R. Moldova are un nou Executiv. Guvernul Filip, investit in Parlament [1]

Autor: Cristina Stefan

Republica Moldova are un nou Executiv

. Anuntul vine la scurta vreme dupa votul dat in Parlamentul de la Chisinau, in aceasta dupa-amiaza.

 

Filip si Timofti, in ziua desemnarii celui dintai candidat la functia de premier al R. MOldova (foto: presedinte.md)

UPDATE: Proteste in fata Parlam. din Chisinau, dupa votul de investireUPDATE – Votul de investire a noului Guvern de la Chisinau nu a fost deloc de natura sa linisteasca apele in capitala Moldovei. Cel putin asta arata faptul ca sute de persoane, aflate la aceasta ora in fata cladirii Legislativului de la Chisinau, isi manifestanemultumirea fata de faptul ca deputatii au votat in favoarea instalarii in functie a Executivului avandu-l in frunte pe democratul Filip.

Din cate relateaza presa locala, protestatarii forteaza intrarea in Parlament, contrandu-se cu fortele de ordine, care incearca sa impiedice inaintarea lor.

——

Guvernul condus de Pavel Filip a primit unda verde din Parlament, obtinand, in sedinta desfasurata miercuri, voturile de incredere a 57 de deputati, din cate anunta unimedia.md.

Asadar, dupa luni intregi de tensiuni si incertitudine, dupa ce presedintele moldovean a respins propunerea majoritatii parlamentare ca afaceristul Vlad Plahotniuc sa preia conducerea Guvernului de la Chisinau, dar si a temerilor ca se risca sa se ajunga la alegeri anticipate, in urma cu scurt timp s-a aflat ca noul Executiv al Republicii Moldova, dupa demisia, in octombrie anul trecut, a Cabinetului condus de Valeriu Strelet, a primit sustinerea Parlamentului.

Ca urmare a parcurgerii acestui pas important, conform prevederilor legii supreme a statului moldovean, urmeaza ca liderul de la chisinau, Vladimir Timofti, sa numeasca noul Cabinet, pentru  ca, in perioada imediat urmatoare, ministrii noului Guvern sa depuna juramantul in noile functii, pentru a putea prelua, oficial, prerogativele, si a-si incepe activitatea.

Va amintim ca Filip a fost desemnat, pe 15 ianuarie, de catre liderul de la Chisinau, pentru a candida la functia de premier, dupa ce numele celui dintai fusese propus de un numar de 55 de deputati. Cu doar o zi inainte, Timofti anunta ca il desemnase pe Ion Paduraru pentru aceasta functie, insa acesta din urma a ales sa se retraga, dupa ce coalitia parlamentara si-a manifestat sustinerea pentru Pavel Filip.


Publicat de : ---
Data publicării: 21 Ian 2016 - 06:05
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51999&titlu=R__Moldova_are_un_nou_Executiv__Guvernul_Filip__investit_in_Parlament