Republica Moldova: Pavel Filip va cere votul de incredere al parlamentului pana vineri [1]

Premierul desemnat al Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat luni ca programul de guvernare a noului cabinet va fi finalizat in urmatoarele doua zile, iar pana la sfarsitul acestei saptamani va cere votul de incredere al parlamentului

.

Pavel Filip este prim ministrul desemnat al Republicii Moldova Foto: moldpres.md

Pavel Filip a facut acest anunt dupa consultarile avute cu deputati ai majoritatii parlamentare constituite in jurul Partidului Democrat.

Candidatul la functia de premier a discutat cu factiunea democratilor, cu cea a liberalilor, cu grupul celor 14 deputati membri ai Platformei parlamentare social-democrate pentru Moldova (PSDM) si un grup din sapte deputati din cadrul Partidului Liberal Democrat (PLDM).

Cu aceasta ocazie, Pavel Filip si-a prezentat viziunea cu privire la rezolvarea problemelor economice si sociale actuale, precum si principalele prevederi ale noului program de guvernare si criteriile care vor sta la baza selectarii membrilor viitorului cabinet de ministri.

Discutiile 'au fost foarte constructive', a spus el, subliniind ca la baza noului program de guvernare va fi cel al fostului cabinet al lui Valeriu Strelet. 'In prim plan va fi continuarea parcursului european', a tinut sa evidentieze premierul desemnat, adaugand ca s-a stabilit ca viitorul guvern va fi unul politic.

Intrebat de presa in ce relatie este cu Vlad Plahotniuc, oligarhul controversat a carui candidatura la functia de premier a fost respinsa de presedintele Timofti, Pavel Filip a afirmat: 'Suntem in relatii de colegialitate. Muncim intr-o echipa, ne cunoastem din facultate, am fost colegi. Mi-ar parea bine sa ma consult si cu dumnealui si cu toti deputatii', conform presei locale.

La sfarsitul saptamanii trecute, factiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a anuntat ca trece in opozitie si nu va sustine candidatura lui Pavel Filip, alaturi de socialisti si grupul Partidului Popular European (PPEM). Deputatii comunisti nu s-au decis inca in aceasta privinta.

La 15 ianuarie, presedintele Nicolae Timofti a semnat un decret prin care l-a desemnat pe ministrul in exercitiu al tehnologiei informatiei si comunicatiilor, Pavel Filip, pentru functia de premier.

Conform hotararii Curtii Constitutionale, daca pana la 29 ianuarie nu va fi investit un nou guvern, parlamentul Republicii Moldova va fi dizolvat si vor fi anuntate alegeri anticipate.


Publicat de : ---
Data publicării: 19 Ian 2016 - 05:47
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=51939&titlu=Republica_Moldova__Pavel_Filip_va_cere_votul_de_incredere_al_parlamentului_pana_vineri