nu produc o "rusine nationala". Pe de alta parte, Iliescu s-a agatat si de textul Constitutiei, unde este prevazut ca seful statului poate fi adus in fata justitiei doar pentru fapte de inalta tradare, numai cu aprobarea a doua treimi dintre senatori si deputati. "Sa nu ne jucam cu lucrurile astea!", a mai spus Iliescu. Fostul sef al statului a tinut sa precizeze ca se va prezenta la audieri doar "cand va fi cazul". Pe de alta parte, Biroul Permanent National al PSD a tinut sa mai arate o data in plus ca il sustine pana in panzele albe pe Iliescu si a adoptat, un comunicat prin care conducerea partidului isi exprima solidaritatea cu fostul presedinte. Potrivit liderului executiv Adrian Nastase, PSD este solidar cu un Iliescu atacat "constant si agresiv" si care mai este si victima unei "diversiuni". "Domnul Iliescu este atacat in mod constant si agresiv, este absolut inadmisibil", a spus liderul PSD, adaugand ca este "de neacceptat" ca, sub pretextul rememorarii acelor evenimente, fostul sef al statului sa fie supus unor atacuri fara precedent.

Iliescu a multumit, in felul sau, PSD pentru sprijinul acordat in scandalul mineriadei, dar nu a ezitat sa sugereze ca solidaritatea a venit numai dupa ce cotidianul francez "Le Figaro" a adus aminte ca fostul presedinte "a fost parasit de prietenii sai politici".


Senatorul indulceste tonul la adresa PSD
Potrivit senatorului PSD, sprijinul PSD este "firesc", dar nu a uitat sa spuna ca demersul pesedistilor este un raspuns la afirmatiile din presa straina privind lipsa sustinerii fata de el. "Deci facea aluzie directa la PSD. Si cred ca este raspunsul politic al PSD-ului la aceasta afirmatie", a spus Iliescu. In context, Iliescu a sustinut ca nu s-a simtit parasit de prietenii sai politici. "Eu am primit in aceasta perioada mesaje foarte multe de la oameni de suflet si membri si nemembri de partid. Dar este pentru prima data cand partidul adopta o pozitie politica pe aceasta tema si asta mi se pare important, pentru ca este vorba de partid, nu de mine ca persoana. Atacurile acestea concentrice impotriva lui Iliescu, il vizeza nu numai pe Iliescu si nu atat pe Iliescu, cat si partidul care l-a sprijinit, cu care a mers de-a lungul acestor ani impreuna", a adaugat Iliescu. Intrebat daca pozitia PSD schimba ceva in relatia sa cu partidul, Iliescu a raspuns ca aceasta "afirma dorinta" de sustinere reciproca, ce apare "dincolo de deosebiri firesti, inclusiv in cadrul unui partid", care, de altfel, sunt democratice. Reamintim ca "Le Figaro" a publicat, saptamana trecuta, un material referitor la punerea sub acuzare a fostului presedinte Ion Iliescu pentru presupusul sau rol in "mineriada" din 1990, aratand ca senatorul, care risca inchisoarea pe viata, va incerca sa castige timp. "Ion Iliescu risca, totusi, sa nu poata conta pe sprijinul prietenilor sai politici, trecuti, de sase luni, in opozitie. Formatiunea sa, Partidul Social-Democrat, il apara cu mult mai putina vehementa, dupa ce l-a dezavuat categoric, in urma cu cateva saptamani, preferand sa-l aleaga la conducere pe Mircea Geoana", nota "Le Figaro".
Publicat de : Carmen EPURAN
Data publicării: 28 Iun 2005 - 08:52
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5395&titlu=__Eu_nu_pot_fi_inculpat__