De ce sunt neconstitutionale si pensiile speciale pentru parlamentari, nu doar cele pentru alesii locali. Victor Ciorbea poate repara greseala lui  Iohannis [1]

Curtea Constitutionala (CCR) a decis, ieri, cu unanimitate de voturi, ca legea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, presedinti de Consilii Judetene si adjunctii lor este neconstitutionala

. Decizia a fost luata in urma unei sesizari a Guvernului Ciolos, care a reclamat faptul ca o asemenea lege este discriminatorie, intrucat nu se aplica pentru toti pensionarii. Iar CCR a dat dreptate Guvernului. „Curtea a constatat ca legea a fost adoptata cu incalcarea prevederilor constitutionale cuprinse in art.16 referitoare la egalitatea in drepturi a cetatenilor“, se arata in comunicatul transmis de CCR. Articolul 16 din Constitutie spune: „Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari“. Practic, magistratii CCR sustin ca acordarea de pensii speciale pentru alesii locali inseamna acordarea unui cadou financiar doar pentru o categorie de oameni - alesii locali-, ceea ce face imposibila ideea de egalitate in fata legii. Pe scurt, invocand ideea de egalitate, Curtea loveste exact la temelia legii.

Pensie speciala = a doua pensie

 In termeni mai putin constitutionali, pensie speciala inseamna, de fapt, dublarea pensiei. Sa explicam mecanismul. Spre exemplu, sa presupunem ca un inginer a profesat timp de 10 ani in domeniul sau. Apoi a fost ales primar pentru un mandat de patru ani. In total, a contribuit la sistemul de asigurari sociale timp de 14 ani, pentru ca mandatul de ales local se considera vechime in munca, deci se adauga implict si la calculul punctului de pensie. Astfel, orice ales local – la fel ca orice persoana care contribuie de-a lungul vietii la sistemul social- va primi o pensie pe baza contributivitatii sale la bugetul aisgurarilor sociale. O pensie speciala, dedicata exclusiv perioadei in care a fost primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte de CJ inseamna, practic, a doua pensie, fapt ce i-ar aduce pe alesii locali deasupra articolului 16 din Constitutiei.

Ce urmeaza

Legea pensiilor speciale pentru alesii locali va ajunge in Parlament, acolo unde textul va trebui corelat cu decizia CCR. „Sa vina motivarea si dupa ce vine motivarea o analizam si facem sa fie constitutionala“, a spus deputatul PSD Florin Iordache, initiatorul proiectului de lege. Numai ca, atat timp cat se va mentine articolul care stipuleaza dreptul la pensie speciala, legea va fi neconstitutionala. Iar daca Parlamentul va taia acest articol, legea n-ar mai avea niciun  sens. Deci, alesii locali pot sa-si ia gandul de la pensii speciale.

 Mari semne de intrebare si la pensiile parlamentarilor

Cu putin timp inainte de a vota legea pensiilor speciale pentru alesii locali, parlamentarii au adoptat o lege a pensiilor speciale chiar pentru ei insisi. Acea lege este acum in vigoare numai datorita faptului ca nu a fost contestata la CCR. Insa are un puternic potential de neconstitutionalitate, pentru ca are la baza aceleasi argumente invocate si in legea pensiilor speciale pentru alesii locali, tocmai declarata neconstitutionala.

La fel ca in cazul primarilor, pensia speciala pentru parlamentari ar reprezenta tot a doua pensie. Pentru ca si mandatul de parlamentar se considera vechime in munca. In plus, orice senator sau deputat plateste contributii sociale pe baza indemnizatiei primite de la Parlament. De aici rezulta ca intre parlamentari si simplii salariati nu exista nicio diferenta in ceea ce priveste regimul de salarizare sau regimul pensiilor. Deci argumentul instituirii pensiei speciale practic nu exista in realitate. Rezulta ca si legea pensiilor speciale pentru parlamentari este discriminatorie pentru ca incalca acelasi articol 16 din Constitutie.

Ciolos, exemplu pentru Iohannis

Chiar si calculul prin care a fost stabilita suma efectiva a pensiei speciale este identic in cele doua proiecte. „Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a 3 mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata“, se arata in legea pensiilor speciale pentru parlamentari. „Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a 3 mandate si se calculeaza ca produs al numarului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata“, se arata in legea pensiilor speciale pentru alesii locali.

Dupa cum e lesne de observant, vorbim de o lege trasa la indigo in dublu exemplar. Atunci de ce una este constitutionala si alta nu? Pentru ca Guvernul a contestat la CCR legea pensiilor speciale pentru alesii locali, iar CCR a admis sesizarea. De ce nu a contestat si pensiile speciale pentru parlamentari? Pentru ca Guvernul Ciolos era abia instalat atunci cand legea a fost adoptata de Parlament. Insa cel care avea toate parghiile sa o faca era presedintele Klaus Iohannis. „ Noi am trimis legea la reexaminare in Parlament, insa nu erau argumente sa sesizam CCR. Ne-am fi facut de rusine“, spuneau, la acea vreme, surse din cadrul Administratiei Prezidentiale. Verdictul de ieri al CCR demonstreaza ca nu s-ar fi facut deloc de rusine.

Ciorbea, ultima solutie

Totusi, mai exista o cale ca legea pensiilor speciale pentru parlamentari sa ajunga pe masa CCR. O sesizare trimisa de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. Insa sansele sunt mai degraba teoretice., pentru ca Ciorbea este tinut in functie de votul Parlamentului. Iar daca ii lasa fara pensie speciala pe senatori si pe deputati, risca sa ramana el fara serviciu. Asa ca situatia paradoxala ramane in picioare. Avem doua legi aproape identice, ambele cu dedicatie, una declarata neconstitutionala, iar alta in vigoare.

Seful CCR, putin incompatibil

Daca legea pensiilor speciale pentru parlamentari ar ajunge, pana la urma, la CCR, presedintele Curtii, Augustin Zegrean, ar fi pus intr-o situatia usor ingrata. Cum legea se aplica si pentru fostii parlamentari, Zegrean  (fost deputat PD) ar trebui sa decida daca isi lasa pensia sau nu. Ba chiar pare tentat sa faca cerere pentru pensia speciala. „Nu cred ca as rezista tentatiei. O sa am si pensie de la Curte, dar sigur, nu-i nimeni asa bogat in Romania, ma refer la oameni care traiesc din leafa, ca sa-si permita sa renunte la niste bani“, a spus Zegrean. Pentru scurta perioada trecuta prin Legislativ, Zegrean ar primi o pensie speciala de 2.032 de lei, la care se mai adauga pensia normala pe baza contributivitatii. Mai sunt si alti magistrati CCR care au trecut prin Parlament. Valer Dorneanu, fost deputat PSD in doua randuri, ar obtine 4.064 de lei in plus, iar Zoltan Puskas, fost senator UDMR timp de trei mandate, ar avea dreptul la o extra-pensie de 6.096 de lei.

Inapoi la PCR

Legea pensiilor speciale pentru alesii locali le-ar fi adus bani in plus si fostilor lideri comunisti. „Problema este ca daca legea aceasta intra in vigoare beneficiaza de pensie si fostii prim-secretari de partid pentru ca ei aveau si calitatea de presedinte de consiliu judetean“, a spus Zegrean.

Comparatie mincinoasa

Cand a gandit proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari, care ulterior a fost aplicat si pentru alesii locali, deputatul PSD Anghel Stanciu a avut in cap legea similara care se aplica pentru magistrati.„Desi puterea legislativa si puterea judecatoreasca sunt egale, magistratii ajung sa primeasca pana la 140 de milioane de lei vechi pensie pe luna. Pensia lor speciala e stabilita  la 80% din ultimul salariu, care include si sporuri“, a explicat Anghel Stanciu. Insa ce nu spune deputatul PSD este ca magistratii, la fel ca aviatorii sau militarii, beneficiaza de o pensie speciala ca o recompensa pentru greutatea, dar si pentru perioada scurta a profesiei. Or a fi senator si deputat nu este o profesie in sine, care merita rasplatita cu o pensie speciala.


Publicat de : ---
Data publicrii: 21 Ian 2016 - 06:05
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51997&titlu=De_ce_sunt_neconstitutionale_si_pensiile_speciale_pentru_parlamentari__nu_doar_cele_pentru_alesii_locali__Victor_Ciorbea_poate_repara_greseala_luiA_Iohannis