Ciolos le taie elanul liberalilor: O ordonanta pentru alegerea primarilor in doua tururi nu e democratica. REACTIA PNL [1]

Mediafax Foto/Andreea Alexandru

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

PNL a cerut ieri guvernului Ciolos adoptarea unei ordonante de urgenta in asa fel incat legea sa poata fi modificata pana in vara, la alegerile locale, iar primarii sa poata fi alesi in doua tururi de scrutin, nu in unul, asa cum prevede in prezent

.

„Una dintre revendicarile concrete este revenirea la un scrutin bazat pe doua tururi de scrutin. Singura varianta realista pentru a putea face aceasta schimbare este adoptarea acestei prevederi printr-o ordonanta de urgenta. Am ajuns la concluzia ca trebuie sa-i propunem primului ministru Ciolos ca trebuie sa ia in considerare solicitarile pe care societatea civila le-a avut. Nu cred ca parerea politicienilor este relevanta in acest subiect, cred ca parerea societatii civile din Romania este mai mult decat relevanta”, a declarat copresedintele PNL, Alina Gorghiu.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroyapjknnpoo', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' });

Decizia PNL vine dupa ce o initiativa in acest sens a 105 liberali a primit aviz negativ la sfarsitul anului trecut, pe 17 decembrie, in comisiile juridica si de administratie de la Senat.

Intrebat despre solicitarile liberalilor, Dacian Ciolos a spus astazi ca, cel mai probabil, acest lucru nu se va intampla, pentru ca nu ar fi corect ca un guvern sa emita o ordonanta de urgenta pentru a schimba prevederile unei legi adoptate politic.

„Este vorba despre o lege politica pe care Parlamentul a votat-o. Este deja o lege electorala modificata. S-a decis printr-o intelegere politica. Guvernul pe care il conduc este un guvern care nu este implicat politic si nu cred ca este democratic sa modifice un guvern prin ordonanta de urgenta o lege politica", a declarat premierul Dacian Ciolos, prezent la o dezbatere PNL organizata la Palatul Parlamentului.

Gorghiu: Ma asteptam ca un guvern tehnocrat sa doreasca asumarea unei astfel de schimbari

Copresedintele PNL, Alina Gorghiu, a reactionat la declaratiile premierului printr-o postare pe pagina sa de Facebook, afirmand ca nu se astepta la o astfel de pozitie si ca aceasta este, probabil, motivata de teama de a nu fi acuzat de partizanat politic.

„Referitor la revenirea la scrutinul in doua tururi pentru alegerea primarilor, ma asteptam ca un guvern tehnocrat sa doreasca asumarea unei astfel de schimbari in legislatia electorala. Asta, mai ales, avand in vedere ca in prima schita a programului de guvernare asumat de premierul Ciolos, sustinea reintroducerea votului in doua tururi. Pana la urma, marti,19 ianuarie, prim-ministrul a ales o pozitie de neimplicare, probabil si din teama de a nu fi acuzat de partizanat politic", a scris Gorghiu pe reteaua de socializare.

Aceasta a adaugat si ca nu considera ca acest subiect este unul politic, ci, mai degraba, unul tehnic, valoros pentru societatea civila si mai putin pentru politicieni. Gorghiu a mai spus, insa, si ca eforturile pentru modificarea acestei legi vor continua.

„Vom continua efortul de a schimba legea in Parlament, chiar daca sansele sunt extrem de mici. Nu am pornit acest demers cu mari asteptari de succes, dar era de datoria noastra sa incercam tot ce ne sta in putinta pentru a realiza aceasta schimbare care, repet, a fost ceruta insistent de catre strada", a incheiat copresedintele PNL.

Alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin a fost decisa in timpul guvernarii PDL si a fost mentinuta la modificarea legii anul trecut, pe care liberalii au votat-o in majoritate, respectiv 54 din 80 prezenti la votul in Camera Deputatilor, decizionala in acest caz.

Miscarea Populara sustine alegerea in doua tururi

Sistemul cu doua tururi de scrutin pentru alegerea primarilor este sustinuta si de Miscara Populara. De altfel, imediat dupa instalarea lui Traian Basescu la sefia MP, parlamentarii formatiunii au depus o propunere legislativa in acest sens. In expunerea de motive, Miscarea Populara sustine ca fiind alesi in doua tururi, alesii ar dispune de o legitimitate suplimentara, fapt ce ar contribui la “consolidarea actului de guvernare locala”. Alegerea primarilor dintr-un singur tur ar recompensa doar partidele mari, mai bine implementate la nivel local, nefiindu-le data sansa partidelor mici de a apela la aliante, fapt ce dezavantajeaza un partid tanar ca Miscarea Populara, sustin semnatarii. PSD se opune Alegerea primarilor in doua tururi nu este sustinuta de PSD, partidul care este avantajat de mentinerea actualelor reglementari. „Subiectul este inchis. Avem alegeri locale in iunie. Nu suntem de acord sa mai modificam legislatia privind alegerile locale. Primarii vor fi alesi dintr-un singur tur, asa cum este prevederea legala acum si presedintii de consilii judetene din randul consilierilor judeteni in sedinta Consiliului Judetean, indirect“, declara Liviu Dragnea, in decembrie.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrolaitgqdlpt', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' }); Citeste si Liberalii ii cer lui Ciolos o ordonanta de urgenta pentru alegerea primarilor in doua tururi Citeste si Invitatia pe care liberalii i-o fac lui Ciolos. „Decizia este la domnia sa” Citeste si PNL: Suntem impotriva pensiilor pentru alesii locali. Liberalii vor iesi din plen
Publicat de : ---
Data publicrii: 20 Ian 2016 - 05:46
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51981&titlu=Ciolos_le_taie_elanul_liberalilor__O_ordonanta_pentru_alegerea_primarilor_in_doua_tururi_nu_e_democratica__REACTIA_PNL