Nastase se teme de butonul unic de la Cotroceni [1]

"Traian Basescu incearca sa se substituie institutiilor statului, incalcand principiile democratice ale statului de drept si separatia puterilor in stat", a declarat presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, intr-un interviu acordat agentiei Rompres.

Potrivit acestuia, "puterea juridica este in pericol de a fi subordonata puterii executive, pentru ca acesta este principalul efect al asumarii pachetului de legi privind reforma Justitiei". Mai mult, sustine Nastase, intentia de a schimba presedintii celor doua Camere ale Parlamentului este o dovada ca se incearca si subordonarea puterii legislative. "Prin urmare, la Cotroceni se instituie un centru de comanda cu un buton unic pe care are voie sa apese o singura persoana. E clara tendinta de a centraliza puterea la Palatul Cotroceni. In conditiile in care Basescu intelege sa joace astfel rolul presedintelui "implicat", nu stiu ce rol mai are Guvernul", sustine liderul PSD. Acesta considera ca toate "subiectele indreptate punctual impotriva liderilor PSD", cum ar fi Iliescu - mineriada, Mitrea - greva feroviarilor, Nastase - bratara de aur, Dan Ioan Popescu - ABB, sunt, de fapt, "subiecte care se agita pentru mascarea cresterii TVA, care inseamna saracie, a cresterii deficitului de cont curent, a faptului ca introducerea cotei unice de impozitare a fost o greseala pe care o resimt acum toate categoriile sociale, a crizei din sistemul sanitar, a instabilitatii fiscale care a injumatatit investitiile in Romania, a noului val de scumpiri". Adrian Nastase nu rateaza nici de aceasta data ocazia sa-l apere pe Ion Iliescu. "Ion Iliescu a avut rolul unui paratrasnet pe care s-au descarcat toate tensiunile Revolutiei. Atat din decembrie '89, cat si din anii care au urmat. Doar marii oameni politici pot sa-si asume aceste responsabilitati si sa reziste acestor presiuni. Sa vii si sa acuzi astazi, cu ochelarii anului 2005, evenimentele din 1989-1990 este cel putin incorect, daca nu chiar imoral", sustine Nastase. Potrivit acestuia, analiza evenimentelor de la Revolutie sau a mineriadei din iunie 1990 trebuie facuta in termenii de referinta ai acelor timpuri. "Desigur, este absolut necesara lamurirea acelei perioade, dar acest demers trebuie sa fie obiectiv si responsabil. Presiunile asupra Justitiei nu vor duce decat la o noua spirala a violentei, psihologica, de aceasta data", considera liderul PSD. In ceea ce priveste rolul lui Ion Iliescu in partid, Nastase crede ca, "in mod real, este necesara o refondare doctrinara a stangii si aici dansul are, in continuare, un rol important". "Ion Iliescu, cu experienta politica extraordinara pe care o are, ramane un pilon al social-democratiei din Romania", conchide Adrian Nastase.
Publicat de : Mara STEFAN
Data publicării: 25 Iun 2005 - 09:56
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=5338&titlu=Nastase_se_teme_de_butonul_unic_de_la_Cotroceni