PD cu arme si bagaje la poarta PPE [1]

Intr-o singura zi democratii si-au ales presedintele si si-au schimbat orientarea doctrinara, votand cu majoritate covarsitoare motiunea populara a candidatului unic la sefia PD, Emil Boc.

Cei aproximativ 4.000 de delegati prezenti la Sala Palatului au ascultat ore in sir discursuri de sustinere a singurei candidaturi, dupa care au votat constiincios cu 3.555 de voturi pentru si doar 114 impotriva, ungerea lui Emil Boc drept presedinte al PD.

Sigurul discurs care a iesit din tipar a fost cel al primarului sectorului 3, care a spus ca timp de sase luni PD si Alianta s-au comportat ca niste formatiuni „timorate“. De-o parte si de alta a noului lider democrat se vor gasi de acum inainte Adriean Videanu - presedinte executiv si Vasile Blaga - secretar general.

La sfarsitul reuniunii, democratii au votat in unanimitate propunerea lui Boc de retragere a partidului din Internationala Socialista si din partidul Socialistilor Europeni. Simultan, vicepresedintele democrat Sorin Frunzaverde va depune la biroul PPE scrisorile prin care PD solicita afilierea la acest for.

De altfel, secretarul general al PPE, Antonio Lopez, prezent la Conventia PD, a salutat deciza democratilor de a se reorienta catre curentul popular. „Cand prietenii nostri decid sa fie partenerii nostri, PPE este foarte loial partenerilor sai(...)“ a spus Lopez.

Desi a fost initiatorul ideii de reorientare doctrinara a PD, Traian Basescu s-a referit in mesajul transmis democratilor la soliditatea Aliantei PNL-PD. „Atata timp cat ambele partide vor respecta protocolul si angajamentele electorale, inclusiv cele legate de independenta posturilor publice de radio si televiziune , sunt convins ca Alianta va aduce romanilor schimbarea asteptata de 15 ani“, a spus Basescu in mesajul citit de Alin Albu.

De altfel, pe ideea intaririi relatiilor PNL-PD s-a axat si discursul premierului Calin Popescu Tariceanu, care a lansat pentru a treia oara „oferta“ politica privind disponibilitatea PNL de a fuziona cu PD. Raspunsul democratilor nu a fost insa pe masura propunerii facute de liderul liberal. „Oamenii trebuie sa creada in proiectul Aliantei si n-avem voie sa-i dezamagim. Mai intai actul de guvernare si dupa aceea discutam despre celelate aspecte legate de proiectul nostru politic“, a raspuns Boc. El si-a anuntat totodata intentia de a face din PD cel mai important partid de pe scena politica, capabil sa-i sustina actualului sef al statului candidatura pentru un nou mandat in 2009. Mai transant a fost insa Frunzaverde, care s-a declarat impotriva unei fuziuni PNL-PD. Motiunea lui Boc , care va fi timp de patru ani programul PD, vorbeste despre relatiile „privilegiate“ care vor exista cu PNL, PD urmand sa isi asume toate angajamentele semnate in cadrul Aliantei. De altfel aducand in discutie asumarea actului de guvernare, Boc a criticat faptul ca la sase luni de la castigarea alegerilor, in teritoriu conducerea apartine tot PSD. Aceeasi situatie este valabila si in privinta conducerilor celor doua Camere ale Parlamentului. „Mentinerea tuturor acestor activisti ai PSD la conducerea institutiilor descentralizate si a parlamentului inseamna mentinerea unui gest de impotenta politica“ a spus Boc. PSD si PRM sunt, potrivit textului motiunii, partidele care se constituie in adversari ai PD.

„PD a demonstrat ca este un partid oportunist, fara ideologie, format din caporali si soldatei ai lui Traian Basescu“, a spus deputatul, Dan Mihalache. De altfel, el a anuntat ca PSD ii asteapta in randurile sale „pe toti acei membri ai PD care au inteles sa faca o politica bazata de ideologia stangii si nu o politica bazata pe interese de gup si manevrata de la Cotroceni“.

Liderul UDMR, Marko Bela, a carui formatiune e membru PPE, a salutat „orice initiativa de intarire a acestei orientari“. „Pe spectrul politic romanesc avem nevoie de o pondere mult mai mare a partidelor care se asaza in centru si centru dreapta, inclusiv in familia populara“, a spus Marko Bela.

„Din spirit de fair-play eu le doresc mult succes si ma bucur ca mi-au urmat sfatul pe care l-am dat pe 5 ianuarie 2005, de a se transforma in partid popular“, a declarat fostul membru al PD, Cozmin Gusa.

Ce spun analistii

„Este destul de misterios modul in care si-au modificat doctrina, mai ales in conditiile in care acesta schimbare nu este ilustrata de o noua doctrina. E mai degraba vorba de o repozitionare“, a spus analistul politic Cristian Preda. El a mai adaugat faptul ca trebuie asteptata si reactia PPE la solicitatarea PD de afiliere. Presedintele Pro-Democratia, Cristian Parvulescu, spune ca schimbarea doctrinara a PD e una de „oportunitate“. „Credibilitatea acestui partid e legata de credibilitatea lui Basescu. Cel mai important lucru a fost tocmai prezidentializarea partidului. Acest partid a devenit un reprezentant pe scena politica a presedintelui“, a mai spus Parvulescu.
Publicat de : Cristina Faighel
Data publicării: 27 Iun 2005 - 08:29
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5375&titlu=PD_cu_arme_si_bagaje_la_poarta_PPE